Předsezonní testy F1: nejrychlejší časy bral Red Bull, Mercedes zaostává

  9:48
Když se třetí a poslední den předsezonních testů formule 1 neobjevovalo ani po dvou hodinách na výsledkové tabuli jméno Maxe Verstappena, ptali se novináři na okruhu v Bahrajnu, co se stalo. Má technické problémy? Dává si siestu? „Šel oslavit třetí titul,“ prohodil jeden z nich. Byl to samozřejmě vtip, ale ve Ferrari a Mercedesu možná pár lidí navzdory bahrajnským vedrům zamrazilo. Zatím se totiž zdá, že mistři světa míří neochvějně za obhajobou.
Sergio Pérez s vozem Red Bullu v předsezonních testech formule 1 v Bahrajnu

Sergio Pérez s vozem Red Bullu v předsezonních testech formule 1 v Bahrajnu | foto: Reuters

Will Buxton je britský moderátor a reportér formule 1, momentálně pracuje pro Liberty Media, tedy pro americkou společnost vlastnící práva na seriál Grand Prix. „Lando Norris vystoupil po testech z auta, šel dozadu do boxů a zoufale udeřil pěstí do zdi. Tak byl frustrovaný,“ hlásil Buxton v sobotu.

Formule 1 zblízka

Norris je pilotem McLarenu, týmu s velkými ambicemi, který loni zklamal. Letos už asi tolik nezklame, nikdo od něj moc nečeká.

V testech patřil mezi pomalejší, do toho poruchy v průběhu jízd a jezdecké chyby nováčka Oscara Piastriho. Bývalý šampion GP2 se podle všeho v nejvyšší kategorii bude ještě nějaký čas zaučovat.

V Bahrajnu jezdci formule 1 testovali od čtvrtka do soboty, pouhé tři dny. Tak málo času na přípravu auta ještě stáje Grand prix před sezonou neměly. Ale ta je čím dál delší, 23 Velkých cen zatěžuje rozpočet i lidské kapacity, takže snížení testovacích dnů byl logický krok.

Největší zlepšení? Aston Martin

Na okruhu, kde se tento týden jede první závod sezony, se představili všichni letošní jezdci. Až na Lanceho Strolla z Kanady, který se těsně před odletem zranil při tréninku na kole. Jinak však tým Aston Martin šlape. Lze ho označit za největší překvapení testovacích jízd - po celé dny zajížděl výborné časy a už se nikdo nediví Fernandu Alonsovi, že kvůli smlouvě s Astonem opustil francouzský Alpine. Podle všeho by mohl dojíždět pravidelně za třemi nejlepšími stájemi.

Velký pokrok ukázala také Alfa Romeo. Italská stáj zazářila. Patřila mezi rychlejší týmy, Číňan Čou Kuan-jü dokonce ovládl druhý den testů. Dojem trochu zkazilo poslední dějství, kdy před obědem zastavil Valtteri Bottas na dráze. Údajně šlo o závadu.

Leclerc a favorit? Ne, Ferrari sází na rovnováhu. Nemůžeme jinak, míní pilot

Ferrari sice tvrdí, že před sezonou svou pohonnou jednotku přestavělo a zbavilo jí nespolehlivosti, a dokonce našlo navíc třicet koňských sil. Ale možná to s vychytáním všech problémů nebylo zase tak dokonalé.

Nováček F1 Oscar Piastri se svým mclarenem v předsezonních testech formule 1 v Bahrajnu

Ale možná ano, tým z Maranella je podle všeho připraven skvěle. Na šéfovské židli skvělého motoráře a špatného manažera Mattia Binotta nahradil Frédéric Vasseur, zkušený rutinér, do loňského roku šéf Sauberu. Stoprocentně krok správným směrem. Měl by stáji dodat řád a pořádek, vždyť naposledy Ferrari dominovalo s jiným francouzským manažerem, jmenoval se Jean Todt a v kokpitu byl Michael Schumacher.

Vasseur odsunul do továrny šéfa stratégů Inakiho Rueda, v Maranellu zaujme pozici, která pomáhá podporovat sportovní prvky týmu. Za zlepšení závodní taktiky by měl odpovídat dosavadní inženýr závodní strategie Ravin Javin, který na Oxfordské univerzitě vystudoval fyziku a matematiku.

Další změny v F1

Dodavatel pneumatik Pirelli pro letošní sezonu připravil dvě nové směsi. Vyrobil zbrusu novou pneumatiku do mokra, která má být mnohem výkonnější, odvádět více vody. Takže by se mohlo závodit za prudšího deště než dosud.

K řadě specifikací do sucha navíc přibyla C0, nyní bude k dispozici celkem šest typů. C0 je vlastně nová jen názvem, rovná se loňské C1, tedy nejtvrdší směsi. Naopak „přibyla“ C1, která je lehce měkčí. Vznikl tak nový mezistupeň mezi nejtvrdší, bílou pneumatikou a středně tvrdou žlutou. Podle Pirelli v nich byl příliš velký rozdíl.

S pneumatikami souvisí kvalita asfaltu. Nový se pokládá pro letošní závod v Ázerbájdžánu a v Miami. Kvůli zlepšení možnosti k předjíždění se budou také měnit DRS zóny, konkrétně v Bahrajnu, Saúdské Arábii, Austrálii, Ázerbájdžánu a Miami.

Druhá místa Scuderie v obou šampionátech jsou dobrou platformou pro další sezonu a v testech se oba jezdci stabilně drželi mezi nejlepšími. Technické změny na voze nejsou u rudých nijak zásadní, snad by se daly označit za jen kosmetické. „Vychytali jsme chyby, vylepšili detaily,“ popisuje Charles Leclerc jejich hledání dokonalosti.

Dominantní Red Bull

Ale mohou opravdu získat titul? Nebude to snadné, jízdy totiž ovládl mistrovský Red Bull. Nejrychlejší ze všech byl Sergio Pérez, Max Verstappen zase dominoval první den na dráze... Ano, samozřejmě, tři dny v Bahrajnu byly jen testy, týmy mohou blafovat, hrát levou. Ale v posledních letech to tak většinou nebylo, a kdo zazářil před sezonou, uspěl i v prvních závodech. A Red Bull byl letos nejrychlejší. Na rozdíl třeba od loňského roku, kdy bylo z počátku roku lepší Ferrari.

Red Bull v zimě oznámil, že začal spolupracovat na vývoji pohonné jednotky pro rok 2026 s automobilkou Ford, ale ničím jiným nepřekvapil - nezměnil ani personální obsazení, ani technické zázemí. Naopak posílil o Daniela Ricciarda, který se po propadáku v McLarenu vrátil jako třetí jezdec. Problémy řešil jen v továrně - jako šampioni mohou aerodynamický tunel využívat jen v 70 procentech času, které mají slabší stáje, a k tomu přibyl trest za překročení rozpočtového stropu – dalších deset procent času pryč. „Poznamenalo nás to už před sezonou,“ stěžoval si Christian Horner. Jenže Max Verstappen určitě horší nebude, Sergio Pérez také ne a potvrdilo se to hned v únorových testech.

Ví, že nikdy nepřekročím červenou linii, popisuje fotograf vztah s Verstappenem

Ani v Mercedesu nemají potíže s jezdci, naopak George Russell dokonce minulý rok Lewise Hamiltona porazil, silní budou oba. A navíc, do třetí sedačky se posadil Schumacher. I když jen Mick. Ale to je vedlejší, bývalí šampioni potřebovali přes zimu hlavně vychytat všechny bolesti nového designu jejich stroje, což se jim údajně povedlo. Údajně. Hned několik věcí totiž naznačuje, že se Mercedesu letos zase dařit nebude...

Lewis Hamilton s novým vozem mercedes v předsezonních testech formule 1 v Bahrajnu

Například George Russell se nechal slyšet, že vítězství v Bahrajnu neočekává. Proč jezdec bývalého mistrovského týmu něco takového říká? Musí k tomu mít důvod. Lewis Hamilton se diplomaticky zdržel ostřejších komentářů a snažil se hledat pozitiva, třeba že „naše auto je klidnější a stabilnější platforma než loňské W13“. To asi fanoušky neohromí. A potom přišly testy, v nichž nebyl Mercedes z nejrychlejších ani nejspolehlivějších. Poslední den testů sice Lewis Hamilton vylétl na druhé místo, ale předtím zůstal George Russell kvůli závadě hydrauliky stát přímo na dráze. Momentálně by se na Mercedes sázet nevyplatilo.

Ti druzí

Co dál? Alpine zase začne s autem nabarveným narůžovo a do závodu ještě prý stihne přivézt novou specifikaci, časy v testech totiž nebyly nejlepší. S nováčkem v týmu Pierrem Gaslym se poměří Esteban Ocon, což může být zajímavé. Stejně staří Francouzi se znají od prvních závodních krůčků v motokárách a vzájemná rivalita postupně přerostla v nenávist, možná je tým bude muset krotit.

Pilot Ferrari Charles Leclerc v předsezonních testech formule 1 v Bahrajnu

Americký Haas vstoupí do sezony se spolehlivým, ale notoricky neúspěšným Nikem Hülkenbergem a divokým Dánem Kevinem Magnussenem, který si sedačku udržel. Druhým letošním nováčkem je, po už zmiňovaném Piastrim v McLarenu, americký pilot Logan Sargeant ve Williamsu. Přišel z formule 2.

Kokpit AlphaTauri po Pieru Gaslym, který zkouší štěstí v sedačce Alpine uvolněné Alonsem, získal skoronováček a krajan Verstappena Nyck de Vries, který má na kontě (a úspěšně, dojel na bodech) jednu Velkou cenu. Přesto bude malý italský tým podle všeho soupeřit s Williamsem o post posledního v cíli.

Nejrychlejší časy testů F1 v Bahrajnu:

1. den
jezdectýmčaspočet kol
1Max VerstappenRed Bull1:32.837 min.157
2Fernando AlonsoAston Martin1:32.86660
3Carlos SainzFerrari1:33.25372
4Charles LeclercFerrari1:33.26764
5Lando NorrisMcLaren1:33.46240
6Lewis HamiltonMercedes1:33.50883
7Alex AlbonWilliams1:33.67174
8Čou Kuan-jüAlfa Romeo1:33.72367
9George RussellMercedes1:34.17469
10Logan SargeantWilliams1:34.32475
2. den
jezdectýmčaspočet kol
1Čou Kuan-jüAlfa Romeo1:31.610 min.133
2Max VerstappenRed Bull1:31.65047
3Fernando AlonsoAston Martin1:32.205130
4Nyck de VriesAlphaTauri1:32.22274
5Nico HülkenbergHaas1:32.46668
6Carlos SainzFerrari1:32.48670
7Logan SargeantWilliams1:32.549154
8Charles LeclercFerrari1:32.72568
9Oscar PiastriMcLaren1:33.17574
10Pierre GaslyAlpine1:33.18659
3. den
jezdectýmčaspočet kol
1Sergio PérezRed Bull1:30.305 min.133
2Lewis HamiltonMercedes1:30.66465
3Valtteri BottasAlfa Romeo1:30.827131
4Charles LeclercFerrari1:31.02467
5Carlos SainzFerrari1:31.03676
6Júki CunodaAlphaTauri1:31.26179
7Kevin MagnussenHaas1:31.38195
8George RussellMercedes1:31.44283
9Fernando AlonsoAston Martin1:31.45080
10Felipe DrugovichAston Martin1:32.07577
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Švédský tým pro MS nabírá na síle, hlásí se další čtyři posily z NHL

28. dubna 2024  9:27

Hokejisté Švédska získali v přípravě na mistrovství světa v Ostravě a Praze další čtyři posily z...

Šňůra proher s Denverem ukončena. Lakers se vyhnuli rychlému vyřazení

28. dubna 2024  9:19

Basketbalisté Los Angeles Lakers odvrátili v sérii prvního kola play off NBA s Denveru rychlé...

Pastrňák pomohl Bostonu k mečbolu, konec odvrátili Islanders i Tampa Bay

28. dubna 2024  7:10,  aktualizováno  8:44

David Pastrňák přispěl v prvním kole play off NHL gólem k výhře hokejistů Bostonu 3:1 v Torontu a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...