Domů     Co jste netušili o… mlsném jazyku!
Co jste netušili o… mlsném jazyku!
8.2.2023

O jazyku se říká, že je nejohebnějším svalem lidského těla. Ve skutečnosti ale svalem není – přesněji jde o svalový orgán, ve kterém najdete hlavních svalů rovnou osm. O ohebnosti ale není pochyb…

Lidský jazyk je opravdu zdatný akrobat. Dokážete snad s jiným orgánem či svalem samostatně pohybovat nahoru, dolu, dopředu či dozadu a dokonce provádět takové kousky, jako přeložit ho napůl nebo stočit do roličky? Jen díky své pružnosti navíc jazyk dokáže tvarovat zvuky do slov.

A kde vůbec vzal tyto akrobatické sklony? Svaly jazyka jsou jediné z příčně pruhovaných v těle, které jsou upevněné ke kosti pouze na jedné straně. Onou kostí je jazylka, shodou okolností jediná kost skeletu, která se přímo nespojuje s žádnou jinou!

Jazyk je zkrátka výjimečnou částí těla, podobnou slonímu chobotu nebo chapadlu chobotnice.

Lidský jazyk je tvořen několika různými svaly. Foto: Knowledge Collector / Creative Commons / Public Domain Mark 1.0.
Lidský jazyk je tvořen několika různými svaly. Foto: Knowledge Collector / Creative Commons / Public Domain Mark 1.0.

Jak velký máš?

Obecně platí, že muži mají delší jazyk než ženy. Pokud ho změříme od špičky až ke kořenu, u žen vám vyjde v průměru hodnota 7,9 cm, u mužů 8,4 cm.

Nejdelší jazyk má údajně Američan Nick Stoeberl – úředně naměřenou délku 10,08 cm si v roce 2015 nechá zapsat do Guinessovy knihy rekordů.

Ani ten však zdaleka nemá na žirafy, jimž jazyk narostl až do délky 61 centimetrů! Na poměr k velikosti těla by však zvítězili spíš chameleoni. Jejich vypláznutý a natažený jazyk je dvakrát tak dlouhý jako oni sami.

Budeme jednou namísto ukazování dokladů plazit jazyk? Metoda by byla nejspíš spolehlivá. Foto: balakirphoto / Pixabay.
Budeme jednou namísto ukazování dokladů plazit jazyk? Metoda by byla nejspíš spolehlivá. Foto: balakirphoto / Pixabay.

Vyplázni ho, ať tě poznám!

Jazyk každého z nás je zcela jedinečný. Natolik, že by se dal použít podobně jako otisk prstů! Co jazyk, to jiný vzor bradavkovitých výběžků zvaných papily, stejně jako trochu jiný velikost i tvar.

Řada vědeckých týmů již usilovně pracuje na způsobu, jak by se dal jazyk používat k biometrické identifikaci osob. Olizovat snímací zařízení by však moc hygienické nebylo – proto by mělo stačit vypláznout jazyk na kameru.

Jazykem vnímáme různí chutě, bez slin by to ale nefungovalo! Foto: StockSnap / Pixabay.
Jazykem vnímáme různí chutě, bez slin by to ale nefungovalo! Foto: StockSnap / Pixabay.

Bez slin to nejde!

Bez jazyka bychom se rozhodně moc nenajedli. A taky jen díky němu vůbec rozeznáme různé chutě. Tenhle úkol však nezvládá plnit sám – pomáhají mu sliny! Teprve ty ve styku s jídlem aktivují na jazyku příslušné chuťové pohárky.

Zkuste si jazyk osušit ubrouskem a ochutnat něco suchého, třeba paprikové chipsy. Že necítíte, jak jsou pikantní? Napijte se vody a všechno bude jinak!

Jako první z chutí většinou cítíme slanou. Právě proto, že sůl se ve vodě nebo slinách velmi rychle rozpouští.

Pohárky plné chutí

Na našem jazyku sídlí 2000 až 10 000 chuťových pohárků, rozmístěných na chuťových papilách. Papily vidíme na povrchu jako malé „kuličky“. Samotné pohárky ale pouhých okem nezahlédneme.

Chuťové pohárky se nám vytvoří ještě dříve, než se narodíme. Správně fungují už ve 4. měsíci těhotenství. Tehdy již plod dobře rozezná chuťové změny plodové vody.

Sladká, slaná, hořká, kyselá a umami. Podle pěti základních chutí, které chuťové pohárky umějí rozlišit, je často na různých tabulkách jazyk rozdělen na několik částí. Sladká je ve špičce, slaná po krajích, hořká vzadu…

…už na konci 20. století však odborníci dokazují, že chuťová mapa jazyka vůbec není přesná. Ve skutečnosti je každá jeho část schopná rozlišit širokou škálu chutí!

Život chuťového pohárku není dlouhý. Každý vydrží pracovat tak 2 týdny, než odumře a nahradí ho jiný.

Chuťové pohárky nám pomáhají přežít. Když našim dávným předkům nějaké jídlo přišlo moc hořké či nechutné, nejedli ho. A zachránili se tak třeba před otravou! Oblíbené sladké nebo slané je zase nejvýživnější.

Psí jazyk není zdaleka tak dokonalý jako ten lidský. Má zhruba 5x méně chuťových pohárků a jednotlivé chutě jsou tak mnohem mdlejší. Mrštný a ohebný je ale stejně. Foto: StockSnap/ Pixabay.
Psí jazyk není zdaleka tak dokonalý jako ten lidský. Má zhruba 5x méně chuťových pohárků a jednotlivé chutě jsou tak mnohem mdlejší. Mrštný a ohebný je ale stejně. Foto: StockSnap/ Pixabay.

Jazyková diagnostika

Ukaž mi jazyk, a já ti řeknu, …jakou nemoc máš! Jazyk je k diagnostice používán téměř odnepaměti. Máte příliš červený? Možná vám chybí nějaká složka jídla, třeba kyselina listová nebo vitamín B12. Může to ale znamenat třeba i spálu!

Načernalý jazyk pokrytý chloupky zas upozorňuje na velké množství bakterií. Najdete takový třeba u diabetiků nebo pacientů po chemoterapii. A co žlutý? Pozor, tady může jít o vážné onemocnění jater!

Ani s bílým jazykem to však moc nevyhrajete, nejenže ho mají silní kuřáci či alkoholici, ale někdy značí i infekci. Pupínky či puchýře se mohou objevit při potravinové alergii, boule či otok může znamenat i nádor. A jaký jazyk je zdravý? Hladký a růžový!

Falešný silák

Velmi často bývá jazyk označován za nejsilnější sval v těle. Je to ale mýtus! I kdyby byl samostatným svalem, tak se jeho síla nedá nijak objektiv měřit.

A pokud by to přeci šlo, tak by k větším silákům patřily spíš svaly v oblasti čelistí, srdeční nebo hýžďové.

Nikam nespadne!

Otevři mu pusu, jestli nemá zapadlý jazyk.“ Staré lékařské příručky radí osobě v bezvědomí zaklonit hlavu a jazyk vytáhnout třeba špendlíkem. První ano, druhé rozhodně ne!

Jazyk zapadnout nemůže, nebo rozhodně ne tak, že by se otočil a spadl do krku. Pouze se jeho kořen dostane k zadní stěně nosohltanu, v důsledku bezvědomí totiž ochabne.

Pohledem do úst nepoznáte, že se to stalo, a proto je záklon hlavy (který jazyk uvolní) namístě pokaždé. S jazykem ale nic nedělte, postiženému můžete akorát tak vyvolat zvracení.

Může ztloustnout

Přibrali jste? Nejvíc je to asi vidět na břiše, v bocích, na obličeji nebo na nohou. Ale co na jazyku? Ano, také jazyk může ztloustnout! I na něm se při nabírání na váze hromadí tuk, a nutno říci, že pro naše zdraví to vůbec není žádoucí!

Pokud je někdo už opravdu obézní, hmotnost a velikost jazyka mu může během spánku bránit v dýchání a způsobovat závažné spánkové apnoe – zástavy dechu, které mohou významně snižovat množství kyslíku v krvi.

Menší jazyk, větší gurmán

Děti jsou často vybíravé a jen tak něco jim nechutná. Zhýčkanost? Spíš hraje roli fakt, že jejich jazyk rozeznává chutě jinak než u dospělých!

Mají stejný počet chuťových pohárků, ovšem rozmístěných na jazyku o poznání menší velikosti! Síť chuťových čidel je tedy mnohem hustší a třeba na pálivé nebo hořké tak reagují citlivěji.

U dětí vítězí chuť sladká – za to ale nemůže jazyk, ale spíš podobnost laktóze v mateřském mléku.

Foto: Úvodní foto: DaModernDaVinci / Pixabay 1: Creative Commons 2-4: Pixabay
Související články
Věda a technika
Letokruhy: Kronika vepsaná do dřeva
Zatímco u lidí můžeme věk určit podle data narození, u stromů tuto informaci podávají letokruhy. Ale vypovídají také o mnoha dalších věcech, například o vývoji klimatu nebo přírodních katastrofách, a mohou také ochránit před špatnou investicí. Některé dřeviny však letokruhy vůbec nemají. Vždy na jaře stromy produkují nové buňky, které na podzim odumírají a letokruh […]
Věda a technika
Starověké Pompeje fascinují freskami i funkční kanalizací
Město Pompeje sice bylo objeveno už v roce 1748, ale stále v sobě skrývá nějaká ta tajemství.  Starověké Pompeje dokážou badatele stále překvapovat, i když tu vykopávky probíhají již po tři staletí. V jeho dosud málo probádané části se nachází dům, který byl předběžně prozkoumán už v 19. století. V roce 2018 z něj však archeologové […]
Věda a technika
Proč ztrácíme první vzpomínky?
Jak vám chutnal dort, který jste měli k prvním narozeninám? Měli jste radost, když jste se naučili chodit? A bolelo to hodně, když vás ve dvou letech pokousal sousedův pes? Samozřejmě si nic z toho nepamatujete! Ale proč vlastně? Na pocit, že počátek vašeho života tvoří jen mlha, nejste sami. Paměť je zhruba do tří […]
Věda a technika
Pro a proti paleolitického kanibalismu: Kolik kalorií má člověk?
„Jezte jako pračlověk,“ velí jeden z moderních dietologických trendů. Jeskynní muž ovšem nebyl vybíravý strávník. Co bylo jeden den kamarádem, mohlo být příští den večeří. Naši předci kanibalismus praktikovali, na rozdíl od zvířat se ale v lidské společnosti neujal. Důvodem by mohla být nutriční hodnota lidského masa.   V jeskyni Gran Dolina poblíž španělského Burgosu […]
reklama
lifestyle
Zoufalé touhy a tragický konec: Život Ivety Bartošové
Život Ivety Bartošové byl plný vášní, ale také tragických událostí. Od slavných vztahů s kolegy ze showbyznysu až po dramatický konec s Rychtářem. Její touha po lásce a štěstí byla neustále provázena bolestí a nejistotou, která nakonec vedla k její tragické smrti. Italská telenovela Po rozchodu s Pomejem se před Ivetou otevírá místo pohádky telenovela. Showbyznysem […]
Whitney Houston: Pád z vrcholu a boj s démony
Whitney Houston, která svým talentem a hlasem okouzlila svět, nezažila jen úspěchy a slávu. Její osobní život byl poznamenán závislostí, násilím a tragédiemi. Tento článek se věnuje temnější stránce jejího života, která vedla k jejímu předčasnému konci. Tráva je fajn Whitney s drogami experimentuje už delší dobu, ale teprve po boku Bobbyho se z kouření […]
3 Osudoví muži platinové krásky MM: U plotny ji neudrží
