Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poslední žijící pilot RAF slaví významné jubileum: Emilovi Bočkovi je 100 let

Autor: jel - 
25. února 2023
13:28

Plukovník letectva ve výslužbě Emil Boček se narodil 25. února 1923. V sobotu oslaví své už 100. narozeniny. V šestnácti letech odešel tajně z domova a krátce na to se přihlásil v Británii k letectvu. Byl jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů, kteří měli za sebou operační lety během druhé světové války. 

„15. března 1939 nás Němci obsadili. Já jsem ráno přijel vlakem z Brněnských Ivanovic na páté nástupiště brněnského hlavního nádraží. Vyšel jsem ven na tramvajový ostrůvek. Mírně sněžilo a najednou začaly kolem projíždět německé tanky a obrněná auta,“ popsal Emil Boček ve své biografii Emil Boček. Strach jsem si nepřipouštěl.

Právě v roce 1939 se tajně vydal pryč z Česka balkánskou cestou do Bejrútu. Později v roce 1940 se účastnil jako vojín bojů ve Francii a následně se v Británii přihlásil k letectvu. Patřil mezi nejmladší  československé piloty RAF. Nejprve sloužil jako mechanik a v roce 1942 začal s pilotním výcvikem. 

Už během výcviku ho potkala nepříjemná nehoda, z níž jenom s velkým štěstím vyvázl bez zranění. V říjnu 1944 se poprvé účastnil operačního letu s 310. československou stíhací peruť RAF. Od té doby se pak zapojoval do bojových akcí jako doprovod spojeneckých bombardérů nad Evropu a při útočných akcích na německé pozice. 

Po válce se Emil Boček vrátil do vlasti a dnes žije v Brně-Bystrci. „Já jsem člověk, který se odmalička učil dělat přesný věci. Chtěl bych, aby lidé dodržovali přesnost ve všem. Když řeknu, že přijdu o půl třetí, tak tam musím být už ve čtvrt na tři. Neexistuje, abych někam přišel pozdě,“ popsal v minulosti pan Boček pro portál Paměť národa. Na těchto stránkách si také můžete přečíst celý příběh tohoto pamětníka a mnoho dalších příběhů.

lokii ( 25. února 2023 16:51 )

Neuveritelne krasna zprava a oslavenci preji vsechno hezke, hodne zdravi a stalou radost z toho, jaky plodny a uzitecny zivot tento pan zil.
Do vsechno tihle statecni lide prozili, cim prisli - jaky obrovsky stres museli zazivat pri kazdem vzletu k boji s nepritelem - to si nikdo z nas nedovede predstavit a pri tom vsem si dokaze tento pan uchovat uctu k ostatnim. To, ze clovek chodi vcas, to je projev velke ucty k protejsku, se kterym tu schuzku mam.
Takze vsechno hezke a hlavne hodne zdravi.

new era ( 25. února 2023 15:08 )

Panu Bockovi preji uprimne a s uctou vsechno nejlepsi, dekuji za jeho sluzbu v letectvu a naprosto souhlasim s vyrokem o presnosti, protoze na takovou dulezitou malickost se vaze spousta jinych dulezitych malickosti a vypovida to o tom, jaci jsme. Chybi nam kazen, respekt, pokora a je to skoda.
Jeste jednou vse nejlepsi k nadhernemu jubileu ❤️🌹🫂🎉🥳🍀

Zobrazit celou diskusi