Za loňský útok nunčaky na strážníka v Holešově uložil soud muži 6,5 roku vězení

foto Obžalovaný Ondřej Solař (vpravo) v síni zlínské pobočky Krajského soudu Brno, 27. února 2023, Zlín. Muž loni v listopadu v Holešově na Kroměřížsku v podnapilosti napadl strážníka městské policie. Zaútočil na něj tzv. nunčaky a způsobil mu zranění.

Zlín - Za loňský útok nunčaky na strážníka v Holešově na Kroměřížsku uložil dnes zlínský krajský soud Ondřeji Solařovi úhrnný trest 6,5 roku vězení. Napadený muž neutrpěl vážné zranění. Za těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, násilí proti úřední osobě ve stadiu pokusu a výtržnictví hrozilo pětatřicetiletému Solařovi pět až 12 let vězení. Incidentu litoval a přistoupil k prohlášení viny, které soud přijal. V případu tedy nebylo nutné provádět zevrubné dokazování. Dnešní rozsudek není pravomocný, Solař si ponechal lhůtu pro případné odvolání, žalobce se jí vzdal.

Státní zástupce Martin Malůš navrhoval uložit obžalovanému úhrnný trest v rozmezí šesti až sedmi let a dále povinnost nahradit škodu zdravotní pojišťovně. "Tím, že obžalovaný měl u sebe zbraň, šel naproti tomu, co se stalo," řekl Malůš. Obhájce Karel Sedláček žádal pro svého klienta trest pod spodní hranicí trestní sazby s případným doplněním ochranného léčení. Ze znaleckého posudku je podle obhájce zřejmé, že Solař trpí toxickými psychózami.

Dvoučlenná hlídka městské policie vyjížděla do Amerického parku v Holešové před půlnocí 19. listopadu kvůli nahlášenému rušení nočního klidu. Podle rozsudku se jej dopouštělo pět lidí. Čtyři z nich po upozornění strážníků svého jednání zanechali. Solař však podle soudu vytáhl z bundy dvě 36 centimetrů dlouhé a dohromady více než 1,7 kilogramu vážící kovové trubky spojené řetízkem, takzvané nunčaky, a třikrát se jimi snažil jednoho ze strážníků udeřit do hlavy.

Podle rozsudku Solař jednou zasáhl čelo strážníka, na kterém mu způsobil tržnou ránu. Další dvě rány strážník podle obžaloby vykryl rukama, na kterých mu zůstaly pohmožděniny. Při pokusu o čtvrtý úder Solaře zpacifikoval jeden z přítomných mužů spolu s druhým strážníkem. Zranění napadeného muže nebylo vážné.

Podle předsedy soudního senátu Pavla Dvorského si Solař musel být vědom, že svým útokem může strážníkovi způsobit vážné poranění hlavy s poškozením mozku. "Jednalo se o útok agresivní, který měl vysoký zraňující potenciál," řekl v odůvodnění rozsudku Dvorský. Užití zbraně vůči strážníkovi podle něj mohlo vést i k usmrcení. Za spolehlivé důkazy pro uznání viny obžalovaného považuje soud pořízený kamerový záznam i výpovědi svědků.

Obžalovaný souhlasil s právní kvalifikací činu a potvrdil, že prohlásil vinu bez jakéhokoliv nátlaku. "Nechtěl jsem nikomu ublížit," uvedl Solař s tím, že před incidentem pil pivo a whiskey. "Bohužel, zmíněnou věc si nepamatuji. Byl jsem opilý a jednal jsem pod vlivem alkoholu," řekl Solař. Připustil, že má problém s alkoholem a drogami, užíval i pervitin. Podle rozsudku měl při útoku v krvi 1,22 až 1,83 promile alkoholu.

Několik týdnů před událostí v Americkém parku kroměřížský okresní soud Solařovi pravomocně uložil za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Uložil mu také ústavní ochranné protitoxikomanické léčení, které však Solař nenastoupil.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď