Za podpálení haly potravinářské společnosti dostal mladý muž osm let vězení

  11:52
K osmi rokům vězení odsoudil v pondělí pražský krajský soud dvaadvacetiletého Petra Cinu. Ten podle žaloby v listopadu 2020 úmyslně založil požár v Kralupech nad Vltavou ve výrobní hale potravinářské společnosti Bidfood, kde v té době pracoval jako skladník. Způsobil tím škodu minimálně 180 milionů korun. Rozsudek není pravomocný, Cina u něj nebyl přítomný.

Požár haly v areálu Nowaco v Kralupech nad Vltavou (19. listopadu 2020) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Požár vypukl 19. 11. 2020 v ulici V Růžovém údolí před druhou hodinou odpolední. Hasiči dohasili ráno následujícího dne. Podle ředitele firmy Bidfood Bohumila Volfa se oheň rozšířil nesmírně rychle, protože ve skladu obalů měli veškeré papírové kartony, fólie a polystyrenové bedny.

Policejní vyšetřování kriminalisty časem dovedlo k tomu, že za požárem zřejmě stojí jeden ze zaměstnanců, a rozhodně to nebyla náhoda.

„Krajští kriminalisté obvinili dvaadvacetiletého, dnes již bývalého zaměstnance firmy z trestného činu obecné ohrožení, kterého se měl dopustit úmyslným jednáním,“ potvrdil mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Na místě shořelé balírny ryb v Kralupech už stojí nový modernější závod

Soud Cinu v pondělí z tohoto zvláště závažného zločinu shledal vinným a poslal ho do vězení na osm let, nepravomocný rozsudek serveru iDNES.cz potvrdil mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik. Advokátka odsouzeného si ponechala lhůtu pro odvolání.

Podle informací serveru TN.cz měl odsouzený plánovat založit ve skladu pouze malý požár, který on jakoby náhodou objeví a uhasí a obviní z něj kolegu, jemuž chtěl uškodit. O něm ten den prohlašoval, že ve skladu kouří. Oheň se ale brzy nekontrolovaně rozšířil do velkých rozměrů.

Autoři: ,