V Babiččině údolí obnoví Lesy ČR takzvaný Červený most. Padnou na něj až 200 let staré modříny

15. únor 2023 08:24

Státní podnik Lesy České republiky chystá obnovu Červeného mostu v Babiččině údolí na Náchodsku. Ten původní dělníci rozeberou a na jeho místě postaví nový. Na stavbu za 11 milionů korun se využije na 30 mohutných, možná až 200 let starých modřínů, které rostou v okolí mostu. 

Čtěte také

„Na dřevěných trámech mostu je už patrná hniloba. A to je právě jeden z důvodů, proč se právě tento most bude rekonstruovat,“ říká revírník Státního podniku Lesy ČR Michael Hála.

Společně stojíme na kraji Červeného mostu v Babiččině údolí. Ten je momentálně průchozí pouze pro pěší a cyklisty, kteří mají pokyn sesednout z kola. „Ale nemusíme se bát, že by to s námi spadlo. V tak havarijním stavu to není, pro pěší a cyklisty je to bezpečné. Ale předpoklad je, že v tomto roce by měla být celá stavba nového mostu dokončena.

Za námi už hučí těžká technika. Protože dělníci právě kácí stromy, které budou potřebovat právě pro stavbu nového mostu. Jde především o modříny. „Máme tu vytipováno 31 stromů, které by měly být použity na nosné konstrukce, případně i zábradlí a nějaké menší stavební prvky.

Kácí se v nejbližším okolí mostu, aby se předešlo zbytečné přepravě a použilo se také místní dřevo, které zkrátka do Babiččina údolí patří. „Ani jiná možnost nebyla. Protože výskyt takto silných modřínů široko daleko v kraji, možná ani v celé republice, není. Další takto mohutné modříny rostou například na Ukrajině.

Čtěte také

K zemi šel právě další z mohutných modřínů. Postaral se o to dřevorubec Petr. Vysvětluje, v čem je kácení modřínů jiné třeba oproti smrkům. „Mají křehké větve, takže je nebezpečí, že vám větev může z vrchu spadnout na tělo a způsobit nějaké zranění.

Prohlížíme si letokruhy na pařezu a Michael Hála odhaduje, o jak starý strom se jedná. „Odhad je 160 let, ale to je z našich porostných map. Předpokládám, že tento strom bude ještě starší. Pokud by si ovšem člověk dal tu práci a přesně spočítal letokruhy, tak to bude číslo někde mezi 160 až 200 roky.

Tento velký a teď už pokácený modřín leží asi půl kilometru od Červeného mostu v Babiččině údolí na Náchodsku. Přepraví ho k němu těžká technika.

Spustit audio

Související