Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Letošní sezóna pálenic končí. Jaká byla? A jak vzniká kvalitní pálenka?

Celý MS kraj |

Pálení alkoholu je prastarou lidskou činností. Datuje se již od 3. století v Číně a Indii. U nás se rozvíjí od 14. století a dnes je téměř v každé větší obci nějaká pěstitelská pálenice. Letošní sezóna pálenek s počátkem března již pomalu končí a nebyla vůbec špatná.

Sezóny pálení se od sebe rok od roku liší podle úrody i druhů ovoce.

Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Co se týká druhů se letos víc dařilo švestkám, kdežto vloni bylo více jablek, ale vloni bylo více zákazníků s menším množstvím, dneska je míň zákazníků, ale s větším množstvím ovoce.“

Výtěžnost alkoholu závisí především na kvasu, druhu ovoce a cukernatosti.

Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Nejlépe dopadají švestky, které mají od 10 do 14 litrů kvasu na jeden litr 50 procentního alkoholu.“

Lubomír Štos, zákazník: „Z domácích pálenek mám nejradši meruňku a hrušku.“

Pavel Ivánek, zákazník: „Mám švestky a doufám, že to poteče dobře, abychom pak z toho měli radost. Dávám asi dvě kila cukru na sto litrů švestek.“

Jaromír Vrobel, zákazník: „U nás mám nejradši švestky. Slivovici.. Protože meruňky, ty se musí přivézt, koupit. Ty nám tady u nás nerostou.“

Výroba pálenky začíná nalitím kvasu a probíhá ve dvou propojených kotlech

Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Tímto ho otevřeme a pustíme sem do kotle, který má obsah zhruba 250 litrů. Oddělí nám pevné části od té alkoholové části.“

Produktem druhého tzv. čistícího kotle je už po oddělení metylalkoholu produkt s nejvyšším obsahem alkoholu.

Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Tady to počítadlo počítá litry, které natečou a tady v nádrži se to shromažďuje. Zákazníkovi už změříme procento alkoholu.“

Sezóna pálenic letos sice končí. Pěstitelé však už dnes ořezávají své stromy, aby je připravili na bohatou úrodu na sezónu příští.

Nahlásit chybu


K tématu

Začíná sezóna pálení kořalky. Celníci kontrolují pálenice

25. července 2023 12:28 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Blíží se sklizeň ovoce, což pro mnohé pěstitele znamená pálení destilátů v pěstitelských pálenicích. V minulých dnech proto celníci všechny pálenice kontrolovali. Pěstitelům ještě připomínají, že si mohou nechat vypálit maximálně 30 litrů kořalky za sezónu.

Vzorní řidiči dostali při kontrole pivo, samozřejmě nealko

1. srpna 2023 12:11 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Policie České republiky a BESIP uspořádali v Novém Jičíně kontrolně preventivní akci na alkohol za volantem. Nepřistihli žádného hříšníka, vzorné řidiče odměnili nealko pivem.

Policisté nachytali v Českém Těšíně opilé motorkáře

28. června 2023 8:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté z oddělení silničního dohledu si posvítili na motorkáře. V Českém Těšíně jich minulý týden nachytali několik pod vlivem alkoholu, marihuany i bez řidičského průkazu.


Ostravské včely budou mít pořádný výhled. Úly mají pod věží radnice

Věž nové radnice v Ostravě bude mít nový netradiční účel. Na ochoze totiž městské lesy chystají úly pro včely, které pomohou s opylováním květinových záhonů i stromů v Komenského sadech a okolí centra. Podle odborníků může být vysoko položený úl výhodou.

Krok za Šimonka vykonali v Novém Jičíně i policisté, hasiči a zdravotníci

V Novém Jičíně se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporu chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Diamo rozšířilo imisní monitoring u heřmanické haldy

Dnes 12:10 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Státní podnik Diamo rozšířil monitorování imisí kolem haldy Heřmanice v Ostravě. Nově se měří nepřetržitě na dvou místech. Mobilní stanice jsou umístěny v nejbližších obydlených místech od odvalu. Diamo chce 20. června představit, jak by mohla sanace haldy pokračovat.

Ve Frýdku-Místku hořela střecha rodinného domu. Hasiči uchránili majetek za 4 miliony

Dnes 10:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo v úterý krátce po poledni u požáru střechy rodinného domu ve Frýdku-Místku. Plameny hasiči krotili 40 minut a další půl hodinu požár likvidovali. Kvalitním a bleskovým zásahem uchránili majetek za 4 miliony korun. Celková škoda je tak zhruba 150 tisíc.

ZUŠ B. Martinů v Havířově se zapojila do festivalu ZUŠ Open, žáci se prezentovali v ulicích města

Základní umělecká škola Bohuslava Martinů v Havířově se opět zapojila do celorepublikového festivalu ZUŠ Open. Poprvé se žáci prezentovali přímo v ulicích města.

Přehlídku loveckých trofejí z Karvinska letos hostí myslivci z Rychvaldu

V celém kraji se v těchto dnech konají přehlídky loveckých trofejí za loňskou sezonu. Na Karvinsku ji letos pořádají myslivci z Rychvaldu.

Cyklodoprava se v Ostravě stává fenoménem. Nová koncepce ji posouvá ještě dále

Ostrava urazila spoustu cesty při formování cyklodopravy ve městě. V posledních letech se stále více mění ze sportu a rekreace na způsob dopravy třeba do práce nebo za zábavou. Trend potvrzuje i nová koncepce.

19letý motorkář se při předjíždění srazil s traktorem u Opavy

Včera 17:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v úterý odpoledne u vážné dopravní nehody u Opavy-Vávrovic. Teprve 19letý motorkář se tam při předjíždění srazil s odbočujícím traktorem. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Zlatá Tretra nadchla diváky, i když Duplantis při pokusu o světový rekord neuspěl

Pokus o světový rekord zažil špičkový atletický mítink Zlatá Tretra Ostrava. Ten se sice švédskému tyčkaři Duplantisovi nezdařil, ale i tak viděl zaplněný vítkovický stadion řadu vynikajících výkonů.

Karvinští senioři nemusí vyřizovat na úřadě průkazky Senior taxi každý rok

Senioři, kteří v Karviné využívají službu Senior taxi, nemusí nově vyřizovat na úřadě průkazky každý rok. Odbor sociální jejich platnost prodlužuje na tři roky.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

Dnes 18:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

Hosté ve studiu: Jan Válek, promotér

Top Festival 2024: Vanilla Ice, Gipsy Kings, Safri Duo, O-zone

Úspěšné MS start upy: VR Vitalis a Spray Vision

VR Vitalis. Stal se sociálním projektem roku 2021. Míří do oblasti virtuální reality a pomáhá pacientům s rehabilitací tělesnou i duševní. Současně asistuje i lidem s degenerativními nemocemi spojenými se stárnutím.

Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Letošní sezóna pálenic končí. Jaká byla? A jak vzniká kvalitní pálenka?
Vydáno 28. února 2023 9:00, Celý MS kraj, Karel Soukop
Pálení alkoholu je prastarou lidskou činností. Datuje se již od 3. století v Číně a Indii. U nás se rozvíjí od 14. století a dnes je téměř v každé větší obci nějaká pěstitelská pálenice. Letošní sezóna pálenek s počátkem března již pomalu končí a nebyla vůbec špatná.

Sezóny pálení se od sebe rok od roku liší podle úrody i druhů ovoce.

Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Co se týká druhů se letos víc dařilo švestkám, kdežto vloni bylo více jablek, ale vloni bylo více zákazníků s menším množstvím, dneska je míň zákazníků, ale s větším množstvím ovoce.“

Výtěžnost alkoholu závisí především na kvasu, druhu ovoce a cukernatosti.

Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Nejlépe dopadají švestky, které mají od 10 do 14 litrů kvasu na jeden litr 50 procentního alkoholu.“

Lubomír Štos, zákazník: „Z domácích pálenek mám nejradši meruňku a hrušku.“

Pavel Ivánek, zákazník: „Mám švestky a doufám, že to poteče dobře, abychom pak z toho měli radost. Dávám asi dvě kila cukru na sto litrů švestek.“

Jaromír Vrobel, zákazník: „U nás mám nejradši švestky. Slivovici.. Protože meruňky, ty se musí přivézt, koupit. Ty nám tady u nás nerostou.“

Výroba pálenky začíná nalitím kvasu a probíhá ve dvou propojených kotlech

Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Tímto ho otevřeme a pustíme sem do kotle, který má obsah zhruba 250 litrů. Oddělí nám pevné části od té alkoholové části.“

Produktem druhého tzv. čistícího kotle je už po oddělení metylalkoholu produkt s nejvyšším obsahem alkoholu.

Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Tady to počítadlo počítá litry, které natečou a tady v nádrži se to shromažďuje. Zákazníkovi už změříme procento alkoholu.“

Sezóna pálenic letos sice končí. Pěstitelé však už dnes ořezávají své stromy, aby je připravili na bohatou úrodu na sezónu příští.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000035962/letosni-sezona-palenic-konci-jaka-byla-a-jak-vznika-kvalitni-palenka