středa 22. května 2024 Emil

Před 150 lety se narodil známý akademický malíř Jano Köhler

Byl považován za malíře chrámů, avšak byl rovněž vynikajícím grafikem a ilustrátorem.

Narodil se 9. února 1873 v rodině s českými a německými kořeny v Brně. Jeho otec Johann bohužel brzy zemřel, a tak se o rodinu musela postarat matka a její sestra. Již od mladých let měl rád návštěvy svého rodného Kyjovska.

Výtvarné umění ho přitahovalo a proto absolvoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze a poté Akademii výtvarných umění, kde v roce 1900 získal diplom jako žák Františka Ženíška. Během svých studií získal cenné zkušenosti v oblasti monumentální malby, zejména s freskami a sgrafity. Po ukončení studia se usadil v Nenkovicích a vybudoval si tam svůj ateliér. Od roku 1926 žil se svou rodinou ve Strážovicích, kde také 20. ledna 1941 zemřel.

Jano Köhler vytvořil nejvíce svých děl právě v Prostějově. Poprvé se zde ocitl v roce 1900, kdy se na základě doporučení Stanislava Suchardy ucházel o zakázku na výzdobu fasády zámku. V této době Úvěrní spolek záložna a zastavárna rekonstruoval zámek podle návrhu architekta Vladimíra Fischera. V plánu bylo jej vyzdobit sgrafity.

Sedmadvacetiletý malíř, absolvent akademie Jano Köhler tuto zakázku získal. Vytvořil zde řadu fresek a sgrafit na základě hanáckých a národních námětů od Ondřeje Přikryla a Jana Svozila. Najdeme zde například psaníčková sgrafita, sgrafitové obrazy Honění krále Ječmínka, krále Svatopluka, znaky zemí Koruny české, erby Pernštejnů, Lichtenštejnů či kravařského štítonoše. Objevíme zde i umělcův autoportrét jako mušketýra ve vysokém klobouku v obraze Honění krále Ječmínka. Další sgrafita a fresky najdeme na domě stavitele Václava Součka v ulici Hanačka č. 2.

Jano Köhler si Prostějov nesmírně oblíbil. Našel zde přátele a vracel se sem po celý svůj život. Jeho největšími přáteli byla rodina Součkových, u které často při návštěvě Prostějova pobýval. Dalším jeho prostějovským přítelem byl farář, spisovatel, básník, překladatel a představitel Katolické moderny Karel Dostál Lutinov. Byl jeho mecenášem a podporovatelem. Zadával mu zakázky při výzdobě kostelů a také ilustrace do knih, časopisů Nový život a Archa, pohlednic a svatých obrázků.

Některá prostějovská díla vytvořil Jano Köhler technikou keramické mozaiky. Jedná se o domovní znamení na domech U Tří zajíců, U Zlaté studny či výzdobu štítu domu U Měsíčka. Dalšími díly jsou zajímavé náhrobky vytvořené pro rodinu Součkových a P. Karla Dostála Lutinova na Městském hřbitově v Prostějově. 

Za jiným díly se můžeme vypravit do našich kostelů  Povýšení sv. Kříže a sv. Cyrila a Metoděje. Připomenout můžeme velkoformátovou  fresku Svatého Václava v presbytáři kostela Povýšení sv. Kříže. Další jeho díla najdeme v Olomouci a na Svatém Hostýně.

Malířské dílo Jano Köhlera bylo plně poznáváno a hodnoceno až po roce 1989. Posledně vydanou prací je rozsáhlá monografie Karla Kavičky Jano Köhler (Kartuziánské nakladatelství, Brno 2018).

Jeho díla si vážil akademický malíř Oldřich Lasák. Napsal o něm: „Byl to vzácný člověk a umělec, který Moravě zanechal velký odkaz svého díla, jehož kořeny tkvěly v lidovém umění, které sám tak osobitě dovedl vyjádřit.“

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hana Bartková, kronikářka města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.