Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslední Medicejský v Čechách - Gian Gastone a Anna Františka ve víru luxusu a vášní

O posledním Medicejském, který žil i v Čechách. Gian Gastone, velkovévoda Toskánský a jeho manželka. Anna Marie Františka, princezna Sasko-Lauenburská.

Medici. Již jen samotné vyslovení toho jména vyvolává dojem bohatsví, moci, mecenáštví, ale i intrik, rozkoší a válek. Tento italský rod ovlivňoval a tvořil dějiny Florencie a i Apeninského poloostrova po celá staletí, od 13. do 18. věku. Ve století 16. získali titul vévodů a následně velkovévodů Toskánska. Členové rodu byli spřízněni s královskými rodinami Evropy, zastávali úřad papežů, stáli u vzniku nejkrásnějších skvostů renesance i baroka a krásy Florencie. Ale i osud mocných Medicejů se jednou naplnil. A tak nadešel čas posledního Medicejského po meči. Giana Gastoneho Medicejského, velkovévody Toskánského (1671–1737), kterým kdysi mocný rod vymřel. A dějiny tomu chtěly, že po nějaký čas pobýval i v Českém království. Jako manžel Anny Marie Františky Terezie, princezny Sasko-Lauenburská, falchraběnky z Neuburgu a díky manželovi velkovévodkyně Toskánské (1672-1741).

Anna Marie Františka byla dcerou vévody Julia Františka Sasko-Lauenburského. Císařského generála, který na našem území mj. vlastnil panství Zákupy, kde kromě jiného barokně přestavěl zámek. Juliem vymírá rod vévodů Sasko-Lauenburských po meči, následně Zákupy dále zvelebuje Anna Marie Františka spolu se svým prvním manželem Filipem Vilémem Augustem, falckrabětem z Neuburgu,švagrem rakouského císaře Leopolda I. Brzy však ovdoví. Druhé manželství je výsledkem politických dohod příbuzných, Leopolda I. a otce Giana Gastoneho Medicejského. Podruhé se tak roku 1697 vdává za posledního velkovévodu Toskánského - Giana Gastoneho. 

Toskánský Palác

Velkovévoda Toskánský byl velmi inteligentní a vzdělaný muž. Rád se zabýval botanikou a zahradnictvím, měl jazykové nadání a vyznačoval se citlivou povahou. Ostatně později, kdy se ujal vlády v Toskánsku roku 1723 po svém zesnulém bratrovi Fernandovi, zavádí rozsáhlé ekonomické reformy, ruší veřejné popravy, drakonické tresty a celkově zlepšuje ekonomický stav Toskánska díky dobrému výběru odborných poradců - ministrů. Ale to bude až později, po smrti svého bratra Fernanda, který byl také vzdělaný a nadaný. Miloval hudbu a operu a podporoval mnoho známých skladatelů a umělců. Jeho životem bylo hudební umění. V intimním životě se rád oddával stykům s oběma pohlavími a po karnevalu v Benátkách roku 1696 se patrně ve víru milostných vášní nakazil syfilitidou, na jejíž následky umírá roku 1713 bez potomstva.  Gian Gastone měl také velmi rád nesmírně luxusní a nákladný  způsob života, byl vynikajícím znalcem vín a nevyhýbal se ani hazardním hrám. V intimní sféře dával přednost mužské společnosti, což jej velmi vzdalovala od jeho manželky Anny Marie Františky. 

Oba manželé se od sebe velmi záhy vzdálili, až nakonec zcela odcizili. Spojovala je láska k luxusnímu způsobu života, což bylo příliš málo k naplnění manželství. Nakonec se jejich vztah stal spíše vězením, kdy se začali nesnášet. Velkovévoda odjížděl na dlouhý čas do Prahy, kde se oddával hazardním hrám a vínu. Vzájemná nevraživost vyvrcholila odjezdem velkovévody roku 1708 zpátky do Florencie, aby se až do konce života nevrátil do Českého království, ani k manželce. Roku 1737 umírá v rodné Florencii a je upřímně oplakáván svými poddanými. Poslední odpočinek nalezl v bazilice sv. Vavřince. Poslední službou milovanému Toskánsku bylo, že prosadil, aby velkovévodství nikdy nebylo pohlceno Habsburským soustátím. Vzhledem k tomu, že manželství velkovévodů Toskánska zůstalo bezdětné, tak v důsledku politických dohod tehdejších velmocí Toskánsko připadlo císaři Svaté říše římské národa německého a manželu Marie Terezie Františku Lotrinskému. Velkovédvoda neměl vojenskou ani politickou sílu, aby zabránil přechodu svých zemí na Františka Lotrinského, ale zasadil se o to, že velkovévodství neztratilo suverenitu. František Lotrinský a rakouská císařovna Marie Terezie tak vládli Toskánsku z titulu velkovédů, nikoliv z pozice vladařů Rakouska.

Anna Marie Františka se po odchodu manžela nadále věnovala svým panstvím, žila nákladný život barokní šlechtičny dle svého postavení velkovédodkyně. Roku 1718 odkoupila hradčanský palác od Thun-Hohensteinů, který nechala přeměnit v honosné barokní sídlo dle velkorysých plánů architekta Matheye. Umírá roku 1741 a je pohřběna v Zákupech. Za pouhé dva roky umírá i Anna Marie Medicejská, poslední žena rodu di Medici. Rod Medicejských i Sasko-Lauenburských dávno vymřel. Ale dodnes na Hradčanském náměstí můžeme obdivovat bohatství a moc velkovévodů Toskánských - Toskánský palác. Ale na paláci najdeme jen dva erby Sasko-Lauenburských vévodů, nikoliv Toskánských. Snad takto Anna Františka vyjádřila odstup od rodu Medicejských...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 26.2.2023 0:53 | karma článku: 21,19 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,73 | Přečteno: 912x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,66 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 195x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  14:55

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Piráti vytáhli plán proti dezinformacím. Putin má zájem ovlivnit volby, tvrdí

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:48

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Policisté našli běžence v kamionu. Museli jim sehnat tlumočníka z amharštiny

17. května 2024  14:31

Nezvyklou výzvu postavil před brněnské policisty středeční nález skupiny běženců z Eritreje a...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,93
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik