Dominik Humburger

Dominik Humburger | foto: RFA

Libereckou arénu obsadí bojovníci. KSW se poprvé představí v Česku

  • 0
Už tuto sobotu zažije liberecká Home Credit Arena něco, co tu ještě nebylo. Největší evropská MMA organizace přináší poprvé v historii svou show do České republiky. Galavečer KSW 79 nabídne řadu atraktivních duelů, chybět nebude ani titulový zápas. Hlavní českou hvězdou bude liberecký rodák Dominik Humburger.

Vrcholem večera bude souboj Phila De Friese s Toddem Duffeem. První jmenovaný je největším šampionem historie KSW a pod Ještědem ho čeká už osmá obhajoba titulu v těžké váze. Šestatřicetiletý Angličan vyhrál deset zápasů za sebou a je k nezastavení.

Američan Duffee ho už sice v minulosti porazil, navíc rychlým knokautem, to bylo ale v roce 2012. „Phil je dobrý bojovník, určitě lepší než v době, kdy jsem ho knokautoval. Tohle je ta správná příležitost a správný soupeř, který mi dodá potřebnou motivaci,“ prohlásil Duffee před svou premiérou v KSW. Jasným favoritem je však i podle bookmakerů jeho soupeř.

V plánu hlavního předzápasu večera se vystřídalo několik českých borců. Nejprve se v něm měl představit Michal Martínek, ten však musel na operaci s rukou. Místo něj měl nastoupit Viktor Pešta, ale týden před turnajem se omluvil kvůli nemoci.

S židovskou hvězdou na těle. MMA zápasník o šikaně i předcích v Terezíně

O hlavní předzápas večera se tak nakonec postará Dominik Humburger. Liberecký bijec bude mít za soupeře Jorgeho Buena z Brazílie. „Je to velký sen zápasit před domácím publikem. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že se to děje. Navíc to je hlavní předzápas večera,“ řekl profesionální voják, který slouží jako četař u „chemiků“ v Liberci. „Neuvěřitelně se na to těším. Přijde plná hala, rodina, známí i vojáci, ale nechci si to připouštět. Jdu udělat svoji práci a užívat si můžu potom.“

Sedmadvacetiletý bojovník zatím zažil pět profesionálních bitev a všechny vyhrál. Může se pochlubit stoprocentní K. O. bilancí – třikrát ukončil soupeře v prvním kole, dvakrát ve druhém. V přípravě neponechal nic náhodě. Na kempu v USA trénoval s nejlepšími zápasníky na světě. V domácích podmínkách se připravoval se známými jmény: Karlosem Vémolou či Machmudem Muradovem. „Oba mi hodně poradili v technických věcech,“ prozradil Humburger. Jak to bude vypadat v plné liberecké aréně si nanečisto vyzkoušel při nedělním hokejovém zápase domácích Bílých Tygrů se Spartou, kde vhodil čestnou buly.

Vémolův soupeř v Liberci: zápasník ze Samoy, co má problémy s váhou

Galavečer KSW 79 nabídne i další atraktivní program. Velký souboj se chystá v těžké váze, kde se slavný polský kickboxer Arkadiusz Wrzosek utká se slovenským obrem Tomášem Možným. Další velký střet těžkých vah bude k vidění v zápase polských veteránů Michala Kity a Daniela Omielanczuka. České barvy budou kromě Dominika Humburgera hájit i Petra Částková nebo David Hošek. Program v liberecké aréně startuje v sobotu 25. února v 19 hodin.

Turnaj KSW bude první velkou akcí bojových umění, která se v prvních měsících roku 2023 v Liberci chystá. V polovině dubna pod Ještěd poprvé v historii zavítá i velká bojová show Oktagonu, největší MMA organizace na území Česka a Slovenska.

Program KSW 79 Liberec

Hlavní zápas

O titul těžké váhy
Phil De Fries (22-6) vs. Todd Duffee (9-3)

Hlavní předzápas

Střední váha
Dominik Humburger (5-0) vs. Jorge Bueno (8-1)

Těžká váha
Arek Wrzosek (1-0) vs. Tomáš Možný (1-1)

Těžká váha
Daniel Omielanczuk (26-13) vs. Michal Kita (21-15)

Velterová váha
Brian Hooi (18-9) vs. Jivko Stoimenov (13-5)

Střední váha
David Hošek (8-3) vs. Andreas Gustafsson (7-1)

Domluvená váha do 68 kg
Ramzan Jembiev (3-1) vs. Murilo Delfino (3-0)

Domluvená váha do 59 kg
Petra Částková (6-5) vs. Natalia Baczynská (6-3)

Střední váha
Frederico Komuenha (2-0) vs. Matyas Viszlay (1-0)