10 sportovních dramat, které dojmou i pobaví

Foto: Rocky (MGM), Rivalové (StudioCanal), Orel Eddie (20th Century Fox)

Snímek Děti Nagana od divadelního a filmového režiséra Dana Pánka bude mít premiéru 22. února a tak se nabízí, abychom vám představili výběr filmů se sportovní tematikou, které stojí za to vidět. Ať už se jedná o příběhy inspirované skutečnými událostmi nebo ne, tyto snímky vás chytnou za srdce a u některých se rozhodně i zasmějete.

Hokejový zázrak

Foto: Walt Disney Pictures

A rovnou začneme hokejovou tematikou. I Američané totiž měli své Nagano. Film Hokejový zázrak je remakem televizního filmu z roku 1981 Zázrak na ledě. Ten pojednává o partě mladých amerických hokejistů, kteří pod trenérem Herbem Brooksem (Kurt Russell) na domácích Olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980 překvapili nejen hokejovou veřejnost, ale téměř celý svět svým vítězstvím na turnaji, když ve finále porazili v té době prakticky neporazitelný Sovětský svaz. Výborné drama, které nenudí, ba naopak. Finále snímku je vskutku strhující.

Seabiscuit

Foto: DreamWorks Pictures

Režisér a scenárista Gary Ross se po snímku Pleasantville: Městečko zázraků vrhl na svůj další režisérský počin. Tentokrát se zaměřil na příběh o dostihovém koni Seabisuitovi, jenž se v době Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století stal modlou pro americký lid, který v nelehké době hledal naději. Tu jim anglický hnědák svým životním příběhem dal. Rossův snímek si vysloužil nominaci na sedm Oscarů, včetně té za nejlepší film.

Orel Eddie

Foto: Marv

Po uvední smínku Kingsman: Tajná služba se hlavní představitel akční komedie Taron Egerton stal ze dne na den hereckou hvězdou. V této komedii v produkci Matthew Vaughna si zahrál britského nezdolného sportovce Michaela Edwardse, který si chtěl splnit dětský sen – zúčastnit se Zimních olympijských her, ať už by to bylo v jakékoli disciplíně. Nakonec zkusil skoky na lyžích. Pod vedením amerického trenéra s tváří Hugha Jackmana začal makat a jeho sen se stal skutečností. Milý, vtipný a lidský film Orel Eddie patří v rámci žánru k tomu vůbec nejlepšímu.

Kokosy na sněhu

Foto: Walt Disney Pictures

Zimní olympijské hry 1988 položily základ i pro oblíbenou komedii o partě jamajských chlapíků, kteří vytvoří historicky první jamajskou posádku čtyřmístného bobu. Jejich cílem není nic jiného než účast na výše zmíněném sportovním svátku a hrdě tak reprezentovat svou vlast. V roce 1988 se jim to podaří a v kanadském Calgary jsou tak všem na očích. A ze začátku hlavně k smíchu. Snímek, který se i díky skvělému českému dabingu neustále reprízuje na televizních obrazovkách, snad musí znát úplně všichni.

Senna

Foto: StudioCanal

Dokument od talentovaného Asifa Kapadii (Amy) o brazilském jezdci Formule 1, Ayrtonu Sennovi, je plný emotivních momentů, ve kterých pochopíte, co jeden člověk může znamenat pro celý národ. Snímek, který nenechá žádného diváka chladným, dokonce i toho formulemi nepolíbeného. Naprosto senzační emocionální jízda, i když se jedná o dokument.

Rocky

Foto: Chartoff-Winkler Productions

Kdo by neznal pohádku o italském hřebci jménem Rocky Balboa, jenž jako příležitostný boxer dostane životní šanci: utkat se s mistrem světa v těžké váze, Apollem Creedem. Snímek získal tři Oscary za nejlepší film, režii a střih. Na Cenu Akademie nominovaný scénář napsal představitel hlavní role, Sylvester Stallone, který si slavnou postavu zahrál ještě šestkrát.

Těžká váha

Foto: Universal Pictures

A podíváme se znovu do období Velké hospodářské krize. V tomto období se totiž odehrává i příběh bývalého boxera Braddocka (Russell Crowe), který se však nesložil a pokusil se vybojovat pro svou rodinu druhou šanci. Muž, který se stal miláčkem národa pro svou odhodlanost a nezlomnou vůli se postaví světovému šampiónovi v těžké váze. Klasika pod režijním vedením Rona Howarda rozhodně stojí za vidění.

Zuřící býk

Foto: Chartoff-Winkler Productions

Životopisný film boxerského šampiona střední váhy Jakea LaMotty (Robert DeNiro) pojednává o jeho  vrcholu a pádu. Díky, ale i kvůli své povaze se stanem nejen úspěšným boxerem, ale také gamblerem a svůdníkem. LaMottyův život se obrátí o 180 stupňů, a to není ještě vše co ho čeká. Fantastický černobílý film Martina Scorseseho z roku 1980 se stal nesmrtelnou klasikou nejen díky práci s kamerou, ale i poutavému příběhu a výbornému  DeNirovi.

Rivalové

Foto: Universal Pictures

Skvělý retro snímek z prostředí Formule 1 o zápolení dvou tehdejších největších rivalů na okruhu – Jamesi Huntovi a Niki Laudovi. Hunt je možná volnomyšlenkářský playboy, který navštěvuje jeden večírek za druhým, ale je to rovněž výborný pilot. Stejně tak Lauda, který však tráví volný čas vylepšováním svého monopostu. Honba za titulem mistra světa začíná. Režie se ujal Ron Howard (Apollo 13).

Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka

Foto: Bontonfilm

Film vycházející z úspěšného a oblíbeného seriálu líčí příběh fotbalového trenéra Josefa Hnátka (Miroslav Krobot), který chce svůj mančaft dostat do krajské ligy. Ano, celovečerní film se vrací těsně před začátek seriálu, takže znalci ví, jak to s „Pepou“ Hnátkem dopadne. Komediální drama o muži, pro něhož je fotbal víc než život, však i tak stojí za shlédnutí. Milý humor, legendární hlášky a skvělé herecké výkony jsou zárukou kvalitního filmového zážitku.