Čím nahradit masox

Je jasné, že masox nepatří mezi zrovna ty nejzdravější dochucovadla. Někdy se bez něj prostě neobejdeme, ale někdy si můžeme pomoci i jinak. Jaké jsou možnosti dochucení, abychom mohli vynechat bujón, to se dozvíte v dnešním článku.

Proč je bujón vlastně tak špatný

Možná vám to přijde jako malinká, a hlavně neškodná kostička, která dodá polévce nebo jakémukoli pokrmu výbornou chuť. Ano to druhé je pravda. S tím prvním si však nejsme úplně jisti. Jak asi víte, kostička má základ v tucích. Nejedná se však jen tak o obyčejné tuky. Jsou to tuky rostlinné, které se v kostce nachází ve své ztužené variantě a ta na naše tělo žádné pozitivní účinky nemá.

Mimo to se výrobci snaží vyrobit produkt co nejlevnější, vyhovět tak poptávce po levném zboží a zároveň výrazně ušetřit. Většina z nich tak proto používá ty nejlevnější oleje, které je možné sehnat. Mezi tyto oleje patří i palmový olej, který nejenom že škodí našemu tělu, ale nemá pozitivní vliv ani na přírodu. Je sice levný, ale jeho produkce a čím dál tím více zvyšující se poptávka po něm dopomáhají k ničení deštných pralesů a pomáhají tak k jejich kácení a následně i oteplování planety.

Možná se vám zdá, že přeháníme, ale v konzumaci bujónů stojíme jako Česká republika téměř na úplné špičce. Ročně se jich u nás v republice totiž spotřebuje několik desítek milionů kusů, a to už opravdu není zanedbatelné číslo. A poté si toto číslo představte, jaký má asi vliv na naše zdraví. Raději si to ani nepředstavovat.

Co dalšího bujón obsahuje

Mimo nevhodné a potencionálně i nebezpečné tuky obsahují bujónové kostky však ještě mnohem horší ingredience. Mezi jedny z hlavních patří různá dochucovadla jako je glutaman sodný, který navíc podporuje chuť k jídlu, aromata, spoustu soli, ale i cukru, i když jím nejčastěji dochucujeme slané pokrmy.

Svoji barvu získávají bujony po umělých barvivech, které následně jemně obarví i váš konečný výrobek. Tyto barviva jsou pro naše tělo však úplně zbytečné, a tak je naše tělo musí zbytečně zpracovávat a zbavovat se jich jako odpadních látek.

Polévka

Jak to tedy udělat lépe

Bujóny se v dnešní době mohou zdát jako ne moc přívětivá alternativa dochucování. Jeho původní myšlenka však byla založena na pozitivním cíli. Historie bujónu sahá až do roku 1772, kdy vzal kapitán Cook na svoji loď kostku s polévkou. Tuto polévku vařil velmi dlouho z kostí a zeleniny a poté po odpaření tekutiny mu zbyla lepkavá tmavá hmota, které se začalo říkat bujón.

A přesně takto si můžete domácí bujón vyrobit i vy. Na opravdu pořádný bujón si připravte veliký nerezový hrnec, aby se vám do něj vše pohodlně vešlo a nemuseli jste řešit přetékání hrnce a pořád ho kontrolovat. Dále budete potřebovat opravdu spoustu kořenové zeleniny, česnek a cibuli a na kuřecí vývar maso i s kostí a na hovězí například oháňku.

Buďte připraveni, že tento pořádný vývar se bude vařit až několik hodin. Po uvaření vývar slijte a nalijte ho do tvarovače na led. Ten uložte poté s vývarem do mrazáku. Takto jste si připravili jednoduše domácí bujón, který budete mít vždy po ruce.

A co když na to nemám čas?

I to se někdy stává a my opravdu velmi pospícháme. Naštěstí i pro vás tu máme záchranu. Nahradit bujón můžete i bez kostky a věřte, že i tak si pochutnáte. Můžete zkusit svůj pokrm postupně začít dochucovat solí a pepřem. Dále popřípadě majoránkou, kmínem, novým kořením, popřípadě bobkovým listem.

Jak můžete vidět, vždy je zde nějaká možnost, jak se tolik obávané kostce vyhnout a sáhnout po zdravější variantě. Přejeme vám spoustu kulinářských úspěchů a ať se vám při vaší další výrobě domácího bujónu daří a jde vám vše od ruky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno