Biatlonový světový pohár zkomplikuje dopravu, omezení platí už od středy

  8:54
Světový pohár v biatlonu, který v Novém Městě na Moravě startuje ve čtvrtek 2. března, přivede do regionu desítky tisíc fanoušků. Takové množství lidí si žádá v desetitisícovém městě i jeho okolí výrazná dopravní omezení. S některými musí navíc veřejnost počítat už od středy.

Do Vysočina Areny by během závodů světového poháru v biatlonu mělo zavítat hodně přes sto tisíc návštěvníků. Jejich příjezd a parkování si vyžádá dopravní omezení. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Ve víkendových dnech pořadatelé počítají s účastí kolem dvaceti tisíc osob. Další stovky lidí, jejichž cílem se stane na čtyři dny závodů novoměstská Vysočina Arena, tvoří samotní sportovci, členové realizačních týmů či organizátoři, včetně dobrovolníků.

Zcela uzavřena bude od 2. do 5. března komunikace z Nového Města do Vlachovic. „Objízdná trasa povede přes Maršovice, Rokytno, Sněžné, Krátkou, Fryšavu a Tři Studně,“ vyjmenoval za organizační tým Jan Skřička.

Na další možnou uzavírku se musí řidiči podle něj připravit i v případě silnice I/19. Pro parkování návštěvníků biatlonového klání je totiž nachystána takzvaně suchá i mokrá varianta. Pro jakou se pořadatelé rozhodnou, má být známo ve středu.

V případě příznivého počasí bude využito parkoviště nad nemocnicí, u koupaliště a u Jiříkovic. Naopak mokrá verze počítá právě s odstavováním aut přímo na silnici I/19 – konkrétně v úseku od odbočky k nemocnici až po okružní křižovatku u Billy, to vše ve směru od Žďáru.

Diváky budou vozit i svozové autobusy

Vyhrazené plochy pro parkování budou nejen v Novém Městě, ale i ve Žďáře. Za nepříznivého počasí zaparkují návštěvníci také na části ulice Novoměstská až po křižovatku k Mělkovicím.

Na pozoru by se měli mít lidé, jejichž cílem bude v nadcházejících dnech novoměstská nemocnice. „Horní parkoviště u nemocnice bude pro veřejnost zcela uzavřeno už od středy 1. března. Klienti nemocničního zařízení tak budou muset hledat parkovací místa jinde. Buď v přilehlých ulicích, nebo na dolním parkovišti,“ sdělila mluvčí zdravotnického zařízení Helena Zelená Křížová.

Rušení obsluhy zastávek u nemocnice a Ski hotelu po dobu konání klání v případě některých linek a časů avizuje přepravní společnost Zdar. Podnik varuje i před možným zpožděním spojů.

Diváci mohou využít svozové autobusy. Mezi Žďárem, Fryšavou a Třemi Studněmi bude fungovat kyvadlová přeprava. V případě mokré varianty má být obdobně zajištěn i transport fanoušků z Bystřice.

Strážníci budou postihovat stání na trávě

„Do a z areálu budou také vjíždět a vyjíždět vozidla týmů, pozvaných hostů, novinářů, zásobování i organizátorů. Z těchto důvodů se mohou na silnicích tvořit kolony, které prodlouží obvyklé dojezdové časy,“ připomněl Skřička.

Veškeré aktuality, včetně možností parkování, najdou lidé na adrese www.biathlonnmnm.cz.

Dle novoměstského starosty Michala Šmardy je město na největší sportovní událost roku nachystáno. V pohotovosti jsou kromě složek záchranného systému i strážníci a technické služby. Šmarda očekává, že svízelné situace by mohly nastat v dopravě či parkování.

„Naše městská policie bude připravena, aby pomohla návštěvníkům se zorientovat. Zabývat se ale samozřejmě bude i případnými dopravními přestupky, jako je třeba parkování na trávě,“ uvedl Šmarda.