Dnes Úterý - polojasno 21°C
Zítra Středa - oblacno 24°C
Úterý 4. 6. 2024
Svátek má Dalibor
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 8 má schválený rozpočet na letošní rok, počítá s vyššími příjmy i výdaji
Radnice Prahy 8 sídlí v Libni. Foto: archiv

Praha 8 má schválený rozpočet na letošní rok, počítá s vyššími příjmy i výdaji

Praha 8 bude letos hospodařit s příjmy zhruba 1,01 miliardy a výdaji 1,04 miliardy korun, což je meziročně více. Rozdíl pokryje přebytky hospodaření z minulých let. Na investice je naplánováno 206,75 milionu korun. Rozpočet dnes schválili zastupitelé městské části. Pro loňský rok měla radnice schválen rozpočet s příjmy zhruba 846,26 milionu korun a výdaji 899,74 milionu. Rozdíl měla pokrýt z vlastních peněz. Osmou městskou část tvoří území Bohnic, Čimic, Karlína a Kobylis a části Libně, Troji, Střížkova, Nového Města a Žižkova.

V příjmech získá radnice letos největší část peněz na takzvaných transferech, tedy z rozpočtu hlavního města nebo od státu, a sice 801,85 milionu korun. Daňové příjmy dosáhnou 156,5 milionu korun. Další peníze získá městská část na nedaňových příjmech, jako jsou příjmy z úroků či odvody příspěvkových organizací.

Běžné výdaje dosáhnou přibližně 833,4 milionu korun, tedy meziročně více. Nejvíc peněz vydá radnice na samotný chod městské části. Druhá nejvyšší částka je pro školství, mládež a sport, kam poputuje zhruba 207 milionů, a třetí pro zdravotnictví a sociální oblast s 103,3 milionu.

Kapitálové výdaje má radnice naplánovány na 206,75 milionu, kdy například na projekty v dopravě je vyčleněno 16,86 milionu, které půjdou třeba na parkování.

Investovat bude radnice do obnovy zeleně a oprav parků a veřejných prostor, výstavby podzemních kontejnerů. Pro školství jsou určeny investice ve výši 105,12 milionu, za které se budou opravovat školy nebo se pořídí vybavení pro školy.

Na koalici se domluvily ODS, TOP 09, ANO, STAN a uskupení Patrioti, mající ve 45členném zastupitelstvu většinu 27 hlasů. Volby v Praze 8 vyhrála ODS. V opozici jsou koalice Osmička žije a Praha Sobě, Piráti a rovněž koalice SPD a Trikolora.


Autor: ČTK

Vlak srazil člověka u nádraží v Klánovicích

Včera v 09:20

U vlakové stanice Praha-Klánovice u ulice U trativodu srazil v neděli kolem půl deváté večer vlak člověka, který na místě zemřel. Policisté zjišťují příčinu nehody. Provoz na trati se zcela zastavil zhruba na hodinu, plně obnoven byl kolem půlnoci.

Stovky lidí na kolech projely Prahou v rámci Světové cyklojízdy

Včera v 08:57

Oslavit jízdní kolo jako udržitelný, praktický a svobodný dopravní prostředek se v neděli 2. června rozhodly stovky lidí – dětí, velvyslanců a velvyslankyň, každodenních městských cyklistů a cyklistek i těch, kteří se jinak do provozu na bicyklu spíše bojí. Světová cyklojízda v režii spolku...

Na zličínském přejezdu srazil vlak muže

2. června 2024 v 16:37

Na Zličíně v neděli odpoledne kolem 13:30 hodin srazil vlak na železničním přejezdu muže. Ten utrpěl zranění a skončil v péči záchranářů. Kvůli nehodě byl provoz na trati mezi Hostivicí a Zličínem na hodinu a půl zastavený a cestující vozila náhradní autobusová doprava. Policisté vyšetřují, proč...

Praha 15: Setkání s veřejností ve vnitrobloku

2. června 2024 v 07:42

Setkání s veřejností se koná v pondělí 3. června v 17:30.

Další články
Nahoru