Nemocnice koupily detektor vážných infekcí, EKG či nové ortopedické vrtačky

  6:52
Nové špičkové vybavení používají nyní při péči o pacienty lékaři několika nemocnic z Olomouckého kraje. Jde o přístroje pro detekci závažných infekcí, vyšetření EKG nebo vrtačky pro ortopedické operace.

Laboratoř lékařské mikrobiologie prostějovské nemocnice získala významnou přístrojovou posilu v podobě unikátního automatického analyzátoru. | foto: Nemocnice Agel Prostějov

Novinkou Nemocnice Agel Prostějov je automatický analyzátor, s nímž mikrobiologové provádějí diagnostiku. Přístroj využívá sofistikovanou metodu PCR multiplex, která zvyšuje šanci na přežití u pacientů s nejtěžšími infekcemi.

„Je vhodný pro diagnostiku urgentních stavů, například sepse, respiračních infekcí či infekcí centrálního nervového systému, a to díky velmi krátkému času a mimořádné přesnosti,“ nastínila Ivana Kohnová, primářka laboratoře lékařské mikrobiologie prostějovské nemocnice.

Nové vybavení nemocnic

Diagnostiku lze podle ní provést i standardními molekulárněbiologickými postupy, ty jsou však zdlouhavé. U řady vážných případů je přitom klíčové rychlé odhalení původce infekce, aby mohla být co nejdříve zahájena adekvátní léčba.

„Přístroj jsme od nedávné implementace již několikrát využili, a dokonce jsme zaznamenali jeden závažný záchyt z mozkomíšního moku u infekce centrálního nervového systému, což bylo přínosem pro správnou terapii a uzdravení pacienta,“ sdělila Kohnová.

Analyzátor zvládne bez nutnosti zásahu obsluhy celý proces detekce vybraných bakterií, virů, kvasinek nebo informací o rezistenci na antibiotika s cílem určení nejpravděpodobnějšího původce urgentního stavu pacienta.

Jedna analýza trvá přibližně hodinu a půl, k tomu je třeba ještě přičíst čas na přípravu vzorku. Za den jsou tak schopni v laboratoři vyšetřit na přístroji přibližně pět vzorků, což je s ohledem na běžný počet urgentních stavů, u nichž jsou tato vyšetření indikována, zcela dostačující. Analyzátor proto bude využíván i pro pacienty z přerovské a šternberské nemocnice.

EKG přístroje využívají umělou inteligenci

Personál olomoucké fakultní nemocnice zase od začátku února využívá devět nejmodernějších EKG přístrojů, jejichž hlavním přínosem je digitalizovaný provoz, propojení s klinickým informačním systémem a využití umělé inteligence při zpracování dat.

Největší zdravotnické zařízení v kraji je první nemocnicí v České republice, která tyto přístroje využívá v každodenním provozu.

„Pro zahájení vyšetření stačí přiložit čtečku k identifikačnímu štítku pacienta. Naměřená data jsou okamžitě ukládána do společného úložiště a tedy dostupná všem odborníkům v nemocnici, kteří o konkrétního pacienta později pečují,“ nastínila Nela Skulová z oddělení biomedicínského inženýrství.

„Odpadá tedy často obtěžující povinnost distribuovat a archivovat papírovou podobu EKG. Protože ale existují situace, kdy je potřeba tradiční podoba výsledků vyšetření, je zachována i tato možnost,“ dodala.

Oddělení biomedicínského inženýrství olomoucké nemocnice se zapojilo i do vývoje přístroje, přispělo praktickými zkušenostmi k dokončení technické i designové podoby elektrokardiografu.

Operační vrtačky stály téměř milion korun

Ve šternberské nemocnici pro změnu slouží lékařům nové ortopedické vrtačky v hodnotě téměř milionu korun, které jsou jedny z nejmodernějších na trhu a nabízejí snadnou manipulovatelnost i vysoký výkon.

„Mají sílu, jsou na aku baterie, kombinovatelné s pilami pro zlomeniny a menší výkony, plně resterilizovatelné, a především se s nimi velmi dobře pracuje,“ shrnul hlavní výhody primář ortopedie Martin Kubica.

Významným pozitivem jsou i široké možnosti servisu či náhradních dílů, včetně možnosti zapůjčení náhradního vybavení po dobu servisu.

„Díky tomu není nijak ohrožena činnost zdravotníků a pacienti se mohou spolehnout na dohodnuté termíny zákroků,“ podotkl primář.

Nové moderní vrtačky představují jedno z prvních vybavení, jež nemocnice zakoupila přímo pro účely nově vzniklého ortopedického oddělení.

„Jsou nezbytné ke kvalitnímu fungování ortopedie, zejména pak k provádění endoprotéz. Vrtačky a pily, které aktuálně využívá traumatologické oddělení, jsou pro velké kostní operace současné ortopedie již nedostačující,“ vysvětlil Kubica s tím, že ročně by nové vybavení mohly využít až čtyři stovky pacientů s obtížemi kloubů.

Autor: