Věřitelé úzkokolejky vysílají Čajánka „na mučení“ krajských politiků obnovením provozu

Nebyl to zrovna nejlepší nápad věřitelů. Většinový vlastník a ředitel Jindřichohradeckých místních drah Boris Čajánek má navštívit krajské politiky Jihočeského kraje i Vysočiny a představit jim vizi budoucího fungování úzkokolejné dráhy v insolvenčním řízení.

Před rokem podaly Jindřichohradecké místní dráhy trestní oznámení na Kraj Vysočina pro údajné neplnění platné smlouvy o dopravní obsloužnosti. Před pěti lety podobnému trestnímu oznámení čelil tehdejší hejtman Běhounek s náměstkem Jouklem (oba ČSSD). Vysočinské hejtmanství je pro Jindřichohradecké místní dráhy možná stejně přátelské místo jako lví jáma pro křesťany ve starověkém Římě. Do jámy lvové teď vstoupí ředitel Boris Čajánek na přání věřitelů Jindřichohradeckých místních drah.

Pokud se vůbec uskuteční nějaká jednání ředitele Čajánka s představiteli Kraje Vysočina, těžko lze očekávat reprezentativní zastoupení na nejvyšší politické úrovni. Spíše než hejtman Schrek a radní kraje Vysočina vyslechnou Čajánka právní zástupci a dopravní úředníci. Také může dojít k pouhé výměně strohých obchodních nabídek na obnovení provozu písemnou cestou.

Vysočina i Jihočeský kraj loni na podzim vypověděly smlouvy o dopravní obslužnosti okamžitě po té, kdy loni na podzim zavedly Jindřichohradecké místní dráhy náhradní autobusovou dopravu. Železniční provoz musel skončit po té, kdy úzkokolejce skončila platnost pětiletých bezpečnostních certifikátů. Už tehdy byla nulová ochota krajských politiků k jednáním s ředitelem zkrachovalé úzkokolejky k oživení provozu.

Určité úspěchy zaznamenal až podnikatel Albert Fikáček o kterém si místní politici s úsměvem nejdříve vyprávěli jako o „gepardovi z úzkokolejky“. Fikáček je majitelem železniční dopravní firmy Gepard Express se všemi platnými povoleními pro veřejnou dopravu. Až zájem Geparda prolomil nechuť politiků zabývat se budoucností úzkokolejky po nahrazením vlakového provozu autobusovou dopravou.

Připravovaný rozjezd úzkokolejky alespoň na letní sezónu tak může v krajských politických kruzích velmi rychle narazit jako Titanic na ledovec. Osoba ředitele a majitele Jindřichohradeckých místních drah Borise Čajánka je pro politiky zvláště na Vysočině málo důvěryhodným partnerem už vzhledem k podanému trestnímu oznámení loni na jaře.

Insolvenční soud označil chování Jindřichohradeckých místních drah za nedbalé a nedůsledné (více zde). O možném odchodu SFDI z prozatímního věřitelského výboru čtěte více přímo zde. Věřitelé stále hledají průsečík zájmů – více zde. O plánech na „prázdninový“ režim má JHMD informovat Jihočechy i Vysočinu (více zde). Hospodaření JHMD nebylo a není hospodárné, prohlásil insolvenční soudce (více zde). Rozjezd úzkokolejky se dá stihnout do léta, věří majitel Gepard Express (více zde). Majetek úzkokolejky odmítají pojišťovny pojistit (více zde). Soudce chce pohlédnout z očí do očí JHMD i předsedy správní rady JHMD Borise Čajánka (více zde).

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů