Stavebnictví prochází revolucí 4.0. Mnoho se dá vyřešit dopředu, aby stavba nestála, říká stavbař

8. únor 2023

Digitální stavebnictví je podle Ivana Holého ze Stavební fakulty Slovenské technické univerzity daleko bezpečnější. „Říkáme tomu stavební revoluce 4.0,“ popisuje. „Už ve stadiu projektu můžeme předejít kolizím, které by se mohly stát až při samotné realizaci stavby. Navíc můžeme různé složité detaily vyřešit předem tak, aby pak stavba nestála,“ dodává Holý.

„Já dělám rukama cokoli, co nechtějí ostatní,“ přidává Martin Pribila, který staví ekologické domy a také krtkodomy. „Také jsme ale kompletně přešli na 3D. Teď budeme přidávat časovou osu, takže se dostaneme na 4D. To proto, aby byl v projektu jasný čas dokončení.“

Čtěte také

„Také používáme virtuální procházky vyprojektovanými domy tak, aby architekt, realizátor a klient dokázali procházet domem a povídat si o podrobnostech,“ popisuje Pribila. Podobný model je prý i praktický, protože dokáže predikovat poruchy a najít problém.

Pribila zároveň přiznává, že je velmi hrdý na svou manuální zručnost, která se mu mnohokrát hodila.

„Když máte chlapům vysvětlit, že je to nebo ono potřeba udělat, a oni mi řeknou, že to nejde – natáhnu si pracovní rukavice, pracovní boty a bundu už mám, a jdu do toho. Jsem hrdý, že dokážu zvládnout většinu těžkých věcí. To, co jde lehce a rychle, už musejí zvládat chlapi sami. Mají na to dostatečnou praxi,“ uzavírá Pribila.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu, poslechněte si sami.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.