Bolkovo divadlo a kino Scala musely hned zavřít, dům je v havarijním stavu

  16:04
Kvůli havarijnímu stavu nosných konstrukcí střechy Divadla Bolka Polívky se s okamžitou platností uzavřelo divadlo i sousední kino Scala. Provoz přeruší minimálně do 24. února, než se vyřeší, za jakých podmínek budou moci znovu otevřít.

Dům čeká rekonstrukce a při stavebnětechnickém průzkumu, který zahrnoval i střešní konstrukci nad hledištěm a jevištěm divadla, vyšlo najevo, že konstrukce železobetonových vazníků střechy je v nevyhovujícím stavu a je třeba neprodleně učinit opatření k jejich stabilizaci a rekonstrukci.

Statik nyní zjišťuje, za jakých podmínek by kino a divadlo mohlo dokončit aktuální sezonu. „Nájemci v této části objektu byli o vzniklé situaci informováni a bylo jim doporučeno, aby do doby, než budou opatření přijata, zastavili provoz pro veřejnost,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Na zprávu z města obě instituce zareagovaly bezodkladně. „Masarykova univerzita nemůže akceptovat sebemenší riziko ohrožení zdraví v prostorách, které užívá, proto se rozhodla provoz Univerzitního kina Scala pro veřejnost přerušit, a to až do vyřešení této záležitosti ze strany majitele objektu,“ řekl mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Univerzita, jež je v objektu v nájmu, jedná s představiteli města o dalších možnostech, zejména o výkonu dohledu nad technickým stavem budovy, aby bylo co nejdříve rozhodnuto, jak dále postupovat.

Podobně rychlá reakce přišla i z Divadla Bolka Polívky, jehož projektová ředitelka Simona Kostrhunová také potvrdila okamžité přerušení provozu. „Pevně doufáme, že se podaří nalézt řešení. Děkujeme divákům za pochopení a věříme, že v této pro nás výjimečné situaci jejich přízeň neztratíme,“ uvedla Kostrhunová s tím, že za všechna zrušená představení budou vracet vstupné.

Za lístky zakoupené online bude uhrazená částka připsána automaticky zpět na účet. V provozu zůstává nadále pokladna divadla, která není v dotčené části budovy, kde lze v pokladních hodinách vrátit zakoupené vstupenky.

Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky čeká oprava. Hledají náhradní scénu

Dočasné přerušení provozu se dotkne i naplánovaných akcí pro veřejnost a také kurzů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. V plánovaném termínu se tak neuskuteční maratonské promítání všech osmi filmů Harryho Pottera, akce Policie ČR pro žáky středních škol s názvem Nedej pokušení šanci či dětská divadelní i studentská představení.

Provoz Baru Scala a Univerzitního obchodu Scalanterie zůstává zachován, jelikož tyto prostory se nacházejí v části objektu, které se poruchy nosné konstrukce netýkají.

Peníze za vstupenky na všechny filmové projekce plánované v termínu 16. až 24. února budou automaticky vráceny, pokud byly zakoupeny online. Pokladna bude denně otevřena od 17 do 21 hodin.