Šachový klub SKS Kutná Hora byl založen před 90 lety
Snímek z roku 1983, účastníci při oslavě 50 let založení šachu v Kutné Hoře. Vpředu s holemi zakladatel šachového klubu Vladimír Materna. Foto: archiv Vladislava Buňky

„Kutnohorští šachisté slaví devadesátku,“ připomenul kulaté výročí Vladislav Buňka, jeden z nejvýznamnějších šachových skladatelů, člen šachové síně slávy ČR (publikoval už kolem 1 600 skladeb v 30 zemích světa, z nichž přes 120 získalo vyznamenání, řadu let vedl kroužek šachu při DDM Kutná Hora), který pro tuto příležitost pro příznivce královské hry připravil šachovou hříčku do číslice 90. „Ale pozor! Tahá a bere pouze černý král,“ upozornil.

Jak uvedl Vladislav Buňka, šachový kroužek založil středoškolský absolvent Vladimír Materna 27. února 1933 jako šachový klub SKS Kutná Hora. Název klubu šachistů se poté několikrát změnil. K 50. výročí šachu v Kutné Hoře v roce 1983 vydala Tělovýchovná jednota Sparta Kutná Hora brožuru, na které se podíleli šachisté prof. Jiří Stehlík st., jenž šachovému klubu vedl dlouhá léta kroniku, Vladislav Buňka a redaktor, sportovní novinář a historik Jiří David.

„Od 22. dubna 1991, kdy se konala valná hromada Sparta Kutná Hora, pokračoval šachový oddíl v činnosti spolu s oddílem ledního hokeje pod názvem TJ Stadion Kutná Hora. V tomto období si vedl velmi dobře v zázemí vlastní klubovny. Bylo to historicky nejlepší období. Uskutečnilo se velké množství turnajů, přeborů kutnohorských škol, šachisté vybojovali postup do II. ligy a s výpadkem jediného roku ji drží dosud,“ uvedl Tomáš Kopecký, člen šachového oddílu, a dodal, že po předchozí ztrátě zázemí od roku 2011 nese šachový oddíl opět název TJ Sparta Kutná Hora a jeho předsedou je Jaromír Skála.

„Zájemci z řad začátečníků nemají přímou možnost účasti na trénincích našeho oddílu. Mohou však požádat o konzultaci s následným doporučením účasti na akci odpovídající úrovni (pro neregistrované), případně zařazení do základního výcviku pro začátečníky,“ řekl Tomáš Kopecký s tím, že šachové kroužky nyní působí při ZŠ Uhlířské Janovice a ZŠ Nové Dvory. Kutnohorští zájemci o královskou hru se mohou informovat u Romana Novotného každý pátek od 19 hodin v budově bývalé školy na Kaňku, v Mozaice. Nebo napsat na e-mail tkcmss@seznam.cz.

pra

Zavřít menu