V tmavomodré hodině. Nový román švýcarského autora Petera Stamma sklízí nadšené recenze

13. únor 2023

Dokumentaristka Andrea a kameraman Tom natáčejí portrét známého spisovatele. Spisovatel je Švýcar, film točí v Paříži, kde momentálně žije a tvoří. Původním záměrem je filmovat jej při psaní jeho nového románu. Po několika setkáních autor evidentně ztratí zájem o další natáčení. Andrea se tedy vydává hledat jeho lásku z mládí a přitom se stále více ocitá ve vlastní životní krizi. Nakonec je román příběhem ich-vypravěčky Andreji opatřený vsuvkami z autorova života.

Peter Stamm: In einer dunkelblauen Stunde, 2023

To je stručný obsah Stammova nového, v pořadí osmého titulu, který vyšel – přesně podle plánu – 18. ledna v den autorových šedesátých narozenin. Současně byl uveden dokumentární film, který pod názvem Wechselspiel – Vzájemné působení – dokumentuje psaní románu v rozhovorech s autorem při procházkách po Paříži. V hlavní roli Peter Stamm, roli filmařky Andreji a kameramana Toma převzali profesionální herci. Poté co jsem přečetla knihu a podívala se na film, dostavil se pocit jakéhosi zrcadlení, podobného petřínskému bludišti – fikce se prolíná s realitou.

Je mi jasné, že tento román je tím nejlepším, co Peter Stamm doposud napsal. A jedním obrovským překvapením je humor, který bychom v předešlých románech tohoto švýcarského lakonicky píšícího autora těžko hledali. 

Proč zrovna název V tmavomodré hodině?

Možným vysvětlením je citát z Andreiných úvah o Richardovi na prvních stránkách knihy „Má v sobě něco modrého, nevím, jak bych to jinak vyjádřila. To něco je hladké a lesklé a průhledné. Občas to vypadá skoro jako sklo, občas jako kapka vody, která se rozplyne, jakmile se jí dotkneme. To modré v něm není moc velké. Když nedává pozor, je to v jeho očích, ovšem když je pozorný, jsou jeho oči jako zrcadla.“

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související