V sólových linkách Milana Straky slyšíme mnohotvárné stylové inspirace

13. únor 2023

Kapela Buty má nestárnoucí kouzlo. V této nejoriginálnější a nejúspěšnější ostravské formaci hráli vždy špičkoví muzikanti. Jedním z nich je klarinetový a saxofonový mág Milan Straka, který v únoru slaví narozeniny.

Narodil se slovinské mamince 15. února 1952 v Moravské Třebové. Dětství strávil ve Svitavách, kde získal první zkušenosti s muzikou v lidové škole umění. Po maturitě na gymnáziu byl Milan Straka přijat na ostravskou konzervatoř a od té doby je Ostrava alfou a omegou jeho života. Hrál v legendárních orchestrech Vítkovák, Ostravský dixieland a Ostravský rozhlasový orchestr. Spolupracoval s kapelou Fleret, Danem Bártou a mnoha dalšími.

Milan Straka. V tomto studiu kdysi hrával a nahrával také s JORO

S kapelou Buty nejprve Straka hrál jako záskok za Ivana Myslikovjana, ale už na tom místě zůstal. V jeho sólových linkách slyšíme mnohotvárné stylové inspirace. Od mezinárodně pestrého folkloru přes jazz až po bigbít a populární hudbu.

Narozeniny tohoto znamenitého muzikanta oslavíme písní Pod kloboukem pták z úžasného alba Rastakayakwanna kapely Buty. Tuto kouzelnou surrealistickou parafrázi básně Vojákovo volno Jacquese Préverta, napsal Radek Pastrňák.

Vychutnejte si kreativní sólo jednoho z nejlepších klarinetistů Ostravy Milana Straky. Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související