Specialisté na elektronický boj zahájili výcvik na nových rušičích STARKOM

foto Specialisté na elektronický boj zahájili výcvik na nových rušičích STARKOM. Pancéřovaná Tatra osazená několika stožáry s anténními systémy například dokáže rušit rádiovou komunikaci protivníka, jeho systémy velení a řízení vojsk, leteckou komunikaci, spojení prostřednictvím mobilních telefonů nebo globální družicový polohový signál (GNSS).

Praha - Armádní specialisté na elektronický boj v úterý zahájili výcvik ve vojenském újezdu Libavá s novým mobilním komunikačním rušičem STARKOM. Na svém webu www.army.cz to uvedla česká armáda. Zařízení umístěné na pancéřovaném vozidle Tatra dokáže rušit například rádiovou komunikaci protivníka, leteckou komunikaci, spojení prostřednictvím mobilních telefonů nebo globální družicový polohový signál. Pro českou armádu ho sestavil Vojenský výzkumný ústav Brno (VVÚ).

Fotogalerie

Smlouvu na nákup osmi mobilních prostředků k vedení elektronického boje STARKOM za 1,45 miliardy korun s DPH uzavřelo ministerstvo obrany v prosinci 2019. Jeden z nich má už armáda k dispozici, zbylé obdrží do konce roku.

Praktickému výcviku na rušičích podle armády předchází několikaměsíční intenzivní teoretická příprava. Na Libavé nyní cvičí skupina zkušených instruktorů z 532. praporu elektronického boje, kteří v následujících týdnech proškolí nižší desítky řadových operátorů. "Se zaváděním nových, čím dál složitějších technologií, narůstají i požadavky na jejich obsluhu. Moderní technika určená k elektronickému boji vyžaduje elektrotechnické nebo IT vzdělání a také notnou dávku vlastní iniciativy a píle," uvedla armáda.

"Výcvik na STARKOMu bereme jako velkou výzvu. Pracujeme s technikou, která v Armádě České republiky ani v celé alianci nemá obdoby, a to nás žene vpřed," citovala armáda velitele čety elektronického útoku poručíka Davida F.

STARKOM armádě dodává VVÚ společně s řadou firem českého obranného průmyslu. Rozhodující podíl má společnost URC Systems, která zabezpečuje průzkumně-rušicí technologie a příslušný vysoce sofistikovaný software. Elektronický boj může stroj vést za pohybu nebo ze zastávky.

Podle armády je STARKOM podstatně vylepšeným nástupcem starších mobilních rušičů, jako jsou MVKVR, PPR nebo MUKVR. Tato technika bude se zavedením nové generace rušičů postupně vyřazována. "STARKOM je unikátní prostředek nejen v armádách evropských zemí, ale i v celém NATO," uvedl velitel 532. praporu elektronického boje podplukovník Lukáš Hoza.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď