Reklama
Dnes je úterý 21.05.2024     svátek má Monika

Génius a smolař: Světoznámý ekonom z Třeště byl v praxi neúspěšný

V SCHUMPETEROVĚ rodném domě v Třešti se nyní nachází muzeum. Zdroj: město Třešť
V SCHUMPETEROVĚ rodném domě v Třešti se nyní nachází muzeum. Zdroj: město Třešť

23.2.2023 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Pavel Bajer

Génius a notorický smolař. Tak by se v krátkosti dal vystihnout život slavného ekonoma a politika Josefa Aloise Schumpetera. Před týdnem, v úterý 8. února, uplynulo 140 let od narození této významné světové osobnosti v Třešti.

Josef Alois Schumepeter se narodil 8. února 1883 v Třešti v dnešní Rooseveltově ulici. Uvádí se, že Schumpeterova rodina žila v Třešti od počátku 16. století.

V některých publikacích se píše o údajném Schumpeterově židovském původu. To však sám Schumpeter odmítal s tím, že jsou rodilými Němci římskokatolického vyznání.

Oproti předchozím kulatým výročím tohoto významného myslitele jeho rodná Třešť k jeho nynějšímu výročí žádné oslavy nechystá.

„Připravujeme ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Jihlava novou expozici o Schumpeterovi, která by byla umístěna do jeho rodného domu, kde je nyní muzeum,“ informovala třešťská místostarostka Eva Požárová.

Podle ní je projekt nyní v rámci příprav a budou jednat o dotacích. Pokud vše půjde dobře, mohla by podle místostarostky být nová expozice přístupná pro veřejnost někdy v letech 2024-2025.

Zmínila, že kromě Schumpetera chystají také připomínku pobytu spisovatele Franze Kafky v Třešti. Tato významná osobnost oslaví letos v červenci 140 let od narození.

Neúspěšný ministr, zkrachovalý bankéř

Když byly Schumpeterovi zhruba čtyři roky, rodina se nakrátko přestěhovala do Jihlavy. Odtud jejich kroky směřovaly do Grazu a následně do Vídně, která se stala jejich druhým domovem.

Schumepeter vystudoval nejprve práva na univerzitě ve Vídni a poté ekonomické vědy na univerzitách v Berlíně a Londýně. Po ukončení studií se živil jako vysokoškolský pedagog na univerzitách v Černovcy (dnešní Ukrajina) a v Grazu.

V roce 1912 vydal své první dílo nazvané Teorie ekonomického vývoje. V něm prosazoval myšlenky liberálního kapitalismu. Za zvláštní hybnou sílu kapitalistického rozvoje považoval dobře vyvinutý finanční systém a banky. Jako důležité spatřoval poskytování bankovních úvěrů na investice, což bylo tehdy naprosto nadčasové.

Své nabyté vědomosti si mohl vyzkoušet v praxi v letech 1919-1920 jako ministr financí ve vládě sociálního demokrata Karla Rennera. Kvůli hyperinflaci byla situace v Rakousku natolik tíživá, že Renner do své vlády povolal i své oponenty křesťanské sociály a některé bezpartijní odborníky. Jedním z nich byl právě Schumpeter. Jenže ten na pozici ministra financí neuspěl. Hyperinflaci se mu zkrotit nepodařilo.

Poté se Schumpeter rozhodl v praxi finančníka pokračovat. V roce 1924 se stal prezidentem soukromé Biederman Bank. Avšak tato peněžní instituce za necelý rok poté zkrachovala. Schumpeter se kvůli tomuto svému angažmá natolik zadlužil, že pohledávky svých věřitelů dokázal splatit až za 11 let.

Všechno vyřeší trh

Po svých neúspěších v praktickém finančnictví se Schumpeter vrátil opět na akademickou půdu. V letech 1925–1932 přednášel na univerzitě v Bonnu a v letech 1927–1928 a 1930 přednášel ještě souběžně na americkém Harvardu.

V USA byl tehdy populární ekonomický směr hlásaný Johnem Maynardem Keynesem (tzv. keynesiánství). Keynes chtěl nedostatky a periodické krize kapitalismu odstranit za pomoci státem regulované ekonomiky.

Schumpeter však s jeho vývody nesouhlasil. Domníval se, že vše vyřeší seberegulační schopnost trhu. Státní zásahy do ekonomiky důrazně odmítal. Vyvinul vlastní tzv. teorii podnikavosti (inovací) nazvanou Mark I a Mark II.

Schumpeter byl zastánce tzv. elitářské demokracie. Demokracie podle něho byla soutěží mezi vůdci, podobná nabídce zboží na trhu. Nevěřil však názoru obyčejných lidí. Jejich znalosti jsou podle Schumpetera nedostatečné a povrchní a mohou být do značné míry manipulováni politiky. 

Věřil ve vítězství socialismu

Ačkoliv byl Schumpeter liberálem a rozhodným odpůrcem levicových myšlenek sociálně demokratického typu, věřil, že se kapitalismus časem přesto zhroutí.

Tyto své myšlenky vyjádřil ve svém díle Kapitalismus, socialismus a demokracie, které vyšlo v roce 1942. Podle něho v důsledku toho, že lidé budou volit socialistické strany, se kapitalismus rozpadne zevnitř. Působením sociálně demokratických stran v parlamentu pak kapitalismus nenásilně nahradí určitá forma socialistického zřízení.

Za dobu největšího úspěchu Schumpeterových myšlenek se dá označit období po druhé světové válce. Jeho ekonomické teorie promítlo do praxe válkou zničené císařské Japonsko. Schumpeter je tak považován za tvůrce japonského hospodářského zázraku z 60. a 70. let minulého století.

Posledním velkým ekonomickým dílem rakouského hospodářského myslitele je Historie ekonomické analýzy. Ve své práci kritizuje nejen již zmiňovaného J. M. Keynese, ale i jednoho z otců zakladatelů ekonomických věd na počátku 19. století Davida Ricarda. Tato jeho práce byla vydána posmrtně.

Josef Alois Schumpeter zemřel 9. ledna 1950 ve městě Taconic v americkém státě New York ve věku nedožitých 67 let.

 

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
17.05.2024 AktualityZ babiččiných peněz dali už 100 milionů

O dotační program Oprav dům po babičce, který lidem usnadňuje opravu staršího rodinného domu a umožňuje vytvořit energeticky úsporné bydlení, je velký zájem. V rámci celého Česka ...

Komentáře (0)
17.05.2024 AktualityBeseda: Lidem vadí jednosměrka ve Fibišce

„Není to předvolební agitka,“ upozornil hned na počátku její pořadatel a moderátor v jedné osobě David Pik, jihlavský redaktor televize Nova. Prostřednictvím sociálních sítí na sváteční ...

Komentáře (0)
17.05.2024 AktualityPotápěči vytáhli z rybníka mrtvolu

Až nařízená pitva určí přesnou příčinu smrti muže (45), jehož tělo bez známek života objevili na hladině Zámeckého rybníka v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. O případu informovala ...

Komentáře (0)
16.05.2024 AktualityNa střední školy se na Vysočině dostali z devátých tříd téměř všichni

Do prvních ročníků středních škol se na Vysočině hlásilo 4722 žáků devátých tříd základních škol. Přijatých bylo přes 97,4 procenta z nich. Po Ústeckém kraji je to druhé nejvyšší ...

Komentáře (0)
16.05.2024 AktualityV Jihlavě bude zavřený starý Brněnský most u zoo, opravy budou stát 33 milionů

V Jihlavě bude od pondělí zavřený starý Brněnský most v údolí Jihlávky blízko zoologické zahrady. Jeho opravy budou stát zhruba 33 milionů korun, práce by měly skončit v polovině letošního ...

Komentáře (0)
15.05.2024 AktualityDalší část obchvatu Jihlavy dotuje stát kvůli Dukovanům

Další část silničního obchvatu Jihlavy bude stát 277 milionů korun bez daně. Zakázku pro kraj zajistí konsorcium firem MI Roads a IMOS Brno. Na tuto stavbu a na obchvat města Brtnice dá ...

Komentáře (0)
15.05.2024 AktualityHeulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

Noční běh pro Světlušku se v Jihlavě uskuteční 16. května. Veškerý výtěžek ze startovného půjde projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá těžce zrakově postiženým. ...

Komentáře (0)
16.05.2024 AktualityNa sjezdu z dálnice staví obří kruháč

Původní podoba křížení silnice I/38 a dálnice D1 na exitu 112 v Jihlavě - Pávově je od pátečního rána minulého týdne historií. Dělníci frekventovanou a podle analytiků dopravní nehodovosti ...

Komentáře (0)
16.05.2024 AktualityNestátní vlastníci v sobotu otevřou své lesy a představí je veřejnosti

V obecním lese v Horních Dubenkách a v lese v Jihlavě za Lyžařem se budou moci lidé v sobotu 18. května zapojit do péče o les. Obec Horní Dubenky a Správa městských lesů Jihlava se v tento ...

Komentáře (0)
16.05.2024 AktualityRadim Rovner o vandalismu: Stojí nás to neskutečné peníze

Miliony cestujících, nové vozy, ale i problémy s vandalismem. To jsou tři velké výzvy pro jihlavský dopravní podnik (DP). Ředitel DP Radim Rovner na tiskové konferenci novinářům oznámil, ...

Komentáře (0)
15.05.2024 AktualityPřed povodní má Jestřebí ochránit obří poldr za desítky milionů korun

S blížícím se začátkem června si obyvatelé místní části Brtnice připomenou šest let od bleskové povodně, která bortila zídky, odnesla osobní auto, vyvrátila dopravní značení a voda ...

Komentáře (0)
15.05.2024 AktualityOd mala mě televizní soutěže bavily

Martin Pašek z Třebíče uspěl v populární televizní soutěži Superlov. Ukázal velké znalosti a po zásluze si domů odnesl poměrně vysokou částku peněz. Hlásil jste se rovnou do ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net