Jaroslav Provazník v házenkářském nebi. Odešla opravdová legenda

Foto: Vladimír Salčák
ZLÍN - Na konci února by mu bylo 93 let. Což dokládá, že odešel chlap, který toho hodně pamatoval, hodně pozitivního nejen mezi házenkářskými brankovišti vykonal. Z řad sportovců odchází jedna z absolutních zlínských legend. Generace házenkářů si budou pamatovat nejen jeho nesporné umění coby hráče a později trenéra, ale také jako mimořádně trefného a originálního glosátora dění nejen tam, kde létá z ruky do ruky míč.

„Provazník zvaný námi všemi Špagát byl něco jako můj mentor. Mnohokrát mi pomohl, zásadně třeba tím, že povolal někdy tuším v roce 1975 tehdejšího trenéra mužské reprezentace Bedřicha Königa, aby se zajel podívat na jistého nadějného dorostence. Stalo se a já časem putoval do pražské Dukly a do reprezentace,“ naznačuje věhlasný Tomáš Bártek, že i u jeho „peřinky“ byl kouzelný Provazník.

Ten byl členem slavné Dukly Praha, prošel i jejími přechodnými názvy ÚDA a ATK, získal Pohár mistrů, s Duklou v padesátých letech řadu titulů, pak se vrátil do tehdejšího Gottwaldova a tady získal zatím jediný titul, to se psal rok 1960.

„Špagát byl něco jako můj mentor, mockrát v životě mi pomohl radou, činem, jistě se najde příležitost, jak zavzpomínat, poděkovat a tím nemyslím jenom pohřeb, na němž to jistě bude házenkářská přehlídka přepočetných známých i méně známých tváří,“ dodává s vděkem i s dojetím Bártek.

„Byla to neskutečná osobnost, Provazník byl členem dvakrát stříbrného týmu Československa na mistrovstvích světa v letech 1958 a 1961 v klasické házené, ale má i bronz z poloviny padesátých let, kdy se ještě hrálo v jedenácti,“ připomíná historik házené Vladimír Salčák.

„Špagát měl také svůj „Ateliér“. Tak říkali kamarádi nejen z řad házenkářů jeho kumbálku ve zlínské sportovní hale. Tam se už v jeho pokročilém věku tříbily názory, povídalo se, tam přímo prýštila jeho moudrost a lidská zkušenost,“ přidává Bártek jinou pozoruhodnost.

Provazník byl také úspěšným trenérem, samozřejmě ve Zlíně, stejně tak například u juniorské reprezentace, anebo jako hrající kouč v Bystřici pod Hostýnem, kde končil v roce 1972 přebohatou a mimořádně úspěšnou kariéru.

Poslední rozloučení s Jaroslavem Provazníkem se uskuteční v pátek 17. února ve 13.45 v obřadní síni zlínského krematoria.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x