VÝSLEDKY ANKETY - Jak využíváte lesy a lesoparky na jihu Prahy 4 a Praze 12?


Nejnavštěvovanější přírodně-rekreační lokalitou v oblasti je podle výsledků ankety les Kamýk s oblíbeným zookoutkem. Následuje trojice lokalit, kterou opakovaně navštěvuje přibližně polovina respondentů - lesopark Hodkovičky, údolí Lhoteckého a Zátišského potoka. Respondenti využívají uvedené lokality především k procházkám a pozorování přírody. Častou aktivitou je zde také venčení psů. Návštěvnost přírodně-rekreačních lokalit v severní části území je podstatně nižší.

„Velice děkuji všem občanům, kteří se do ankety zapojili. Přestože byla poměrně časově náročná, zhruba tři sta respondentů poctivě vyplnilo dotazník a dvě stě přispělo podněty do mapy,“ říká místostarosta Prahy 12 pro životní prostředí Vojtěch Mikoláš (ODS).

„Rád se připojuji k poděkování. Shromážděná data představují velmi užitečný podklad pro naši práci. Celé řešené území je velmi rozsáhlé. Nebylo by tedy reálné podrobněji jej zpracovat v rámci jednoho semestru. Po zralé úvaze jsme se proto rozhodli zaměřit v návrhové části především na údolí Zátišského potoka, které se rozprostírá na pomezí obou městských částí a je poměrně hojně navštěvováno obyvateli většiny blízkých rezidenčních čtvrtí,“ nastiňuje nejbližší kroky vedoucí Katedry zahradní a krajinné architektury ČZU docent Matouš Jebavý.

„Měli jsme příležitost s katedrou několikrát spolupracovat. Vždy se jednalo o příjemnou spolupráci, která přinesla zajímavé podněty pro další diskusi. Těším se na první výstupy, k nimž bude možné dát zpětnou vazbu v průběhu letošního léta,“ dodává místostarosta Prahy 4 pro územní rozvoj a výstavbu Patrik Opa (ODS).

Napadají vás další podněty, připomínky a dotazy pro docenta Jebavého a studenty Katedry zahradní a krajinné architektury ČZU?
Vypravte se s nimi společně do terénu a zapojte se do diskuse! Skupina vyrazí ve středu 15. února 2023 v 8:00 od kostela Panny Marie Královny míru ve Lhotce a vydá se po toku Zátišského potoka. Tato akce se koná v rámci aktivit MA 21.


Výsledky ankety naleznete ZDE .

Jak využíváte lesy a lesoparky na jihu Prahy 4 a Praze 12 - anketa





Zveřejněno: 07.02.2023 – Vít Drbal
Vytisknout