Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Prodávat nedostupné knihy? To byla má knihkupecká čest, říká Michal Ženíšek


Jeho život bylo knihkupectví. Brněnský knihkupec Michal Ženíšek říká, že se nepovažuje za obchodníka, ale miluje knihy a ještě víc jejich čtenáře Keywords: Michal }en?aek, knihkupec | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Premium
Praha si ten smutek zažila, když skončilo Fischerovo knihkupectví v Kaprově ulici, Brno jej zažívá v těchto dnech. Končí Knihkupectví Michala Ženíška, které fungovalo nepřetržitě od roku 1990. Legendární knihkupec, nikoliv geniální podnikatel, zavírá krám a zůstane po něm obrovská díra na kulturní mapě města.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Třicet let za vámi chodili čtenáři. Kupovat knihy, klábosit nebo poslouchat operu a sledovat, jak virtuálně dirigujete provoz knihkupectví i newyorské symfoniky ze záznamu. Proč to všechno končí?
To je prosté. Nájemce Alfa pasáže, kde už více než deset let knihkupectví sídlí, se rozhodl, že mi neprodlouží smlouvu o další rok. Nijak to nezdůvodnil, takže se můžu jen domnívat, že hledá lukrativnějšího provozovatele těchto prostor. Já sám už nemám dost sil, abych hledal nové prostory někde v Brně, stěhoval se a pokoušel se začínat znova. Takže jsem se rozhodl, že ukončím provoz a nastoupím starobní důchod. Je mi to pochopitelně hodně líto, knihkupectví byl můj život a denně jsem sjížděl výtahem ze svého bytu, rovněž v Alfa pasáži, abych tu byl pro zákazníky, kteří si přijdou pořídit knihu, která třeba jinde není k sehnání.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: