Putin obvinil Západ z rozpoutání války, pozastavil účast v jaderné dohodě

foto Ruský prezident Vladimir Putin pronesl 21. února 2023 k zákonodárcům projev o stavu země.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil s tradičním poselstvím k ruskému federálnímu shromáždění, v němž obvinil Západ z rozpoutání války na Ukrajině a ze snahy zničit Rusko. Putin také ohlásil pozastavení účasti Ruska v dohodě Nový START, omezující počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v reakci na projev agentuře Reuters řekl, že Putin, který před rokem nařídil ruskou invazi na Ukrajinu, ztratil kontakt s realitou. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ujistil o další alianční podpoře Ukrajiny.

Fotogalerie

Ve svém dnešním projevu se Putin podle dřívějšího očekávání pokusil obhájit ruskou válku na Ukrajině, která začala loni 24. února. Od té doby si vyžádala životy tisíců ukrajinských civilistů, miliony dalších lidí vyhnala z domovů a zpustošila ukrajinská města.

Jednou z motivací ruského vpádu na Ukrajinu podle šéfa Kremlu bylo ochránit rusky hovořící obyvatele ukrajinského Donbasu. Putin také obvinil Západ, že na Ukrajinu dodával ještě před loňským únorem zbraně a pokoušel se Rusko zničit ekonomickými sankcemi. Ty řada západních zemí přijala po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014.

Ruský prezident také prohlásil, že jeho zemi nelze "porazit na bojišti". Ruská armáda přitom podle hodnocení zahraničních analytiků na Ukrajině čelí drtivým ztrátám.

Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak na twitteru uvedl, že Putin "veřejně demonstroval svoji bezvýznamnost a zmatenost". Novinářům Reuters pak Podoljak řekl, že ruský lídr je ve zcela jiné realitě, v níž není možné hovořit o spravedlnosti a mezinárodním právu. Šéf Severoatlantické aliance Stoltenberg uvedl, že Putin dal najevo jasný záměr pokračovat ve válce na Ukrajině, na což NATO zareaguje co nejrychlejším zajištěním dostatku zbraní a munice pro Ukrajinu. O další podpoře Ukrajinu ujistil v pondělí v Kyjevě také americký prezident Joe Biden, který dnes vystoupí s očekávaným projevem ve Varšavě.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken označil za zklamání Putinovo oznámení, že Rusko přerušuje svoji účast v dohodě Nový START o jaderném odzbrojení, kterou Rusko podepsalo s USA v roce 2010. Putin uvedl, že před obnovením účasti na dohodě Moskva požaduje vysvětlení, jakým způsobem bude brán v potaz "celkový úderný arzenál Severoatlantické aliance". Také Stoltenberg prohlásil, že lituje Putinova rozhodnutí. "Více jaderných zbraní a jejich menší kontrola činí svět nebezpečnějším," dodal.

Putin také tvrdil, že Rusko zatím odolává západním sankcím a že vstoupilo do "nového cyklu hospodářského růstu" a mluvil o plánech na regionální rozvoj. Mezinárodní měnový fond (MMF) koncem ledna ve svém aktualizovaném výhledu světové ekonomiky odhadl, že ruská ekonomika loni klesla o 2,2 procenta po nárůstu o 4,7 procenta v předchozím roce. Na letošní rok nyní fond očekává růst HDP Ruska o 0,3 procenta.

Běloruské ministerstvo obrany mezitím dnes uvedlo, že u běloruských hranic s Ukrajinou se soustředí významné množství ukrajinských vojáků, což představuje ohrožení běloruské bezpečnosti. Kyjev běloruské tvrzení označil za zesílení agresivní a militaristické rétoriky Minsku před prvním výročím ruské invaze na Ukrajinu.

Na Putinově projevu se neukázalo několik činitelů, včetně Gerasimova a Prigožina

Uživatelé sociálních sítí v Rusku poukázali na to, že mezi posluchači dnešního vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina před členy parlamentu a dalšími členy vládnoucí elity chybělo hned několik významných představitelů ruských mocenských kruhů. Píše o tom na svém webu ruská redakce BBC.

Pozorovatelé zejména upozornili, že v sále zřejmě chyběli moskevský starosta Sergej Sobjanin, vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov,velitel sjednoceného uskupení vojsk válčících na Ukrajině Valerij Gerasimov, jeho zástupce Sergej Surovikin a zakladatel Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) žoldnéřské skupiny, oligarcha Jevgenij Prigožin.

Informační kanál Možem objasniť působící v aplikaci Telegram zjistil, že Kadyrovovo letadlo odletělo do Abú Zábí. Už dříve zazněly nepotvrzené informace, že Kadyrov, jehož vystupování v mediálním prostoru se v posledních měsících prudce omezilo, tráví hodně času ve Spojených arabských emirátech, podotkla BBC.

Sobjanin, Kadyrov, Gerasimov, Surovikin a Prigožin se nedostali do záběrů během přímého přenosu Putinova poselství. Zpravodaj televize RTVI, který se akce zúčastnil, také potvrdil, že Kadyrova a Sobjanina v sále neviděl.

Server Verstka s odvoláním na svůj zdroj na radnici píše, že Sobjanin nemohl přijít, protože onemocněl.

Prigožin opakovaně veřejně kritizoval ruské vojenské velení, v čemž mu přizvukoval Kadyrov. Oligarcha kritizoval ministerstvo obrany za nedostatek munice a zbraní, za taktické omyly na bojišti a za to, že si ministerstvo přivlastňuje úspěchy jeho žoldnéřů.

Prigožin dnes tyto třenice ještě vyostřil, když obvinil náčelníka generálního štábu a ministra obrany, že se snaží zničit Wagnerovu skupinu a že žoldnéře připravují o dodávky munice, což podle něj znamená "zradu".

"Náčelník generálního štábu a ministr obrany vydávají rozkazy a žádají za každou cenu nejen nedávat munici Wagnerově skupině, ale také jí nepomáhat s leteckou dopravou," tvrdil Prigožin v hlasové nahrávce zveřejněné jeho tiskovou službou. "Existuje frontální opozice, která není ničím menším než pokusem zničit Wagnerovu skupiny. Dá se to přirovnat ke zradě vlasti, když Wagnerova skupina bojuje o Bachmut a každý den ztrácí stovky mužů," dodal.

Agentura AFP podotkla, že náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov a ministr obrany Sergej Šojgu patří k hlavním oporám Putinova režimu. Útok na ně představuje jasnou eskalaci konfliktu.

Ani armáda, ani ministerstvo na toto prohlášení zatím nereagovaly.

Jiný známý kritik dosavadního způsobu vedení války proti Ukrajině, někdejší ministr obrany doněckých separatistů Igor Girkin, zvaný Strelkov, tentokrát zkritizoval Putinův projev. Byl podle něj jen samá stížnost, slzy a nadávání na partnery a na to, jak ho "vodili za nos". A slovo "čest" v Putinových ústech zní podle Strelkova "směšně".

Ironicky dodal, že podle Putina je v armádě vše bezvadné a bude ještě líp a vůbec vše v Rusku funguje výborně a správně. "Ani slovo o neúspěších a porážkách. Ani slovo o chybách a odpovědnosti kohokoliv z představitelů režimu za ně. Blablabla. To nemá smysl poslouchat. Dnes promarnil další šanci zabránit vzpouře. A není jisté, zda nebyla poslední," uvedl někdejší důstojník ruské tajné služby FSB, odsouzený v nepřítomnosti v Nizozemsku za podíl na sestřelení civilního boeingu na východní Ukrajině v létě 2014 s téměř 300 oběťmi na životech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď