Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Případné zvýšení daně z nemovitostí by podle analytiků zvedlo nájemné

Případné zvýšení daně z nemovitosti by podle odborníků, které oslovila ČTK, mohlo přispět ke zdražení nájmů, zejména v Praze a v Brně. Nemají ale obavy z výrazného dopadu na realitní trh, případné kupce by to od pořízení nemovitostí neodradilo. Někteří realitní makléři a finančníci považují růst daně za potřebný, byli by i pro větší zvýšení než zvažovaný dvouapůlnásobek.

peníze, nemovitost
Loni se na dani z nemovitosti vybralo 12,42 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. Stanjura uvedl, že obce by v případě zvýšení daně na tom určitě nebyly hůře než dnes. Foto: iStock

Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhla zvýšení daně z nemovitostí, která je v Česku jedna z nejnižších v Evropě, v rámci balíčku možných opatření ke snížení strukturálního schodku veřejných financí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tento týden zdůraznil, že žádné rozhodnutí nepadlo a pokud by k tomu došlo, tak by podmínkou bylo, aby část dodatečného výnosu daně skončila ve státním rozpočtu. V současnosti jsou daně z nemovitosti výlučným příjmem obcí, stát nese náklady na správu daně, kterou jsou podle Stanjury ve výši 1,2 miliardy korun.

Loni se na dani z nemovitosti vybralo 12,42 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. Stanjura uvedl, že obce by v případě zvýšení daně na tom určitě nebyly hůře než dnes.

Podle ředitele finanční a investiční skupiny CFIG Martina Chovance by případné zvýšení daně z nemovitosti bylo krokem správným směrem. Dodal, že se jedná o vhodné opatření k vyrovnávání rozdílů mezi bohatými a chudými vrstvami a zachování sociálního smíru. „Osobně bych byl i pro výrazně vyšší zvýšení daně, než je návrh,“ řekl Chovanec.

Realitní regionální ředitel Century 21 Michal Svoboda řekl, že ačkoliv dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti zní drakonicky, realitní trh zvýšení nijak neovlivní. Obchodní ředitel M&M reality Pavel Zámečník dodal, že pokud by se jednalo o mnohonásobný nárůst oproti aktuální výši, začnou lidé pravděpodobně v souvislosti s finanční zátěží přemýšlet o menším bydlení. „Ale situaci, kdy lidé přechází do menších nemovitostí už zažíváme, a to v souvislosti s cenou energií. Lze tedy očekávat že podobně tomu bude i v případě zvýšení nemovitostí daně,“ řekl Zámečník.

Jiří Ušjak, konzultant společnosti 4fin, dodal, že případné zvýšení lidé od koupě neodradí. „Negativní dopad ale bude mít u nájemních bytů. Majitelé budou chtít zvýšené náklady promítnout do nájemného,“ řekl Ušjak. Martin Machala, šéf projektu Ownest, zabývajícím se alternativními cestami k vlastnímu bydlení, by se obával dopadu na nájemce především v Praze a Brně. „Obě města reagují na velký převis poptávky nad nabídkou růstem nájmů a nájemci zde tahají za kratší konec i kvůli skokovému zdražení hypoték. Některým nájemcům budou právě tyto vlastní prostředky chybět pro akontaci, až se ceny hypoték opět vrátí na dostupnější úroveň,“ uvedl Machala.

Chovanec si myslí, že by zvýšení daně z nemovitosti přimělo majitele nemovitostí k jejich uvedení na trh k pronájmu, což by mohlo zvýšit nabídku bydlení a paradoxně snížit jeho cenu.

Daň se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb a jednotek, jejichž sazby se odvíjejí od charakteru nemovitosti. Daň se poté násobí koeficientem, který je stanovený podle velikosti obce, a případně místním koeficientem, který si stanovují obce v rozmezí od jedné do pěti s přesností na jedno desetinné místo.

(ČTK)

Další z kategorie Z domova