Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svoboda se setká s šéfy policie a záchranky, Udženija představí dům pro seniory

  10:31
Bohuslav Svoboda (ODS) minulý týden slíbil, že nová rada bude pracovat na „více než sto procent“, včerejší jednání radních však z technických důvodů odložil. Domluvil se na tom se svým prvním náměstkem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Redakce MF DNES oslovila týmy primátora a jeho náměstků s dotazem na jejich pracovní náplň prvního týdne ve vedení města.
Spolu, Piráti a STAN ve středu před zraky novinářů podepsali koaliční smlouvu....

Spolu, Piráti a STAN ve středu před zraky novinářů podepsali koaliční smlouvu. (15. února 2023) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

„Po dohodě radních s primátorem se z logických a praktických důvodů tento týden rada města nekoná. Sekretariáty jednotlivých radních zajišťují techniku a instalují si software potřebný k jejich práci na úřadě,“ řekla k odložení jednání Petra Kadlecová, ředitelka odboru kanceláře primátora.

Staré tváře v nové radě. Kdo jsou ti, kteří usednou do vedení Prahy?

primátor Bohuslav Svoboda, ODS

Staronový primátor má podle slov jeho týmu v plánu každý den v týdnu jednu „větší“ agendu. Včera se tak neformálně setkal s řediteli odborů magistrátu. Dnes už má na programu jednání vyplývající z jeho gescí. Jednou z nich je bezpečnost.

Svoboda se tak setká se zástupci bezpečnostních složek, konkrétně s řediteli městské policie či záchranné služby. Ve středu naplánoval stále aktivní poslanec pracovní snídani s novináři na Mariánském náměstí.

Pražské Spolu vyloučilo Marvanovou z klubu zastupitelů, nehlasovala pro Svobodu

Čtvrtek již bude čistě „magistrátní“, protože v tento den je dle koaliční smlouvy mezi SPOLU, Piráty a STAN naplánovaná takzvaná „porada rady“, na které se zvolení radní domlouvají, co budou v pondělí schvalovat. V pátek, na výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, je v plánu slavnostní poděkování dobrovolníkům na hlavním nádraží.

1. náměstek primátora Zdeněk Hřib, Piráti

Zdeněk Hřib sdílí již několik let svůj online pracovní kalendář. Z něj lze vyčíst, že dnes má náměstek pro dopravu v plánu dva rozhovory nebo plánování inovativních a smart city projektů v dopravě.

Ve středu v půl deváté ráno bude jednat se zástupci Technické správy komunikací, Institutu plánování a rozvoje a dopravního podniku, týkající se jeho nové dopravní agendy. Zúčastní se také oslav výročí 50 let od otevření Nuselského mostu.

Svoboda převzal kancelář primátora, Hřiba chválil za budování zahraničních vztahů

Čtvrtek bude pro prvního náměstka kontrolním dnem ve stanici metra A Jiřího z Poděbrad, která je kvůli velké rekonstrukci na několik měsíců uzavřena. Zajímavý bude pro bývalého primátora pátek, kdy oddává pár v Praze 7 a večer se zúčastní reprezentačního plesu Sestry na sál!.

náměstkyně primátora Alexandra Udženija, ODS

Sociální věci, bydlení a zdravotnictví má v gesci nová náměstkyně českosrbského původu Alexandra Udženija. V jejím kalendáři je tento týden mimo jiné návštěva u pražských záchranářů, se kterými bude jednat hlavně o dokončení projektu nové centrály. Důležitá bude dle Udženijiných slov i schůzka s ředitelem Centra sociálních služeb Praha naplánovaná na druhou část týdne.

Starostka Prahy 2 se již dříve nechala slyšet, že tuto funkci brzy opustí a bude se naplno věnovat práci radní. Do té doby ji čeká také setkání s Adamem Zábranským, od něhož převezme agendu bytové politiky, a dále má v plánu jednání s ředitelem Pražské developerské společnosti a ředitelem polikliniky ve Spálené ulici ohledně nutnosti zubní pohotovosti.

Týdenní agenda pokračuje prohlídkou domovů pro seniory a stávajících služeb sociální péče v Praze 2 a veřejné prezentace projektu Nový domov. „Jedná se o multifunkční a vysoce moderní seniorské centrum sociálních a zdravotních služeb, které nabídne vše potřebné pod jednou střechou,“ přibližuje Udženija.

náměstkyně primátora Jana Komrsková, Piráti

Podle mluvčí Pirátů Martiny Vackové začal program nové náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán už minulý týden, kdy měla schůzku právě k realizaci tohoto plánu, na kterém je postavené jádro odpovědnosti náměstkyně.

„Proběhla také schůzka s Vojtěchem Voseckým z Institutu cirkulární ekonomiky ohledně zkušeností s touto tematikou ve skandinávském regionu,“ informuje mluvčí.

Tento týden se bude Komrsková seznamovat s agendou a také s vedoucími všech oddělení na odboru ochrany životního prostředí. V pondělí proběhlo jednání o přestavbě bioplynové stanice v Chrástu.

Ve středu je naplánována schůzka s radním pro infrastrukturu Michalem Hrozou (TOP 09). Tématem schůzky bude překryv svěřených úkolů. Zároveň je čeká společné setkání s ředitelem investičního odboru a ředitelem odboru ochrany prostředí.

„V závěru týdne se setká s vedoucím oddělení environmentálních projektů Ivanem Jackem,“ dodává mluvčí.

náměstek primátora Petr Hlaváček, STAN

Architekt a urbanista Petr Hlaváček je jediný, komu z bývalé rady zůstala jeho gesce. Územní rozvoj Prahy tak může mít větší kontinuitu. Podle svých slov si to „odpracoval“, což dle Hlaváčka potvrdili i voliči, kteří dali svůj hlas hnutí STAN i navzdory namočení jejich bývalého náměstka Petra Hlubučka do kauzy Dozimetr.

Z Dozimetru jsme se poučili, jsme spokojení, říká pražský lídr STAN Hlaváček

Podle kalendáře Hlaváček v pondělí provedl revizi materiálů, které čekají na nově ustavovanou radu. „V úterý ho především čeká jednání s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou,“ informuje asistent náměstka Václav Vorlíček.

Během středečního odpoledne se Hlaváček účastní konference Pražské investiční fórum, na kterém bude prezentovat hlavní témata právě skončeného volebního období.

„Ve čtvrtek se těší na první neformální jednání nově ustanovené rady a také na odpolední vernisáž modelu bytového komplexu Nových Dvorů na fakultě architektury,“ říká asistent.

náměstek primátora Jiří Pospíšil, Top 09

Náměstkem pro kulturu a cestovní ruch je za TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil. Dle svých slov se zaměří na opravu divadel či umístění Muchovy Slovanské epopeje. Zcela novou kompetencí je ochrana zvířat.

Pospíšil se včera potkal s ministrem kultury Martinem Baxou (ODS), se kterým řešili například rekonstrukci vinohradského divadla. „Poté jsem se účastnil schůzky s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem, kde jsme probrali pomoc státu při propagaci pražské gastronomie,“ sdělil MF DNES Pospíšil.

Pospíšil si k funkci náměstka primátora nechá post i plat europoslance

V dalších dnech má mimo jiné domluvené setkání s iniciativou Nebourat.cz, která bojuje za zachování památkově chráněného železničního mostu na Výtoni. Čeká ho i předání agendy z rukou bývalé radní pro kulturu Hany Třeštíkové či schůzka s ředitelem Prague City Tourism Františkem Ciprem.

Tři koleje, lávky pro pěší i cyklisty. Takhle má vypadat most na Výtoni

  • Nejčtenější

Přes sto tisíc na účet. Na rekordní výplaty ve Škodě se těšili i obchodníci

13. května 2024

Nezvykle plná parkoviště u nákupních center po celý slunečný víkend, personální posily v obchodech...

Strážníci nepomohli oběšenci, po rozsudku u městské policie končí

16. května 2024  18:17

Městský soud v Praze potvrdil ve čtvrtek peněžité tresty dvěma pražským strážníkům, kteří loni v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Divácký rekord? Pro Česko není velkou výzvou, spíš by MS mělo hostit častěji

20. května 2024  6:29

Asi žádné jiné číslo se při fanouškovských náletech na hokejovém mistrovství světa neřeší víc. 741...

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

V Milovicích se zřítilo malé letadlo, dva lidé se při nehodě lehce zranili

20. května 2024  12:27,  aktualizováno  12:44

V Milovicích na Nymbursku se v pondělí dopoledne zřítilo malé letadlo v prostoru letiště. „Dva lidé...

POHLED: S Pastou za zlatou. Bostonské posily změní pro Čechy vše

20. května 2024

Premium Nemají střelce. Chybí skutečná a uznávaná osobnost z NHL. A kdo zvládne prvního centra? Všechny...

Hrabalova chata se otevřela veřejnosti. Festival přilákal tisícovku návštěvníků

20. května 2024  10:22

Na festivalu Hrabalovo Kersko v sobotu překročil počet návštěvníků tisícovku. Akce připomíná život...

Přes maléry ke hvězdám. Co bude dál, mistře Kuchto?

20. května 2024  8:55

Sparťané už dávno zapomněli, že má sešívanou minulost. Zato slávistům, když vysloví jeho jméno,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...