Bundesliga - preview 20. kola: Frankfurt se představí v Kölnu

10.02.2023, 08:59, aktualizováno 12.02.2023, 09:17
Previews
Mario Götze (© AFP)

1. FC Köln bral třikrát za sebou bod a snadný soupeř ho rozhodně nečeká na závěr dvacátého kola, na jeho trávník přicestuje Frankfurt. Porážky začala sbírat Hertha a výsledkem je pád na předposlední místo, odrazovým můstkem za lepšími zítřky se může stát souboj s Gladbachem...

Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach

neděle 15:30

Mönchengladbach naposledy nedokázal doma skolit Schalke, teď přitom pocestuje na půdu protivníka, který je v tabulce jen o příčku výše než Die Königsblauen. I v tomto případě tak je pasován do role favorita spíše celek ze Severního Porýní-Vestfálska. Hertha je navíc v dost velkém srabu, zatím opravdu jen stěží hledá jakékoli účinné východisko z nepříjemností ven.

Posledních osm ligových zápasů představovalo pro berlínský celek jednu velkou katastrofu. Tedy až na jeden skalp Kolínu nad Rýnem z listopadu loňského roku, jinak ve všech ostatních případech na každý pád padl. V nejčerstvějších třech duelech dokonce nevsítil jedinou branku a hned deset jich inkasoval! Není zkrátka divu, že se sestupovému pásmu nedokáže vyhýbat.

Domácí stratég Sandro Schwarz neztrácí naději. Musí prostě věřit, že se jeho ekipa vzchopí, mnohdy stačí nepatrný a nenápadný úspěch k početí slušné série. Jenže pokud by se v dalších týdnech prezentovala Hertha stejně jako v blízké minulosti, opravdu asi nebude o jejím pádu o patro níže žádný pochyb. "Pořád našim hráčům věříme. Celý tento týden jsme využili k co možná nejlepší přípravě na tento zápas. Víme, že hrajeme o důležité body,” povídal Schwarz.

Hosté patří mezi nejnevyzpytatelnější účastníky Bundesligy. Je sice super, že letos dokázali skolit Lipsko či Dortmund a remizovat na půdě Bayernu, avšak s až moc velkou pravidelností svoje výsledky degradují na průměrnou až podprůměrnou úroveň. Plichta se Schalke nebyla jen čestnou výjimkou, v lednu třeba nestačili na Augsburg, před startem mistrovství světa v Kataru zase na Bochum. Přitom právě zmínění soupeři mají jedinou ambici, a to zachránit se.

Zato parta kouče Daniela Farkeho je bezpochyby cílevědomější. Míní dlouhodobě útočit na příčky zaručující účast v evropských pohárech pro příští sezónu. Každopádně k nim v tuhle chvíli nemá daleko, je však nutné už zásadněji neváhat s těmi konkurenty, kteří jsou v tabulce usazení na výrazně nižších pozicích. A Borussia dobře ví, že zrovna Hertha je jedním z nich.

Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Christensen - Uremovič, Kempf, M. Dárdai - M. Richter, Tousart, Cigerci, Mittelstädt - S. Serdar - Lukébakio, Niederlechner

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Omlin - Scally, Itakura, Friedrich, Bensebaïni - Kramer, Koné - Hofmann, Pléa, Stindl - Thuram

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.66 - 2.49

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

1. FC Köln - Eintracht Frankfurt

neděle 17:30

Oba celky se aktuálně pyšní docela slušnou formou. Kolín nad Rýnem neprohrál čtyřikrát za sebou, Frankfurt dokonce devětkrát, pokud do statistik započítáme i měření sil Ligy mistrů ze začátku listopadu. Zatímco však hosté naplňují své ambice a drží se kolem příček zajišťující postup do evropských pohárů pro příští sezónu, pak domácí nemůžou mluvit úplně pozitivně.

V tomto ohledu totiž dlouhodobě zaostávají za cílem proklouznout alespoň do Konferenční ligy. Je sice určitě dobrou zprávou, že umějí neprohrávat s těmi nejlepšími bundesligovými konkurenty, nedávno uhráli plichtu v Mnichově a naposledy také tu doma s Lipskem, avšak obecně málo vyhrávají. Die Geissböcke sumárně tříbodový výsledek urvali pouze pětkrát.

Nemají tak blízko ani místům do pohárové Evropy, ani těm sestupovým. Pokud tak urychleně nenaleznou cestu k pravidelnému vítězení, budou se muset jeho fanoušci smířit s faktem, že se až do konce sezóny budou svěřenci trenéra Steffena Baumgarta pohybovat jenom v mdlém středu pořadí. "Naším cílem je získat čtyřicet bodů,” vzkazoval domácí lodivod. "Přemýšlíme jen o dalším utkání. A co se týče výkonů, jsme na správné cestě,” neviděl situaci vůbec černě.

Eintracht měl rozhodně méně času na přípravu tohoto duelu, v průběhu týdne, a připomeňme, že úspěšně, absolvoval osmifinále DFB-Pokalu. Tým kouče Olivera Glasnera by rád atakoval pozice v první čtyřce, nachází se těsně pod nimi. Bude záležet, jak se situace vyvine v sobotu, pak by na ně mohl útočit už teď. "Frankfurt má v kádru hráče, kteří by u nás hráli v základní sestavě, ale sedí pouze na lavičce,” demonstroval sílu soka Baumgart. "Klub se v posledních letech solidně vyvinul. A má široký výběr přesně takový, jaký špičkový mančaft potřebuje.”

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Chabot, Hector - Martel, Skhiri - Maina, Huseinbasic, Kainz - S. Tigges

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Hasebe, Ndicka - Aurélio Buta, Kamada, Sow, Max - Lindström, M. Götze - Kolo Muani

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.57 - 2.66

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Bayern Mnichov - VfL Bochum

sobota 15:30
Málokteré německé kluby k sobě mají tak blízko jako Bayern s Bochumí. Vzhledem k dlouholetému přátelství se tak v Mnichově neodehraje bůhvíjak vyostřené utkání. To ovšem neznamená, že se mančafty nebudou snažit získat body.

Jak Bavoři, tak i celek z Porúří zvládli předešlé bundesligové kolo. V dobrých výsledcích ovšem potřebují pokračovat. Zatímco Bayern na čele tabulky horko těžko odolává hordě rozjetých pronásledovatelů, Bochum uniká ze sestupového pásma a snaží se vybojovat co největší náskok před vypjatým závěrem sezony.

Také Bavoři se připravují s ohledem na budoucnost. Již příští týden se totiž zapojí do osmifinále Ligy mistrů, v němž změří síly s francouzským Paris Saint-Germain. "Musíme se dál soustředit. Bundesligové utkání s Bochumí je důležité. Jeho výsledek ovlivní i další zápasy včetně Ligy mistrů. Náš zítřejší (sobotní) výkon bude mít vliv i na naše představení v Paříži," vzkázal lodivod hegemona německé kopané Julian Nagelsmann.

Obě mužstva si nedávno zahrála osmifinále německého poháru. Bayern svůj zápas zvládl a po výprasku Mainzu postoupil do další fáze. To Bochum se s DFB-Pokalem rozloučila, neboť ve středu nestačila na Dortmund. O to víc času však může věnovat náročným bundesligovým bojům.

V Mnichově ovšem VfL moc šancí zřejmě mít nebude. Stát se samozřejmě může cokoliv, nicméně o favoritovi duelu není sporu. "Víme o kvalitě Bayernu. Mluvíme o týmu, který chce vyhrát Ligu mistrů a patří mezi pět nejlepších v Evropě. Role jsou rozděleny ještě jasněji než ve středu," prohlásil trenér Bochumi Thomas Letsch.

Pokud se však hosté vyvarují chyb, mohou Bavory potrápit. Do tohoto úsilí se jistě nezapojí náhradní brankáři Michael Esser s Paulem Gravem a pravý bek Cristian Gamboa. Jinak ale Letsche může těšit, že kromě zmíněné trojice zraněných hráčů odcestují do Mnichova všechny opory VfL.

Bayern dál postrádá brankáře Manuela Neuera, obránce Lucase Hernándeze s Noussairem Mazraouim nebo křídelníka Sadia Maného. Zdravotní problémy hlásí také záložník Ryan Gravenberch, jenž se proti Bochumi nepředstaví stejně jako kolega ze středu pole Joshua Kimmich, který si odpočine kvůli trestu za červenou kartu. Pro osmifinále Ligy mistrů by ale oba měli být k dispozici. Už nyní je fit stoper Dayot Upamecano, jenž poslední mač Bayernu kvůli menším potížím vynechal.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Sommer - Pavard, Upamecano, de Ligt, João Cancelo - Goretzka - T. Müller, Musiala - Sané, Coman - Choupo-Moting

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Janko, Ordec, Mašović, Danilo Soares - Losilla, Kunde - Asano, Stöger, Antwi-Adjei - P. Hofmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.50 - 22.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SC Freiburg - VfB Stuttgart

sobota 15:30

Stuttgart je možná historicky úspěšnějším klubem z Bádenska-Württemberska, nicméně v posledních letech se víc daří Freiburgu. To hodlají "Brazilci z Breisgau" potvrdit také v sobotním derby, na které se naladili výhrou v DFB-Pokalu nad jiným regionálním protivníkem.

Po nepovedeném bundesligovém představení v Dortmundu si Freiburg spravil chuť v národním poháru. V jeho osmifinále dvěma góly ze závěru utkání porazil druholigový Sandhausen. Napodobil tedy Stuttgart, jenž o týden dřív zvládl rovněž dramatický duel s Paderbornem, který stejně jako Sandhausen působí v druhé nejvyšší německé soutěži.

V sobotu se Freiburg bude muset obejít bez svého kouče Christiana Streicha. Ten v Dortmundu neudržel nervy a od hlavního sudího obdržel červenou kartu. "Až do středy jsem se o to nestaral, protože jsme měli plné ruce práce se zápasem v Sandhausenu. Chlapci ale v žádném případě nejsou závislí na tom, jestli tam budu stát," řekl často emotivní lodivod.

Zatímco domácí se proti Stuttgartu budou snažit udržet  kontaktu s nejlepšími celky soutěže, hostům ze Švábska teče do bot a hrozí jim sestup. Navzdory postavení na 16. místě v tabulce ovšem nechtějí ve Freiburgu hrát pasivně. "Nebudeme jen bránit, to není náš přístup. Chceme hrát aktivně a tím dostávat soupeře znovu a znovu pod tlak," prohlásil trenér VfB Bruno Labbadia.

Na straně hostů se nepředstaví jak Tiago Tomás, tak také jeho kolega z útoku Serhou Guirassy, jenž se zranil v posledním minulém kole. Vedle Streicha bude na straně Freiburgu pykat za nedisciplinovanost také pravý bek Kiliann Sildillia, jehož arbitr v Dortmundu rovněž vyloučil. Hrát zřejmě nebude ani záložník Yannik Keitel, jenž se však alespoň vrátil k tréninku.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Kübler, Ginter, Lienhart, Günter - Eggestein, Höfler - Doan, Grifo - Sallai - Gregoritsch

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
F. Müller - Anton, Mavropanos, Ito, Sosa - Karazor - Endo, Haraguchi - Silas, Führich - Pfeiffer

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.45 - 3.79

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

1. FSV Mainz 05 - FC Augsburg

sobota 15:30

Únor v Mohuči každoročně patří karnevalu. Do barev všeho druhu se odívají také hráči tamního FSV, kteří v sobotu pohostí Augsburg. Vyloženě přátelsky se ovšem k hostům z Bavorska chovat nemohou. Pokud totiž prohrají, klesnou v tabulce právě pod FCA.

Zatímco Mainz po zimní přestávce zvítězil pouze jednou, Augsburg si do bundesligové tabulky připsal již šest bodů za dvě domácí vítězství. Naposledy se radoval před týdnem, kdy zdolal silného soka. "Proti Leverkusenu se nám podařilo rozhodnout velmi vyrovnaný zápas v náš prospěch. Nyní chceme získat více bodů i proti týmům ze spodní poloviny tabulky," prohlásil trenér FCA Enrico Maaßen.

Mohučské "Nulapětky" zatím nejsou s výsledky v roce 2023 zcela spokojeny. Za to do značné míry může také obsazená marodka, na které nechybí ani jméno talentovaného útočníka Jonathana Burkardta. "Každý, kdo Jonnyho zná, ví, že žije pro pobyt na hřišti. Je to hráč, který v týmu chybí, takže to pro nás není ideální, což ale není Jonnyho vina," uvedl kouč FSV Bo Svensson.

Vedle Burkardta se proti Augsburgu nepředstaví ani další dlouhodobě zraněný útočník Delano Burgzog. Do tréninku se již vrátil brankář Robin Zentner a je otázkou, zda z prostoru mezi třemi tyčemi vytlačí svého konkurenta Finna Dahmena. Stejně tak není jisté, zda budou po zdravotních patáliích zcela fit pravý bek Silvan Widmer se středopolařem Dominikem Kohrem. Zdráv je naopak univerzál na pravý kraj hřiště Danny da Costa, jenž nedohrál poslední střetnutí proti berlínskému Unionu.

