Havířov bude mít vlastní odtahovku. Má vyřešit problém s autovraky i neukázněnými řidiči

28. únor 2023 10:28

Špatně zaparkovaná auta komplikují práci technickým službám nebo hasičům v Havířově. Popeláři se nemohou dostat ke kontejnerům, hasičům někteří řidiči parkují na takzvaných nástupních plochách. Pokuty od městské policie podle vedení radnice problém neřeší.  Město se proto rozhodlo zřídit vlastní odtahovou službu.

Auta s propadlou technickou kontrolou nebo rovnou bez registračních značek zabírají parkovací místa. Někteří řidiči pak řeší problém tím, že zaparkují na nástupní ploše pro hasiče. Ti pak mají problém dostat se tam, kam potřebují, třeba s výškovou technikou. A v sázce pak mohou být i životy.

„My nejsme ti, kteří můžou ta auta jenom tak odtlačovat, jak si spousta lidí myslí. Že bychom si pomohli silou nebo to rozhrnuli, je velmi naivní představa,“ vyvrací domněnky některých lidí velitel havířovských hasičů Pavel Budina.

Na nejvíce problémová místa hasiči upozorňují městskou polici. „Častokrát jezdíme v rámci města a ve spolupráci s policií ukazujeme ta místa, která jsou pro nás velmi komplikovaná právě s tím dojezdem,“ doplňuje Budina.

Špatně zaparkovaná auta ztěžují práci i technickým službám. Pokud se nedostanou ke kontejnerům, zůstává ve dvorech mezi domy nesvezený odpad. „Pak jsou zase jiní občané naštvaní, že ty odpady nejsou vyvezené. Takže musíme mít kvůli tomu mimořádné jízdy,“ doplňuje náměstek ředitele Technických služeb Václav Zyder.

Technické služby teď řeší, jestli koupí nové odtahové vozidlo, nebo upraví jedno ze stávajících. „Jsme připraveni na to, že krátkodobě nám můžou vypomoct nějaké jiné odtahové služby nebo partnerské organizace,“ doplňuje Zyder.

Odtahová služba by v Havířově měla začít fungovat letos v létě. Do konce roku chce město najít také vhodné místo pro parkování velkých dodávek.

Spustit audio

Související