Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zoo přivezla do Brna obří masožravé kachny. Vynikají hlubokým hlasem

Brněnská zoologická má novou návštěvnickou atrakci, kterou se staly kajky mořské. Obří masožraví letci jsou největšími kachnami severní polokoule a nejvíce si pochutnají na čerstvých rybách. Brno se stalo teprve druhým městem v České republice, kde vzácný druh chovají.

Kajka mořská vyniká mnohými parametry. Má například robustní tělo velikosti menší husy, hluboký hlas a hnízdí v přímořských oblastech severní polokoule. Samice se o mláďata stará sama. Stává se ale, že matky se sdružují do školky, ve kterých několik samic opečovává až třicet kachňat. Nejjižněji v Evropě hnízdí v severním Nizozemí. Jedná se o tažné ptáky, kteří zřídka zahnízdí i v tuzemsku. 

„Jejich jídelníček tvoří ryby a mořští bezobratlí jako ježovky, krabi nebo mlži. V zoo je hlavní složkou jejich potravy hlavně granulované krmivo a rybičky. Kajky jsou citlivé na čistotu vody a ovzduší, takže se jejich chov nedaří úplně všude. Mezi jejich další specifika patří to, že se dokážou potopit až do 30 metrů,“ řekl kurátor chovu ptáků brněnské zoo Petr Suvorov.

Podle mluvčí bystrcké zoo Michala Vaňáče se s kajkami mořskými pojí poměrně netypická tradice. Zvířata mají totiž extrémně husté peří, což jim zvládnout pobyt v chladných vodách. I proto bylo na severu běžné, že lidé kachní peří z hnízd samic a využívali ho jako tepelnou izolaci do pokrývek.

„V České republice v současné době chová kajky mořské pouze Brno a Hluboká. Na Mniší hoře se staráme o dvě samice a jednoho samce. Ten pochází stejně jako jedna ze samic z polské Vratislavi, druhá samice k nám dorazila z německého Rostocku. Všechny jsou k vidění v Králově voliéře společně s luňáky hnědými a čápy černými,“ uzavřel Suvorov.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky Brno, Zoo, Kachny, Masožravé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo přivezla do Brna obří masožravé kachny. Vynikají hlubokým hlasem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.