Vedení ANO řeší další Babišovo politické působení

Předsednictvo hnutí ANO začalo odpoledne jednat mimo jiné o dalším politickém působení předsedy Andreje Babiše a o jeho neúspěšné prezidentské kandidatuře. Před zasedáním oznámil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, že rezignuje na post místopředsedy ANO.

Expremiér ve volbě neuspěl proti bývalému vysokému představiteli české armády a NATO Petru Pavlovi.

Babiš by měl vedení ANO sdělit, jak si představuje své další působení, a to i s ohledem na poslanecký mandát získaný ve volbách v roce 2021. Pokud by se rozhodl opustit dolní komoru Parlamentu, mohla by jej nahradit litvínovská starostka Kamila Bláhová, která skončila ve volbách v Ústeckém kraji první pod čarou.

Člen předsednictva Ladislav Okleštěk novinářům při příchodu na jednání řekl, že Babiš by měl zůstat předsedou ANO, protože taková osobnost v české politice není. Chtěl by také, aby Babiš zůstal poslancem. "Jeho autorita v Poslanecké sněmovně je nám určitě prospěšná," uvedl.

"Počkáme, s čím přijde pan Babiš, a podle toho mu řekneme svůj názor," řekl zlínský hejtman Radim Holiš. "Myslím, že něco slíbil lidem, že pro ně bude něco dělat, a měl by v té práci pokračovat," uvedl k Babišově působení ve Sněmovně.

"Pokud pan Babiš bude dál chtít zůstat předsedou hnutí ANO a v Poslanecké sněmovně, tak má určitě moji podporu a budu rád," poznamenal místopředseda ANO Richard Brabec.

Babiš byl kritizován za některé prvky předvolební kampaně, sám ale odmítl, že by byla negativní. Spolupráci s ním po volbě ukončili marketér Marek Prchal, expremiérova dlouholetá spolupracovnice Tünde Bartha i mluvčí Vladimír Vořechovský. První místopředseda hnutí Karel Havlíček uvedl, že je logické, že skončil volební tým, když se v blízké budoucnosti žádné volby nekonají. Část lidí přešla na pomoc poslaneckému klubu, část skončila.

Tenze v hnutí ale nastaly už před prvním kolem volby, kdy Vondrák a ostravský primátor a dřívější člen předsednictva hnutí Tomáš Macura veřejně podpořili Babišova protikandidáta Pavla. I to bude bodem dnešního jednání.

"Rád si poslechnu Ivoše, aby nám řekl, co ho k tomu vedlo, jestli mohl použít i jiné kroky, aby se dostal do diskuse s námi všemi," řekl Holiš. "V první řadě chci slyšet názor Ivo Vondráka, co ho motivovalo k těm rozhodnutím a prohlášením. Na základě toho si udělám názor," dodal Okleštěk.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy