Robert Reichel – fenomenální hokejista a litvínovský patriot

23. únor 2023

Jednou z největších a nejobdivovanějších severočeských osobností je litvínovský rodák Robert Reichel. Patří do zlaté generace hokejistů, u kterých jsme považovali za neúspěch cokoliv jiného než zlato.

Zlatých medailí získal Reichl opravdu hodně. Tu nejcennější v roce 1998 na olympiádě v Naganu, kde také vstřelil nejdůležitější gól kariéry – jako jediný proměnil nájezd v semifinále s Kanadou a poslal favority domů.

Tři zlaté placky má Reichl ze světových šampionátů, a to v letech 1996, 2000 a 2001. Na mistrovstvích světa posbíral ještě další čtyři bronzy a třikrát se dostal do all-star týmu.

Robert Reichl rozdával radost i v nejvyšší zámořské soutěži. Nastupoval v týmech Calgary Flames, New York Islanders, Phoenix Coyotes a Toronto Maple Leafs.

Bohatou hráčskou kariéru ukončil na sklonku sezony 2009 a 2010, od té následující začal působit jako trenér hlavního týmu HC Litvínov. V mateřském klubu měl později na starost mladší dorost. Vedl i mládežnické reprezentace, až si ho v roce 2018 vybral trenér národního týmu Miloš Říha jako svého asistenta. Po jeho boku absolvoval mistrovství světa 2019 a část další sezóny.

Dlouholetý kapitán českého „áčka“ Robert Reichel odehrál v reprezentaci 156 utkání a vstřelil 45 branek.

V současné době je asistentem trenéra v domácím Litvínově. Pro nás dříve narozené bude navždy spojen s generací nerozmazlených kluků, kteří místo počítačů a mobilů sportovali, makali a možná i proto také něco dokázali.

autor: Milan Knotek
Spustit audio