FCA od ledna dál postrádá křídelníka Rubéna Vargase s útočníkem Irvinem Cardonou, hrát nemohou ani obránci Reece Oxford s Iagem. Do základní sestavy by se však měl vrátit forvard Ermedin Demirović, který proti Leverkusenu nehrál kvůli disciplinárnímu trestu za pět žlutých karet v sezoně.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Hanche-Olsen, Bell, Fernandes - Widmer, Barreiro, Kohr, Caci - Stach, Onisiwo - Ajorque

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Gumny, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Engels, Rexhbecaj - Maier, Demirović - Beljo, Berisha

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.94 - 4.39

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

TSG Hoffenheim - Bayer Leverkusen

sobota 15:30

Mizerná forma vyprovokovala vedení Hoffenheimu k reakci. Tým už nevede trenér André Breitenreiter, nýbrž Pellegrino Matarazzo. Americký stratég zažije zápasovou premiéru v novém působišti proti Leverkusenu. Půjde o úspěšný vstup?

V polovině října oslavil Hoffenheim své poslední bundesligové vítězství. Od té doby odehrál devět ligových utkání při souhrnném skóre 11:26. To v Kraichgau pochopitelně nikoho netěšilo. Management klubu nakonec vyvodil důsledky tím způsobem, že provedl rošádu na trenérské sesli. Skrze ní se do Bádenska-Württemberska vrátil Pellegrino Matarazzo, jenž na podzim skončil v nedalekém Stuttgartu.

Díky svému předešlému angažmá může Američan zúročit své zkušenosti z bojů o udržení prvoligové příslušnosti. Ty se nyní - chtě nechtě - mohou Hoffenheimu hodit. "Je důležité, abychom pochopili, jak na tom jsme. Musíme se dívat dopředu. Z nějakého důvodu jsme tam, kde jsme. Chceme to napravit," prohlásil Maratazzo na své první předzápasové konferenci v Kraichgau.

Leverkusen už v průběhu sezony zažil podobnou situaci jako Hoffenheim. Rovněž se mu nedařilo a taktéž sáhl ke změně kouče. Ten nynější "Werkself" skutečně pozvedl, nicméně poslední dva zápasy se svěřencům trenéra Xabiho Alonsa nevydařily. Kvůli tomu Bayer vypadl z první poloviny tabulky, což chce jistě co nejrychleji napravit. "Na Hoffenheim jsme připraveni. Po porážce v Augsburgu musíme ukázat, že chceme vyhrát. Nebude to snadné," vzkázal Alonso přítomným novinářů, na předzápasové tiskové konferenci.

Španělský kouč dál čeká na návrat útočníka Patrika Schicka. Ten už se uzdravil po zranění, nyní jej ovšem pro změnu trápí nemoc. Problém s lýtkem nepustí do hry středopolaře Charlese Aránguize, náhradní brankář Andrej Luňov zase laboruje se zády.

Matarazzo nebude moct ze zdravotních důvodů využít pravého beka Pavla Kadeřábka a záložníky Roberta Skova s Grischou Prömelem a Jacobem Bruunem Larsenem. Hrát dost možná nebude ani stoper Kevin Vogt. Roli vůdce obrany Hoffenheimu tak může převzít John Anthony Brooks, jenž po lednovém přestupu do Kraichgau dosud odehrál tři soutěžní zápasy.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Brooks, Nsoki - Akpoguma, Geiger, Delaney, Angeliño - Baumgartner, Kramarić - Bebou

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Tapsoba, Tah, Hincapié - Frimpong, Palacios, Andrich, Bakker - Diaby, Wirtz, Adli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.71 - 2.63

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Werder Brémy - Borussia Dortmund

sobota 15:30

Když se Dortmund a Brémy utkaly před půlrokem naposledy, obletěl konečný výsledek celý fotbalový svět. Borussia tehdy v samotném závěru ztratila dvoubrankové vedení a Werderu odevzdala všechny body. Nyní se Schwarzgelben chtějí pomstít.

Zmíněná srpnová seance opravdu nemá obdoby. Když Lee Buchanan v 89. minutě snižoval na 2:1, nikdo nečekal, že do závěrečného hvizdu vstřelí Brémy ještě dvě branky. Jenže přesně to se stalo. Šokující obrat dokonali Niklas Schmidt s Oliverem Burkem. Fanoušci Dortmundu nevěřili vlastním očím, to Werder slavil snad ještě další tři dny.

Nyní po půlroce se trenér Grun-Weißen Ole Werner nechtěl k vítězství 3:2 moc vracet. Připustil však, že brilantní obrat tehdy Brémám značně pomohl. "Důležité bylo, že jsme na začátku sezony odehráli dobrý venkovní zápas proti špičkovému soupeři a ověřili si, že náš přístup v lize funguje," řekl perspektivní kouč. Werder jakožto nováček Bundesligy skutečně odehrál solidní podzim, na který navazuje také na jaře. Po dvou výhrách v řadě se dostal do horní poloviny tabulky a zdá se, že v následujících týdnech by neměl mít potíže s udržením v nejvyšší soutěži.

Dortmund srpnový kolaps bezprostředně nepoznamenal, v dalších kolech ovšem několikrát body ztratil a neudržel se postupně sílícího Bayernu. Po zimní pauze se svěřenci trenéra Edina Terziće snaží nabrané manko dohnat. Zatím se jim to daří: Borussia v posledních čtyřech bundesligových kláních nezaváhala a zvládla také středeční osmifinále Německého poháru, v němž po senzační trefě Emreho Cana a brance uzdraveného Marca Reuse vyřadila lokálního rivala z Bochumi.

Po přezimování na šestém místě se Schwarzgelben v Bundeslize posunuli o tři příčky výš. Euforii ale nepodléhají. "Zesílili jsme střed hřiště, hru můžeme přizpůsobit profilu hráčů. Jsme na dobré cestě. Stále je ale teprve únor, nikoliv květen," upzornil Terzić na to, že konec sezony je ještě v nedohlednu.

Kromě dlouhodobě zraněných krajních beků Thomase Meuniera, Mateua Moreye a Nica Schulze se v Brémách nepředstaví ani vykartovaný křídelník Karim Adeyemi. Drobné zdravotní potíže hlásil v posledních dnech univerzál Marius Wolf, o jehož nasazení se ještě rozhodne.

Vedle formy těší Werder také pohled na marodku. Ta se značně vylidnila a zůstává na ní pouze Felix Agu, vedle něhož se proti Borussii neukáže také kapitán Marco Friedl, jenž si stejně jako dortmundský Adeyemi odpyká trest za pět žlutých karet. Pravý bek Mitchell Weiser si stejný prohřešek odseděl již před týdnem a může se v sestavě Brém objevit stejně jako uzdravení záložníci Romano Schmid s Jeanem Manuelem Mbomem. Zahrát by si mohl také forvard Maximilian Philipp, jenž po lednovém stěhování z Wolfsburgu stále čeká na první šanci v novém působišti.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Pieper, Veljković, Stark - Weiser, Groß, Jung - Bittencourt, Stage - Füllkrug, Ducksch

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Süle, N. Schlotterbeck, Guerreiro - Can - Brandt, Bellingham, Reus, Bynoe-Gittens - Haller

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.58 - 4.46 - 1.71

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

RB Lipsko - Union Berlín

sobota 18:30

Bitva o východ Německa bude představovat šlágr kulatého dvacátého kola Bundesligy. Není zkrátka pochyb o tom, že jak Lipsko, tak berlínský Union patří v německé nejvyšší soutěži k tomu nejlepšímu, co může nabídnout. Oba celky jsou aktuálně v první čtyřce tabulky, kdyby tedy končila tahle fronta v tuhle chvíli, viděli bychom v příštím ročníku oba v Lize mistrů.

Samozřejmě že do finiše Hinrunde zbývá ještě spousta času, situace se může změnit během následujících týdnů k nepoznání. Pokud však nahlédneme na výsledky obou klubů z nějakého dlouhodobého hlediska, nedá se předpokládat, že by měl nastat nějaký strmý pád dolů. Hosté, až na pár výpadků, působí nesmírně stabilně, domácí od příchodu kouče Marca Roseho, jenž nahrazoval v průběhu sezóny předchůdce Domenica Tedesca, pořád stoupají směrem vzhůru.

Aktuální bilance lipského i berlínského výběru je zkrátka parádní. Die Roten Bullen nepadli napříč všemi soutěžemi už osmnáctkrát v řadě, Die Eisernen jsou v novém roce 2023, tedy po skončení světového šampionátu v Kataru, bez ztráty kytičky, včetně působení v DFB-Pokalu. "Náš soupeř má trenéra, který ví, jak dostat z hráčů to nejlepší. Umí je i dobře organizovat,” chválil svého kolegu na protější straně Rose. "Je velmi těžké si proti Unionu vytvořit nějaké šance. Dokáže být nesmírně efektivní před bránou, obecně produkuje opravdu dobrý fotbal.”

Sumárně nemá Lipsko tohoto protivníka moc v lásce. Pokud zahrneme do statistik pouze ty mače z ligového dění, napočítáme dohromady čtyři prohry za sebou v nejčerstvějším období. "Abyste porazili Union, musíte být dobří v každé oblasti hry. Tuhle výzvu je ovšem potřeba přijmout, vypořádat se s kýmkoli a s čímokoli, kdo a co se nám postaví do cesty,” dodával.

Pokud Union prohraje, bodově bude už na stejné úrovni jako jeho poměrně nedaleký rival. A takovou událost nemíní dopustit rovněž proto, že by mohl ztratit těsný kontakt s vedoucím Bayernem, který mu byl po devatenácti kolech vzdálený na jediný bod. "Rose teď v Lipsku odvádí parádní práci,” nešetřil pozitivními slovy na adresu trenérského konkurenta hostující lodivod Urs Fischer. "Předností našeho soka je především jeho flexibilita. Je variabilní. A je dost složité se vymanit z jeho tlaku, má rozhodné, rychlé hráče, ale i ty, kteří umějí presovat.”

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Simakan, Klostermann, Gvardiol, Halstenberg - Laimer, X. Schlager - Szoboszlai, Forsberg - Werner - André Silva

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Knoche, Diogo Leite - Juranovič, R. Khedira, Roussillon - Laïdouni, Haberer - Siebatcheu, Becker

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.51 - 5.29

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Schalke 04 - VfL Wolfsburg

pátek 20:30

Velmi nestabilně působil Wolfsburg v prvních dvou měsících sezóny. Jakmile ale udeřil říjen, dostal svou výkonnost do stabilnějších mantinelů. Dokonce do tak pevných, že v Bundeslize držel šňůru, kterou odděloval světový šampionátu v Kataru, šesti výher v řadě. Ty nejnovější zápasy mu nicméně nevyšly podle představ. A reputaci si tak míní napravit na půdě Schalke.

Ačkoli se domácí stále nacházejí na posledním místě tabulky, minulé dva duely ukázaly, že se o záchranu budou rvát až do konce se vší vervou. Uhráli doma bod proti Kolínu nad Rýnem a remizovali na půdě Mönchengladbachu, přičemž ani jednou neinkasovali. Dobrou zprávou je, že Die Königsblauen umějí uchovat čisté konto, taková skutečnost je mnohdy pro souboje o záchranu klíčem k úspěchu. Aby se ovšem ze dna opravdu vymanili, musejí zabrat i v útoku.

Vlkům na konci ledna utnul sérii vítězství Werder, pak následoval taktéž nezdar v Německém poháru na hřišti Unionu, před týdnem si neporadili ani s Bayernem. Urychleně tedy potřebují zatím krátkou krizi překonat, aby zase nezabředli do šedého průměru. Byla by škoda, kdyby zahodili do koše postupné posouvání pořadím výše k příčkám zajišťující pohárovou Evropu.

Bavorský velikán samozřejmě představuje po papírové stránce asi nejtěžší zkoušku vůbec. A ve finále se ve Wolfsburgu nebrala prohra s ním jako katastrofický neúspěch. Kdyby odvedl podobný výkon též proti výběru kouče Thomase Reise, mohl by tentokráte konečně bodovat. "My jsme nevyužili své šance v první půli. Takoví rivalové, jakým je Bayern, vás za takovou efektivitu efektivitu potrestají,” hodnotil wolfsburgský trenér Niko Kovač. "Když se pak soupeř smiřoval s červenou kartou, paradoxně mu to vyloučení pomohlo. Zatáhl se dozadu, dost své prostory zavíral. Ve finále jsme měli i hodně smůly. Ta porážka nás však nevychýlí z kurzu.”

Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Brunner, Jošida, Jenz, Uronen - Balanta - Kozuki, Krauss, Král, Skarke - Mich. Frey

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - R. Baku, Bornauw, van de Ven, Paulo Otávio - Arnold - F. Nmecha, Svanberg - Wimmer, J. Kamiňski - Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.64 - 3.65 - 2.09

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
19
11
7
1
56 : 18
40
2
Union Berlín
19
12
3
4
33 : 23
39
3
Borussia Dortmund
19
12
1
6
38 : 26
37
4
RB Lipsko
19
10
6
3
39 : 24
36
5
Eintracht Frankfurt
19
10
5
4
40 : 26
35
6
SC Freiburg
19
10
4
5
30 : 30
34
7
VfL Wolfsburg
19
8
5
6
38 : 26
29
8
Werder Brémy
19
8
3
8
31 : 37
27
9
Borussia Mönchengladbach
19
7
5
7
34 : 29
26
10
Bayer Leverkusen
19
7
3
9
30 : 31
24
11
1. FC Köln
19
5
8
6
29 : 31
23
12
1. FSV Mainz 05
19
6
5
8
27 : 31
23
13
FC Augsburg
19
6
3
10
24 : 33
21
14
TSG Hoffenheim
19
5
4
10
28 : 36
19
15
VfL Bochum
19
6
1
12
24 : 46
19
16
VfB Stuttgart
19
3
7
9
22 : 34
16
17
Hertha BSC
19
3
5
11
20 : 35
14
18
Schalke 04
19
2
5
12
14 : 41
11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (26)

Přidat komentář
Rudnevs

Schalke, prosím dnes už výhru!

Inak trochu OT: Špekuluje sa, že Manuel Neuer je gay a Tapalovic bol jeho priatel. Preto Neuera tak vytocil jeho vyhadzov. Na Twitteri sa to rozsirilo, ze vraj ze to je z blizkych kruhov ludi, ktori pracuju v BL kluboch a ze tam to je take verejne tajomstvo. Ono by to zmysel davalo, kedze mu manzelstvo moc nevydrzalo, nema ziadne deti atd., ale aj tak mi to pride moc divoke info na to, aby to bola pravda.

Reagovat
c_core

Takový bulvár Chápu ty fotbalisty, že to nechtějí přiznávat, když to pak každý řeší, i když to může být každým,u ukradené.

Jinak výhra leda, že by nastoupil Zalazar a útočníky osvítilo

Reagovat
Rudnevs

Ja to tiež chápem, na druhú stranu by som si ale prial, aby sa to znormalizovalo a aby to nebola vo futbale taká tabu téma. Chudáci tí hráči, čo to musia celý čas tajiť. Ale to časom určite príde. A čo sa týka Neuera, zrejme sa pravdu dozvieme až po konci kariéry. Ale nečudoval by som sa, ono by to dávalo svoj zmysel. Ak sa to po konci kariéry potvrdí, tak týmto prehlasujem, že som to tu vravel ako prvý.

Zalazar je v základe a ja to navyše dnes neuvidím, čo len nahráva tomu, že to pre nás dopadne dobre.

Reagovat
c_core

Druhý gol Krále v téhle sezoně a podruhé v ofsidu

Reagovat
Zark

jak se mu vůbec letos daří? Plno lidí tady věštilo, že se v BL zase rozehraje do svých dřívějších výkonů

Reagovat
c_core

Jeden z tahounů týmu. Stabilní výkony, slušně rozehrává, podporuje útok. Zezačátku to nebylo v obraně moc horké, kdy poziční hra nebyla ideální a i teď občas zabloudí, ale po změně trenéra se to hodně srovnalo, takže i v obraně celkem spolehlivý.

Reagovat
Rudnevs

Jak to vyzerá? Čítal som, že nás rozhodca a VAR dosť zarezáva…

Reagovat
c_core

Jako ten bylo to hodně těsné, fakt milimetry. Kdyby to nechali tak si myslím že nikdo neprotestuje, ale ve výsledku asi podle pravidel žel.

Pak možná brečí na penaltu co byla na začátku, ale tam prostě nešikovně obránce přišlápl ve vápně a za mě teda celkem jasná.

Neodpískali nám ruku ve vápně, což jako byla, ale hodně diskutabilní. Hráč byl v pohybu kdy se musel stabilizovat, aby nespadl, takže asi ok.

Jinak já ty německé diskuze moc nemusím, protože tam vidí jako zářez každou kravinu Celkově za mě píská v pohodě

Reagovat
c_core

Jinak teda hra podobná jak minulý týden. Máme víc ze hry, tlak, ale dostat se do šancí je děsná práce a zakončení mizerné. A Otávio je prostě jak stěna, ten tu pravou stranu neskutečně hlídá

Reagovat
c_core

Oni fakt umí pořádně zakončit jen šance z offsidu Neskutečné

Reagovat
c_core

Ok rozhodčí je čurák. Celý zápas dává výhody a najednou když by hráč Schalke šel na brankáře, tak okamžitě píská

Reagovat
Rudnevs

Zapol som to na poslednych možno 10 min a prvé, čo vidím, bola táto akcia. Kebyže nechá výhodu, tak Schalke má tri body.