„Děsilo mě být něčí manželkou. Život mě naučil, že je nemožné, aby jeden skutečně miloval druhého,“ prohlásí jednou herečka. Z přehlídky milenců i tří manželů bychom asi našli jediného, který ji miluje doslova až za hrob. Paradoxně, vydržet spolu nedokážou…   James Dougherty se zakření. „Proboha! Vždyť je to slaný!“ Právě se pokusil vypít kávu, […]
Martin Maxa žije život na hraně: Zpívající tělocvikář a jeho potíže se zákonem
Martin Maxa, kdysi úspěšný zpěvák a kytarista, nyní čelí řadě problémů se zákonem. Od traumatických zkušeností z vojny, kde nechtěně zastřelil kamaráda, až po napadení a soudní spory. Jak se okouzlující umělec dostal z vrcholu hudební kariéry na okraj zákona? Příběh o slávě, pádech a pokusech o návrat. Vojna za totality není nic hezkého. Nováčci […]
reklama
svět zločinu
Čeští sérioví vrazi se neštítí vraždit ani pro pár korun
Sérioví vrazi. Zní to jako cizí pojem, s nímž naše země nemůže a nechce mít nic společného. Bohužel, tohle není pouze sousloví, ale tvrdá realita. Sériové vrahy má i Česká republika. Někteří z nich se ke své bestiálnosti přiznají, jiní ji zapírají pomalu do posledního dechu. Karel Šťovíček – jako mladistvý napadl matku, jako dospělý […]
Charles S. Dutton: Ve věznici napadne „bílého“ bachaře
Jak mladý Charles S. Dutton začínal svou cestu k herecké slávě, nebylo všechno růžové. Vzal násilí do svých rukou a skončil ve vězení, ale nakonec se vymanil z temné minulosti a stal se ikonou filmového průmyslu.   Charles S. Dutton, známý herec a režisér, zažil dramatické vzestupy a pády v průběhu své kariéry. Jeho cesta […]
Deviant si holčičku vyhlédne v lese, rozmlátí o ni paličku na maso
Muž kolem čtyřiceti let si nervózně přihne z láhve vodky. Není to žádný kulturista, i když z něj jde strach. Působí podivně a možná proto má problém u děvčat. Ani při použití násilí to nejde, protože se brání. Na děti má ale síly dost. Na oběť se navíc dobře vybaví. Po ruce má totiž škrtidlo, […]
Sharon Tate: Krutá smrt hollywoodské hvězdy
Nadějná herečka a těhotná matka Sharon Tate byla brutálně zavražděna v roce 1969. Vražda šokovala svět a dodnes zůstává symbolem krutosti a zla. Sharon Tate se narodila v roce 1943 a už od mala snila o herecké kariéře. V šestnácti letech se stala miss Texas a brzy se prosadila v Hollywoodu. Hrála v menších rolích […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nový Top Class zdobí Karolína Gorylová, světová královna krásy
iluxus.cz
Nový Top Class zdobí Karolína Gorylová, světová královna krásy
Půvab českých žen obdivuje celý svět, a tak není divu, že bodují ve světových soutěžích krásy. Čtyřiadvacetileté Karolíně Gorylové z Českého Těšína se podařilo zvítězit na soutěži Miss Tourism World v
Ztracený poklad českých králů: Proč byl nalezen v Polsku?
epochalnisvet.cz
Ztracený poklad českých králů: Proč byl nalezen v Polsku?
Kdo ze stavebních dělníků se jako první dotkl po mnoha staletích zlatého pokladu nalezeného v centru města na jihozápadě Polska? Takovou otázku rychle překryly debaty nad tím, odkud cennosti nalezené v roce 1985 pocházejí. Jak se poklad dostal do devítitisícového města v polském Dolnoslezském vojvodství?   Píše se rok 1985 a v centru polského města
Teplý salát s dýní a rukolou
tisicereceptu.cz
Teplý salát s dýní a rukolou
Tento salát vás dokonale zasytí, proto se doporučuje i v případě, když držíte dietu. Suroviny ½ dýně 2 hrsti rukoly hrst černých oliv 150 g balkánského sýra 3 lžíce olivového oleje 2 lžíce
Záporné postavě z mé povídky se konec nelíbil
skutecnepribehy.cz
Záporné postavě z mé povídky se konec nelíbil
Nechápala jsem, proč mám každý den ráno ve své povídce jiný závěr, než jsem napsala. Říkala jsem si, že si snad počítač žije vlastním životem. Psaní detektivních povídek je mojí velkou vášní. „Vůbec nevnímáš, co se kolem tebe děje!“ vyčítá mi vždycky manžel, když jsem myšlenkami mimo a stále přemýšlím nad zápletkou nového příběhu. A když příběh
Geniální Leonardo da Vinci: Byl cestovatelem v čase?
enigmaplus.cz
Geniální Leonardo da Vinci: Byl cestovatelem v čase?
Už v minulých dobách o sobě někteří lidé prohlašovali, že dokážou předpovídat budoucnost. Někteří z nich se před nařčeními z podvodu bránili nejasnými výpověďmi, které šlo vyložit mnoha způsoby. V děj
Sandra Nováková si chce muže udržet! Dokáže to, nebo ne?
nasehvezdy.cz
Sandra Nováková si chce muže udržet! Dokáže to, nebo ne?
Hvězda seriálu Lež na pláži Sandra Nováková (42) je krásná žena. Není navíc stydlivka, a nedávno se odhalila v pánském časopise. Ráda také sdílí polonahé fotky na sociálních sítích a užívá si zaslou
Lávové řeky prozrazují, že Venuše je stále vulkanicky aktivní
21stoleti.cz
Lávové řeky prozrazují, že Venuše je stále vulkanicky aktivní
Nový software umožnil vědcům znovu prozkoumat staré radarové snímky z povrchu druhé planety. Poskytl tak jeden z nejpřesvědčivějších důkazů, že sopky i nadále přetvářejí tuto pekelnou planetu.
Krása a funkčnost velkých skel
rezidenceonline.cz
Krása a funkčnost velkých skel
Velkoformátové prosklené plochy jsou stále častějším prvkem moderní architektury. Navíc také splňují požadavky současných standardů kvality bydlení včetně nároků na bezpečnost. Jejich popularita spočívá v tom, že dokážou stírat hranice mezi bydlením a přírodou a přinášejí do interiérů světlo i prostorovou volnost. Velkoformátová okna a dveře mohou být otevíraná různými způsoby. K nejběžnějším patří jednoduché
Zbyly polárníkovi místo slávy jen dluhy?
historyplus.cz
Zbyly polárníkovi místo slávy jen dluhy?
Malý chlapec sedí nad knihou a doslova hltá řádky o výpravě britského polárníka Johna Franklina. Na chvíli se zasní, také by chtěl zažít takové dobrodružství v zemi věčného ledu. Japonsko, v němž žije, se ale teprve velmi pomaličku otevírá světu a ještě to není tak dávno, co jeho obyvatelům za vycestování ze země hrozila smrt.
Olomoucký kraj: Lidové srdce obklopující „Královnu Hané“
epochanacestach.cz
Olomoucký kraj: Lidové srdce obklopující „Královnu Hané“
Má pověst kraje, kde obyvatelé své tradice nevystavují, ale naplno žijí… Zatímco energii a radost si naplno vychutnáte při Jízdě králů, pospolitost a první paprsky slunce okusíte na „magickém“ kopci Hradisku. Všechny chutě Olomoucka v sobě však snoubí jeden malý tvarůžek. Malebná a úrodná krajina rozprostírající se podél řeky Moravy si vás zaručeně získá svou
Aby vám výstřih slušel
panidomu.cz
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je
Pomerančové řezy
nejsemsama.cz
Pomerančové řezy
Skvěle budou chutnat v kombinaci s tmavou čokoládovou polevou. Ingredience: 250 g hladké mouky 100 g mletých mandlí 150 g třtinového cukru 1 prášek do pečiva 4 vejce šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče 1 pomeranč na ozdobu 2 lžíce mletého kokosu 100 ml oleje 100 ml podmáslí Postup: Do mísy dáme vejce a třtinový cukr. Ušleháme do pěny a pak postupně přidáváme mouku