Odermatt po sjezdu triumfoval na mistrovství světa i v obřím slalomu, čeští lyžaři nedokončili první kolo

Olympijský vítěz Marco Odermatt vyhrál na mistrovství světa ve Francii po sjezdu i obří slalom. V součtu obou jízd porazil o 32 setin sekundy švýcarského krajana Loica Meillarda. Na třetí místo klesl vítěz prvního kola Rakušan Marco Schwarz. Čeští lyžaři Jan Zabystřan a Filip Forejtek nedokončili první kolo.

Aktualizováno Courchevel (Francie) (Aktualizováno: 17:14 17. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marco Odermatt

Marco Odermatt | Foto: Aleksandra Szmigiel | Zdroj: Reuters

Odermatt v tomto ročníku Světového poháru vyhrál čtyři z pěti obřích slalomů, do kterých nastoupil. Na mimořádně dlouhé a ledovaté trati ale v úvodním kole roli favorita nepotvrdil. Vinou chyby v prudké pasáži a horším závěru ztrácel 58 setin na obhájce bronzové medaile Schwarze. Nikdo jiný ho však neporazil, takže do druhé jízdy vyrážel jako předposlední.

Znovu nebyl nejrychlejší, ale díky náskoku z prvního kola uhájil vedení před krajanem Meillardem. Oba čekali, co předvede Schwarz, který mohl pro Rakousko získat první zlato na tomto šampionátu.

V úvodní části rakouský závodník ještě držel vedení, ale pak udělal několik chyb a měl až osmnáctý čas. Znamenalo to propad na třetí příčku. Sice získal svou sedmou světovou medaili, ale jeho jediným titulem zůstal předloňský triumf v kombinaci.

Na Odermatta ztratil Schwarz čtyři desetiny. Díky nejrychlejšímu času druhého kola se před něj dostal také Meillard, jenž se vyšvihl ze čtvrté příčky až ke stříbru.

Po dvou bronzech z MS 2021 šestadvacetiletý Švýcar zaznamenal největší úspěch na MS. Druhé kolo výrazně pokazil průběžně třetí Žan Kranjec ze Slovinska a skončil šestý.

Další výpadek na tomto MS postihl Zabystřana, který spadl krátce po prvním mezičase. Stejně jako v kombinačním slalomu a super-G se do cíle nedostal. Vzápětí kolem něj projel se startovním číslem 42 Forejtek, ale v dalším úseku se nevešel do branky a i pro něj závod předčasně skončil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme