Smartwings a LOT se odškodnění nedočkají. Americký soud zamítl žalobu aerolinek na firmu Boeing

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX.

Chicago/Houston (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing B-737 MAX8 společnosti Smartwings v Mladé Boleslavi v roce 2018.

Společnou žalobu aerolinek Smartwings a LOT zamítl americký soud | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

Provoz těchto letadel se na jaře 2019 celosvětově zastavil po dvou tragických haváriích. Skupina Smartwings v březnu 2020 uvedla, že jí odstávka způsobila škody za asi dvě miliardy korun.

Česká i polská letecká společnost žalovaly Boeing samostatně. Tvrdily, že jim od americké firmy náleží kompenzace podobně jako jiným leteckým společnostem. Tyto žaloby zatím čekají na vyřízení.

V USA se kvůli selhání varovného systému zastavil letecký provoz, úřad ho postupně obnovuje

Číst článek

Skupina Smartwings podala žalobu na Boeing na začátku srpna 2020 u soudu v americkém státě Illinois, kde má výrobce letadel sídlo. „Po dlouhém jednání, které trvalo rok a čtvrt a které bylo neúspěšné, jsme na výrobce letadel, společnost Boeing, podali žalobu,“ řekla tehdy deníku Lidové noviny mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Jak vysoké odškodnění Smartwings požadují, list v roce 2020 neuvedl. V březnu téhož roku mluvčí skupiny oznámila, že škoda způsobená odstávkou letadel Boeing 737 MAX přesáhla dvě miliardy korun. Smartwings v té době měly sedm těchto letounů a dalších 15 měla skupina obdržet do ledna 2020.

Letadla Boeing 737 MAX byla ve vzduchu jen méně než dva roky, do komerčního provozu šla v květnu 2017. V říjnu 2018 v Indonésii a v březnu 2019 v Etiopii dva tyto stroje kvůli problému s palubním softwarem havarovaly, při nehodách dohromady zahynulo 346 lidí.

Krátce po druhé ze zmíněných nehod byl provoz letadel Boeing 737 MAX po celém světě zastaven. Firma Boeing v květnu 2019 připustila, že o softwarovém problému věděla zhruba rok, ale neinformovala o něm aerolinky ani regulační orgány.

Aerolinky firmu Boeing žalovaly kvůli odstavení strojů 737 MAX | Foto: Karen Ducey | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme