Zraněná biatlonistka Jislová vynechá mistrovství světa v Oberhofu

foto Ilustrační foto - Závod SP v biatlonu (sprint 7,5 km ženy), 5. ledna 2023, Pokljuka. Česká závodnice Jessica Jislová.

Oberhof (Německo) - Čeští biatlonisté se budou muset na mistrovství světa v Oberhofu definitivně obejít bez zraněné Jessicy Jislové. Osmadvacetiletou rodačku z Jablonce nad Nisou nepustí na trať poranění svalu v oblasti žeber. Novinářům to řekl sportovní ředitel Ondřej Rybář. Jislovou nahradí v týmu Tereza Vinklárková, která se zúčastní také pátečního sprintu.

"Jessica má zdravotní problémy, které jí nedovolují, aby tu závodila a byla připravená na sto procent. Nemá cenu něco riskovat. Je potřeba se nyní dát zdravotně dohromady," řekl Rybář.

Jislová měla na šampionátu plnit roli české dvojky po Markétě Davidové a být stabilní členkou ženské štafety. V pořadí Světového poháru jí patří 29. místo. Kvůli bolestem v oblasti mezižeberních svalů ale nedokončila lednovou přípravu v Ridnaun. Do dějiště šampionátu neodcestovala a po středeční absenci ve smíšené štafetě dnes po konzultaci s lékaři účast vzdala.

"Jessica byla do poslední chvíle nastavená, že by chtěla do Oberhofu odjet. Tu bolest ale stále cítila a vnímala. Vyšetření u pana profesora Koláře ji utvrdilo v tom, že bude lepší mistrovství světa vynechat. Tohle zranění se léčí podobně jako natržené svaly. Je to o klidu, kontrolních vyšetřeních a pocitu sportovce," uvedl fyzioterapeut reprezentace Roman Karpíšek.

Problémy Jislové se táhnou od lednového Světového poháru v Pokljuce. Mohly začít kvůli silnému kašli, který prodělala během Vánoc. "Když šla pak do posilovny, cítila bolest mezi lopatkami. Ale takovou tu standardní, kterou sportovci vnímají docela často. V Ruhpoldingu ji to bolelo víc a začalo se to rehabilitačně řešit," podotkl Karpíšek.

Potíže gradovaly po posledním SP v Anterselvě. "Po sprintu přišla dobitá, zkroucená a měla slzy v očích. Bál jsem se i únavové zlomeniny, ta se ale na rentgenu neprokázala. Ráno byla v pořádku, zase natěšená, ale jela štafetu a zase na tom byla špatně," řekl Karpíšek, podle nějž se stejný vývoj opakoval i v Ridnaun.

Během magnetické rezonance lékaři zjistili také problém s vyhřezlou meziobratlovou ploténkou. Ta ale podle Karpíška s aktuálními problémy nesouvisí. "Tyhle věci se však hodně špatně hojí a ta mikrotraumata se třepí a šíří dál. Zhoršuje se to každým pohybem. Při dýchání to stále namáháme a při aktivním pohybu o to víc. Když pak dojde na maximální pohyb holemi a rameny, tak se vůbec nelepší. Jde o to, aby se z ní teď stal pacient a jen odpočívala," doplnil Karpíšek.

Návrat na tratě si netroufl odhadovat, cílí spíše až na závěrečný podnik sezony v Oslu. Vedle MS by tak Jislová přišla i o domácí Světový pohár v Novém Městě na Moravě. V týmu v Oberhofu jsou vedle Davidové a Vinklárkové také Lucie Charvátová, Tereza Voborníková a Eliška Václavíková. Všechny se zúčastní i pátečního sprintu, který začne ve 14:30.

Jislová cítí bolest při hlubokém nádechu, podpořila ji i Sáblíková

Biatlonistka Jessica Jislová netajila zklamání, že přišla kvůli zranění svalu v oblasti žeber o mistrovství světa v Oberhofu, novinářům ale řekla, že by byla stejně jen těžko konkurenceschopná. Od lékařů dostala naordinovaný klid a netuší, kdy by se mohla vrátit do závodní stopy. Na dálku ji podpořila také rychlobruslařka Martina Sáblíková.

"Psala mi a říkala, že takové věci se prostě dějí. Že se s tím setká skoro každý sportovec. Základem je se z toho nezbláznit a brát to jako čas na něco jiného, co třeba nemám možnost jindy dělat. Prostě si v tom najít něco pozitivního a neutápět se v tom," řekla Jislová.

Zdravotní potíže trápí osmadvacetiletou Jislovou od lednového podniku v Pokljuce. Podle fyzioterapeuta Romana Karpíška mohly začít kvůli silnému kašli, který prodělala kolem Vánoc. Po pozdějším posilování a lednových závodech Světového poháru se bolesti zhoršovaly. Vyšetření odhalila poranění svalu v oblasti žeber.

"Bolí mě to při každém hlubokém nádechu, což moc nejde skloubit se sportem. Při každé zvýšené aktivitě se to namáhá, protože potřebuju hluboko dýchat. Mám naordinovaný klid, takže teď odpočívám. Příští kontrolu mám v neděli. Teď jsem chodila i na kapačky," uvedla Jislová. Léčí se u profesora Pavla Koláře. "Řekl mi, že s tím musím zacházet, jako bych měla třeba natržený hýžďový sval. Nedokáže mi říct, kdy to bude v pohodě. Teď mi nepomůže nic jiného než klid," doplnila.

Přestože biatlonistku na 29. místě ve Světovém poháru mrzí, že bude sledovat šampionát jen v televizi, snaží se brát věci, jak jsou. "Určitě budu holkám fandit a koukat na ně. Nemůžu říct, že by mě to nemrzelo. Ráda bych závodila, ale nedá se nic dělat. Budu jenom fandit a budu mít možná trošku radost, že nemusím jet ten dlouhý kopec, co tam mají," uvedla rodačka z Jablonce nad Nisou.

Naposledy absolvovala závod 22. ledna, kdy skončila s ženskou štafetou v Anterselvě desátá. "Dívám se na to tak, že tím, že jsem teď nemohla dlouho trénovat, tak by stejně nemělo smysl do Oberhofu jezdit. I kdyby se záda zázračně spravila, nemůžu zaručit to, že budu schopná předvést něco, co má normální úroveň. Naposledy jsem déle v kuse lyžovala v Anterselvě. To už je hrozně dlouho," uvedla Jislová.

Více než účast na mistrovství světa je pro ni nyní důležité, aby začala brzy trénovat. Nejistý je i start na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. "Všichni říkají, že je to lepší, než kdybych byla nemocná, protože to není pro tělo taková zátěž. Nemoc by přidávala k tomu netrénování ještě další zátěž pro organismus. To se teď neděje, jen netrénuju," dodala Jislová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď