Stavba nové brněnské porodnice má začít letos, předtím opraví kuchyň

  6:16
Stavba dlouho očekávané nové porodnice v Brně by podle zdejší fakultní nemocnice měla začít na konci tohoto roku. Start ovšem závisí na dalších rekonstrukcích.

V areálu Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích vyroste nová gynekologicko-porodnická klinika za téměř dvě miliardy korun. | foto: FN Brno

První etapou je rekonstrukce stravovacího provozu nemocnice, se kterou dělníci začali ve středu. Dalším krokem je demolice skladů lékárny a části stravovacího provozu, místo nichž vyroste právě porodnice.

Podle ředitele FN Brno Ivana Rovného je současný stav stravovacího provozu dlouhodobě neudržitelný a technologicky zastaralý. Rekonstrukcí docílí i širší nabídky jídel. Provoz nyní denně rozváží skoro 4 500 porcí do všech areálů nemocnice pro 3 tisíce zaměstnanců a 1 500 pacientů. Po dobu přestavby bude stravovací provoz fungovat i nadále, zaměstnancům se zúží výběr na tři jídla, strava pro pacienty zůstane zachována.

Náklady na rekonstrukci jsou rozděleny do dvou položek. Jednou je dotace z ministerstva zdravotnictví ve výši 70 milionů korun, druhou dotace z ministerstva životního prostředí ve výši 95 milionů. „Společně s lékárnou, jejíž výstavba vyjde na 380 milionů korun, musí být rekonstrukce hotová do konce roku 2025,“ oznamuje vedoucí oddělení strategických investic FN Brno Michal Koryčánek.

Těhotenství není nemoc, u běžného porodu nemá lékař co dělat, říká šéf porodnice

Souběžně se stavbou porodnice budou dělníci pracovat i na výstavbě nového Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH), které se přestěhuje z centra města do areálu nemocnice. CKTCH je stejně jako nemocnice zřizované státem, proto má dostat dotaci z Evropské unie a musí být dle plánů hotové také v roce 2025.

S dokončením porodnice se počítá o rok později, celková rekonstrukce vyjde bezmála na dvě miliardy korun. Náklady se rozdělí mezi nemocnici, která pokryje 30 procent, a stát, který zaplatí zbytek.

Novou budovou porodnice chce vedení nemocnice docílit zejména dostupnosti péče pro všechny pacientky, které prochází gynekologicko-porodnickou klinikou. „Patnáct let jsme se snažili o výstavbu nové porodnice, jelikož je to další krok k optimalizaci a koncentraci péče pro pacienty. Jedná se i o lepší zázemí pro nově narozené děti,“ sděluje Rovný.

FN Brno už nyní disponuje největší porodnicí v Česku, v níž se každoročně narodí kolem 6 tisíc dětí. V současné době je rozdělená do dvou pracovišť v Bohunicích a na Obilním trhu vzdálených od sebe sedm kilometrů. Stavbou nové budovy se obě pracoviště sloučí, což personálu ušetří čas, jelikož už nebude muset přejíždět.

Autor: