Průvodci zvou na procházky po největších klenotech zlínské architektury

Foto: město Zlín
ZLÍN – V rámci Mezinárodního dne průvodců uspořádá Asociace průvodců ČR po celé zemi komentované prohlídky vybraných památek a zajímavých míst. Výjimkou nebude ani město Zlín, které se k akci připojí speciálním programem, a sice komentovanými procházkami v rámci svého vlastního projektu.

V sobotu 25. února uspořádáme hned dvě zajímavé procházky. Profesionální průvodci provedou milovníky architektury nebo návštěvníky města po největších klenotech zlínské architektury,“ uvedla vedoucí Městského a informačního turistického střediska Pavla Julinová.

Obě prohlídky mají shodný začátek ve 14 hodin. První trasa nazvaná Plánované město začne na náměstí Míru u radnice. Lidé se na ní seznámí nejen s historií města, ale i s takzvanými funkčními zónami, podle kterých se plánoval moderní urbanismus Zlína. Průvodce zavede účastníky do někdejšího továrního areálu firmy Baťa s historicky prvním mrakodrapem v tehdejším Československu, součástí vycházky je i návštěva Památníku Tomáše Bati.

Druhá trasa s názvem Bydlení u Bati povede od Velkého kina. „Pokud se chcete více dozvědět o bydlení v typických baťovských domcích z červených cihel, pak se vydejte právě na tuto procházku. Zavede vás totiž také do bývalé první dělnické čtvrti Letná,“ láká návštěvníky Pavla Julinová.

Zájemci se mimo jiné dozví, co byly a pro koho byly určeny svobodárny či internáty a setkají se s několika experimentálními stavbami. „Patří mezi ně třeba americký katalogový dům Alladin, který si Tomáš Baťa nechal přivézt z Ameriky,“ dodala Julinová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x