Tri remízy a čisté kontá v rade sú okej, ale už to chce viac. Ten tím má motiváciu, bojuje, snáď to už nabudúce príde. Aj proti silným súperom dokážeme hrať dobre. Podľa mňa takú Herthu by sme dali, len škoda, že teraz na programe nemáme veľa slabých tímov. Možno VfB.

Reagovat
c_core

Je to škoda no. Dneska se výhra urvat dala. To bude hodně mrzet. Obávám se, že i když se ta hra hodně zvedla, že si kvalitnějšími týmy stejně neškrtneme. Každopádně jsem rád, že se na to dá konečně koukat

Reagovat
verv

No ještě by to musel proměnit Výkony jsou poslední 3 zápasy super, ale 3 body jsou v téhle situaci strašně málo. Ale aspoň už to není taková beznaděj a pořád věřím, že ta záchrana může dopadnout.

Reagovat
andrew96

Nevím no, po té snaze o restart před Effzeh je to směrem dopředu snad ještě úmornější.

Fajn, že s příchodem Jenze hrají jakž takž schopní stopeři. Král je vedle Krauße taky lepší parťák než Latza. Ale pokud se nerozehraje Zalazar, tak fakt nevím, jak kloudně dávat góly.

Reagovat
Rudnevs

Ja by som to nevidel tak pesimisticky (ani snáď nemám inú možnosť), keby včera nebol futbalový boh a rozhodcovia na strane Wolfsburgu, tak v 90% paralelných vesmírov by Schalke aspoň jeden gól dalo a vyzeralo by to úplne ináč. Teraz tá séria bez gólu vyzerá hrozne, ale ono sa tí hráči proste potrebujú len rozstrieľať, viac si veriť,… som si istý, že to skôr či neskôr príde. Ostáva len veriť nech to príde skôr skôr než neskôr, lebo potom už môže byť príliš neskoro.

Reagovat
andrew96

Přechod dopředu a vypracování si šance vyjma standardek drhne dost. Já hůl zlomil už po podzimu a zatím mě nic nepřesvědčuje o opaku. Ten tým je slabý.

Reagovat
Rudnevs

Okej, neni to ideál, ale ten tím hrá dobre, hráči bojujú o každý milimeter. Pozri jak marná je trebárs Hertha (okej, teraz to asi zakríknem a dneska vyklepú Gladbach), tam podľa mňa ešte určite aspoň nejaky boj o záchranu bude. Toto nie je Schalke zo sezóny 2020/21, posledné tri zápasy sme rozhodne nehrali ako zostupujúci.

Reagovat
andrew96

Hertha měla na podzim několik slušných zápasů, přesto je tam, kde je. Na Schalke porad vidím křeč, třikrát 0:0 není jen tak pro nic za nic.

Reagovat
vladino10

Reagovat
MarcoBanco

Reagovat
verv

naprosto nepochopitelný. A ta ruka za mě jasná penalta. Pokud se var vrátil k tomu drobnýmu přišlápnutí, tak tohle měl jednoznačně taky řešit. Ty těsný ofsajdy v pořádku, i když mě to teda nasralo hodně

Reagovat
c_core

No VAR tu ruku viděl a usoudili, že v pohodě, že ani nevolali rozhodčího, aby se na to kouknul. Upřímně moc netuším, jak jsou na to teď ty pravidla nastavená. Za mě to bylo těžké posoudit. Z některých záběrů mi to přišlo jako přirozený pohyb těla, na jiných zase, že to trefil celkem úmyslně.

U offsidů mi přijde směšné že tam není nějaká odchylka a řeší se to úplně na milimetr. To vůbec není smysl toho pravidla.

Reagovat
verv

Ty ofsajdy chápu, někde musí být ta hranice co je ofsajd a co ne, takže s tím problém nemám, i když teď to šlo zrovna proti Schalke.

Ale ta ruka mi teda přirozená nepřišla, nebyla ani u těla, podle mě jednoznačná penalta. Ale neměl jsem zvuk tak nevím, co k tomu říkal komentátor

Reagovat
andrew96

Schlotterbeck je magor. Do řady soubojů chodí na poslední chvíli jak tank. Bylo jen otázkou času, kdy to špatně dopadne. Snad se mu po tomto v kebuli rozsvítí, klidně bych jej ale suspendoval.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele