Povodí Odry potvrdilo investice pro rok 2023

blank

Rok 2023 bude patřit pro Povodí Odry ke stavebně nejnáročnějším. Podnik letos proinvestuje 900 milionů, 318 milionů bude hrazeno z jeho zdrojů, zhruba 556 milionů z dotačních prostředků ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí. Podílet se bude i OKD 24 miliony na odstraňování důlních škod. Současně Povodí Odry plánuje opravy za necelých 146 milionů financované hlavně z vlastních zdrojů.

Nejvýznamnějšími stavbami, které byly zahájeny v minulém období a budou dokončeny v tomto roce, jsou rekonstrukce vodního díla Morávka, Žermanický přivaděč II. etapa a hráze v ústí Ropičanky a Sadového potoka v Českém Těšíně. Povodí Odry by tak rádo navázalo na loňský úspěšný rok, o kterém pro vodarenstvi.cz hovořil generální ředitel Jiří Tkáč.

„Rok 2022 byl rokem úspěšným jak v oblasti investic, tak v oblasti oprav. Celkem bylo proinvestováno 206,5 milionu korun, z toho více než 150 milionů z vlastních zdrojů, skoro 53 milionů z dotačních programů na protipovodňová opatření a zbytek ve výši tří milionů formou bezúplatných převzetí pozemků souvisejících se správou toků. V oblasti oprav bylo celkem vynaloženo 136 milionů, z toho převážná část byla financována z vlastních zdrojů státního podniku a 500 tisíc bylo hrazeno z dotačních programů na správu drobných toků. Právě plán oprav z vlastních zdrojů se v roce 2022 státnímu podniku podařilo překročil o necelých 13 milionů. Z těchto čísel vyplývá, že je naší snahou o co nejlepší správu svěřeného majetku státem,“ řekl Tkáč.

Více informací k projektům Povodí Odry najdete zde.

 

 

 

Scroll to Top