Úrazy lyžařů výrazně zaměstnávají v Beskydech horské záchranáře

13. únor 2023 06:21

Úrazy lyžařů v posledních dnech výrazně zaměstnávají v Beskydech horské záchranáře. Během posledního týdne a víkendu ošetřili desítky poranění. Příčinou je velký počet lyžařů na sjezdovkách. ČTK to řekl dispečer Horské služby Beskydy Česlav Jadamus.

„Za celý týden jsme evidovali 66 zásahů,“ řekl. Dodal, že je to výrazně více než obvykle. Záchranáři to přičítají tomu, že začaly turnusy jarních prázdnin a na horách je dostatek sněhu. „Takže všude je hodně lidí,“ řekl Jadamus.

Jen ve čtvrtek se ve skiareálu Bílá v Beskydech přihodilo 13 úrazů, při kterých zasahovala horská služba. "Areál je špičkově připravený, podmínky k lyžování jsou ideální, navíc v okolí probíhají jarní prázdniny, takže na hory míří i méně zdatní lyžaři a turisté," řekl zasahující člen Horské služby Beskydy Čestmír Strack.

Podobnou zkušenost má i mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. V úterý například v beskydském areálu Malenovice ošetřovali desetiletou školačku. Dívka utrpěla těžké poranění ruky a nohy. Vrtulník ji přepravil do ostravského traumatologického centra, řekl Humpl.

Podcenění situace

Jadamus dodal, že během celého týdne v Beskydech u zranění lyžařů třikrát zasahoval vrtulník letecké záchranné služby. „Víkend už byl, co se lyžařů týče, klidnější. Evidujeme 12 zraněných,“ řekl Jadamus. Záchranáře ale zaměstnali turisté, kteří i přes upozornění na riziko uvíznutí v hlubokém sněhu, vyrazili na hřebenovou túru v oblasti Javorového vrchu. Uvízli ve sněhu, nebyli schopni vyčerpáním pokračovat v cestě a nedokázali přesně určit svou polohu. Do pátrání po nich se zapojily tři hlídky záchranné služby. Celkem v obtížném terénu záchranáři strávili tři hodiny, než muže a ženu našli.

„Bylo to naprosté podcenění situace. Měli nevhodnou obuv, nevhodné oblečení a špatně si výlet načasovali,“ řekl Jadamus. Dodal, že lidé by v současné době na hřebenové výšlapy raději neměli vyrážet. „Na hřebenech je až metr sněhu. Hrozí, že v něm lidé uvíznou a nejsou pak schopni pokračovat,“ uvedl.

Nejde o nový trend

Provozovatel areálu v Bílé na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula ČTK řekl, že nejde o nový trend, ale spíše o stav, který je v posledních letech bohužel setrvalý. „Myslím, že hodně lidí přeceňuje své síly. Jezdí rychle. Hlavně mladí lidé. Lyže pořádně neovládají, a když přijde nečekaná situace, nejsou schopni zareagovat,“ řekl. Dodal, že v posledních letech je v tomto směru situace stejná. „Navíc mládež na tom není pohybově moc době. A to se projevuje na sjezdovce. Na vině je nedostatečná všeobecná tělesná příprava,“ vysvětlil Vrgula.

Uplynulý víkend vnímá ze svého pohledu jako úspěšný. „Sobota byla skvělá. Bylo ještě mrazivé počasí a návštěvnost byla nadprůměrná. Přijelo okolo 2500 lyžařů,“ řekl. V neděli se počasí zhoršilo a to se projevilo i na slabší návštěvnosti. „Ta byla spíše průměrná. Lyžovalo u nás asi 1500 lidí,“ uvedl. Dodal, že v neděli občas pršelo a to komplikovalo i dopravu na silnici. Příjezdová komunikace namrzala a v jeden okamžik na ní policie zastavila provoz, dokud povrch neošetřila technika moravskoslezských silničářů.

zdroj: ČTK
Spustit audio