Potravinová omezení slavných: Roman Tomeš žije bez lepku, Heidi Janků musí regulovat ovoce a zeleninu

Potravinová omezení slavných: Roman Tomeš žije bez lepku, Heidi Janků musí regulovat ovoce a zeleninu
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee
Heidi Janků říká v rozhovoru pro Lifee.cz, že jí doktor naordinoval dietu s menším obsahem vlákniny. Jíst by tedy měla méně ovoce a zeleniny.Roman Tomeš se netají tím, že nesmí pečivo a jiné potraviny obsahující lepek.Na bezlepkové dietě je také herečka Iva Pazderková......nebo moderátorka talk show Na kafeečko Miluška Bittnerová.+ 5 fotek+ 6 fotek

Zpěvačka Heidi Janků se před časem svěřila Lifee.cz, že ji ve stravování dlouhodobě omezuje speciální dieta, která ji limituje v konzumaci ovoce a zeleniny, tedy potravin s vysokým obsahem vlákniny. Zpěvák Roman Tomeš se zase netají tím, že nesmí jíst pečivo a jiné potraviny s obsahem lepku. Kdo další ze slavných si kvůli zdravotním omezením nemůže pochutnat na všem, co se mu zamane?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 02. 2023 08:00

Potravinová omezení, ať už jde o nesnášenlivost lepku, diabetes nebo onemocnění střev známé jako Crohnova choroba, se týkají velkého procenta populace. Známé osobnosti, které těmito indispozicemi trpí, mohou být inspirací pro ty, kteří s lékařem nařízenou dietou teprve začínají.

Roman Tomeš nesmí lepek

U zpěváka Romana Tomeše se alergie na lepek projevila v době, kdy byl v největším zápřahu na konzervatoři. Po dlouhé sérii vyšetření mu byla diagnostikována celiakie. „Změna jídelníčku pro mě byla v prvních týdnech skutečně brutální. Byl jsem zvyklý ládovat se pečivem, koblihami, koláči, štrúdly… To všechno jsem přímo zbožňoval, a najednou jsem se ničeho z toho nesměl ani dotknout. Pamatuju si, že v tom prvotním zmatku jsem zpočátku jedl akorát kaše. Střídal jsem pohankovou s jáhlovou nebo rýžovou, než jsem se v nabídce bezlepkových pokrmů zorientoval," vzpomíná zpěvák pro CZ-test. Dnes ho v dietě podporuje celá rodina a společně s ním se snaží žít bez nadměrného množství mouky.

Iva Pazderková je celiak

Podobně je na tom také herečka Iva Pazderková. „Když vám řeknou, že ty těstoviny jsou bez lepku, ale pravděpodobně je uvaří ve stejné vodě, jako ty lepkové, a vy jste celiak, což jste jim vysvětlili, pak je vám tak strašně zle, že nakonec ještě dostanete panickou ataku,“ podělila se na svém Instagramu s nepříjemným zážitkem z restaurace. Zachránilo ji teprve černé uhlí a klid na pokoji.

Nesnášenlivost lepku trápí také tenistu Novaka Djokoviće, herečku Jessiku Simpson nebo moderátorku pořadu Na kafeečko Milušku Bittnerovou.

Igor Bareš má Crohnovu chorobu

Herci Igoru Barešovi bylo v roce 1998 diagnostikováno vážné onemocnění střev Crohnova choroba, která mu značně komplikuje osobní i pracovní život. Otevřeně o své nemoci mluví pro specializovaný portál Crohn. Pomáhá mu biologická léčba, na kterou pravidelně dochází do nemocnice. „Pokud předem vím, že mě čeká dlouhá cesta nebo celodenní natáčení nebo představení, nedovolím si nic sníst, preventivně,“ vysvětluje oblíbený herec. „Začne to bolestmi břicha, které mohou trvat několik měsíců. Držel jsem dietu, užíval léky, ale nic nepomáhalo.“

Klára Kolomazníková je po operaci střev

Zpěvačka Klára Kolomazníková vypadá spokojeně a plná energie, ačkoli kvůli Crohnově chorobě prodělala loni vážnou operaci střev. Díky tomu si nicméně může čas od času dopřát i tolik odpírané ovoce, zeleninu a ořechy. „Ono to nevypadá, ale já miluju zeleninu a tu jsem kvůli Crohnovi nemohla. Ani oříšky. Teď občas zhřeším," pochlubila se bývalá členka skupiny Holki v rozhovoru pro Lifee.cz.

Heidi Janků nesmí moc vlákniny

Onemocněním střev trpí také zpěvačka Heidi Janků. „Nemůžu si proto dovolit přepálit množství zeleniny a ovoce – nesmím moc vlákniny. Mám takovou zvláštní dietu. Měla bych být na knedlíkách a bílém pečivu," svěřila před časem v rozhovoru pro Lifee.cz. „To samozřejmě nedělám, protože bych vypadala právě jako ten knedlík. Snažím se to korigovat. Jsem pochopitelně hlídaná svým lékařem. Teď jsem ve stádiu, kdy si můžu dát víceméně všechno, ale nesmím to přehnat. Musím jíst střídmě. To bude možná ta dieta – nejím velké porce a snažím se, abych střevo udržela v klidu."

Anna Kadeřávková a histaminová intolerance

Mladá herečka Anna Kadeřávková dlouho bojovala s lymskou boreliózou a nedávno svým fanouškům na sociálních sítích prozradil také to, že ji trápí histaminová intolerance. Ta způsobuje křeče v břiše, závratě, zvracení či kožní nálezy. Kvůli nemoci se musí vyhýbat konkrétním potravinám. Patří mezi ně například fermentované nebo zavařené potraviny, uzeniny, mražené a konzervované polotovary.

Petr Kutheil má cukrovku

Zpěvák Petr Kutheil trpí cukrovkou, kvůli které si musí třikrát denně píchat inzulin. V roce 2018 jako jeden z prvních zkoušel mobilní aplikaci, která hlídá hladinu cukru v krvi„Mám teď dobré výsledky, už jsem s tím byl dokonce i na pivu, které bych tedy moc pít neměl, a zjišťoval jsem, co to se mnou dělá. Naštěstí to bylo docela v pohodě," svěřil se tenkrát zpěvák webu Super.cz„Nechci se úplně stoprocentně omezovat a přijít o všechny radosti. Už takhle jsem to omezil dost, zhubnul jsem, sladké jím minimálně, pravidelně snídám, obědvám a večeřím a rockerský život je minulostí."

Syn Veroniky Kašákové má fenylketonurii

Dvouletý syn modelky Veroniky Kašákové Matyáš se narodil s metabolickou poruchou fenylketonurií. Ta vyžaduje přísnou dietu s omezením bílkovin. „Má předepsanou určitou toleranci fenylalaninu obsaženého v bílkovinách, kterou je potřeba dodržet. Jeho hladina nesmí být vysoká, ale zase ne až moc nízká," vysvětlovala modelka v rozhovoru pro Novinky.cz.

Matyáškovi proto sestavuje pečlivě vypočítaný jídelníček a suroviny přesně odvažuje. „U miminka to ještě jde, ale už mám samozřejmě přehled, jaké to bude, až budeme nakupovat speciální potraviny, není to levné. Jsem vděčná, že v materiální oblasti nestrádáme, že můžeme Matyáškovi dopřát."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články