MOL Cup - preview čtvrtfinále: Slavia s Vyškovem, Sparta v Liberci

01.03.2023, 08:11
Previews

Tuzemský pohár dospěl do svého čtvrtfinále a dnes jsou na programu všechny čtyři zápasy. Sparta jede ligovou formu potvrzovat do Liberce, podstatně snazší úkol čeká na Slavii, ta se doma střetne s Vyškovem. Slovácko je favoritem souboje s Bohemians 1905, České Budějovice budou měřit síly s Brnem...

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905

středa 17:00

Obhájce pohárového vítězství Slovácko čeká poměrně náročná zkouška v boji o postup do semifinále. Na domácí půdě přivítají Bohemians, tedy tým, který mu i v ligové soutěži z blízkosti dýchá na záda.

Muži z Uherského Hradiště vstoupili do jarní části velmi dobře a rychle se dostali na čtvrtou pozici, která v případě pohárového vítězství Slavie či Sparty znamená účast v Evropě. Právě zmíněný tým z Edenu ovšem o víkendu razantně utnul solidní sérii Slovácka, které z prvních čtyř zápasů po zimní přestávce získalo deset bodů. Ve Fortuna Areně totiž jistý výkon korunoval dvěma zásahy Peter Olayinka.

Naopak Bohemians, kteří si po zdařilém podzimu a úvodních dvou jarních možná i dělali naděje na mezinárodní konfrontaci, avšak poslední týdny je vrátily velkou silou zpět na zem. Po šestigólovém debaklu od Sparty a porážce v Českých Budějovicích přišla další ztráta na domácí půdě. Prekopem nabyté vedení proti Zbrojovce nedokázali udržet a nechali vyrovnat nejlepšího ligového střelce Řezníčka.

"Slovácko je silný tým, který disponuje vysokými hráči. Hrát u nich je vždycky těžké. Snažíme se porazit každého. Pojedeme do Uherského Hradiště s cílem postoupit do semifinále. Uděláme pro úspěch všechno, ale zápas bude určitě hodně těžký. Uvidíme, na co bude náš výkon stačit," komentuje před utkáním středopolař Michal Beran.

Ve vzájemných střetech během posledního roku slavili pokaždé hosté. Minulý březen uspělo Slovácko v Ďolíčku, říjnová přestřelka v Uherském Hradišti zase viděla vítězství Klokanů 2:4. Hattrickem se na tom podílel Květ, jednu trefu přidal Prekop. Za domácí v závěru korigovali porážku Reinberk a Daníček.

"Všechny týmy vnímají, že cesta do Evropy vede přes pohár. My jsme na tom stejně. Pro nás je to hodně důležitý zápas. Sice máme nějaké zraněné hráče, ale Bohemka má taky nějaké své problémy. Uvidíme, zda se někdo z nich uschopní, abychom byli ještě silnější," říká Josef Mucha, asistent trenéra Svědíka.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.62 - 3.34

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Dynamo České Budějovice - Zbrojovka Brno

středa 17:00

Po delší době mají budějovické Dynamo i brněnská Zbrojovka šanci na zaznamenáníhodný pohárový průlom. Do semifinále MOL Cupu však proklouzne pouze jeden celek. Zadaří se Jihočechům, kteří se v poslední době zvedli, nebo Moravanům, které kupředu táhne především nezastavitelný útočník?

Čtvrtfinále národního poháru si Budějovice zahrály naposledy v roce 2012, semifinále pak dokonce před šestnácti lety. V následujícím ročníku v říjnu roku 2007 se Dynamo v soutěži dosud naposledy utkalo s Brnem. Tehdejší duel dopadl lépe pro Moravany, kteří se mezi osm nejlepších pohárových účastníků probojovali v sezoně 2016/17. Od té doby však podobně jako Jihočeši ani ťuk.

V české nejvyšší soutěži se obě mužstva pyšní podobnou formu. Za poslední dvě kola si na své konto připsala jedno vítězství a jednu cennou remízu z hřišť soupeřů. Jak Budějovicím, tak i Zbrojovce bodové zisky značně pomohly. Dynamo v ligové tabulce poskočilo na 13. místo, Brňané se po 21. kole nachází ještě o tři příčky výš.

Zlepšené výsledky chtějí obě strany zužitkovat také ve čtvrtfinále MOL Cupu. "Před pohárem jsme vyhráli doma a teď jsme uhráli dobrý bod v Mladé Boleslavi, takže jsou tam určitá pozitiva. Měli bychom mít sebevědomí. V poháru jednoznačně chceme postoupit, dostat se do semifinále by pro nás bylo moc pěkné," vzkázal asistent hlavního trenéra Budějovic a někdejší stoper Tomáš Zápotočný.

Zbrojovka se na středeční utkání naladila remízou na půdě Bohemians, pod kterou se podepsal nejlepší střelec nejvyšší soutěže Jakub Řezníček. Nyní chtějí Moravané vydrancovat další cizí území. "Respektujeme kvalitu soupeře i to, že hrajeme venku. Snad tři roky jsme se v poháru nepředstavili doma. Pokusíme se ale uspět. Je pravděpodobné, že šanci dostanou i hráči, kteří na příležitost čekají. A bude na nich, jak se s tím poperou," prohlásil kouč Brna Richard Dostálek, jenž má kromě zraněných záložníků Filipa Součka a Adama Fouska k dispozici kompletní kádr.

Jihočeši si při cestě do čtvrtfinále postupně poradili s Chomutovem, Vlašimí a Hradcem Králové. Dostálkovo mužstvo zase přemohlo Rosice, Táborsko a v osmifinále po napínavém závěru včetně prodloužení i Teplice.

Dynamo se s Moravany utkalo naposledy v listopadu loňského roku, kdy uspělo po výsledku 3:2. Jinak se ale oba týmy ve vzájemných zápasech vcelku pravidelně střídají v tahání za delší či kratší konec.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.45 - 2.94

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Slovan Liberec - Sparta Praha

středa 17:00

Pražská Sparta se do finále MOL Cupu probojovala dvakrát z posledních tří ročníků. Jednu finálovou účast taky proměnila v zisk cenné trofeje. Tehdy, v roce 2020, přemohla Liberec, jenž doufá, že po necelých třech letech nastal čas na odplatu.

Zmíněné tři roky staré klání ještě dnes za sebou zanechává pachuť. A to především v táboře Libereckých. Rozhodčí Pavel Královec totiž tehdy chybně odvolal červenou kartu pro sparťanského Martina Frýdka, jemuž v rozporu s pravidly nakonec udělil kartu žluté barvy. O několik měsíců později navíc vyšlo najevo, že Královec před zápasem mluvil s tehdejším místopředsedou fotbalové asociace Romanem Berbrem, jemuž dnes hrozí vězení za korupci a zpronevěru.

Slovan se tak s pohárovým neúspěchem horko těžko smiřoval. Po letech ale dostane příležitost Pražanům vše vrátit. Do letošního čtvrfinále MOL Cupu se dostal poté, co postupně udolal tři protivníky. Nejprve neměl potíže s Rokycany, které díky marketingovému nasazení udělaly vše pro to, aby se z rutinního duelu stala nevšední záležitost. Následně si Liberec za podstatně menší pozornosti hravě poradil s Frýdkem-Místkem a překvapivě mnoho starostí mu v osmifinále nezpůsobila ani olomoucká Sigma.

Cesta Sparty mezi nejlepším osm týmů národního poháru byla kratší, avšak o něco komplikovanější. Na rozdíl od Severočechů vstoupili Letenští do soutěže až ve třetím kole, v němž ukončili putování Domažlic. V osmifinále se ale Pražané utkali se silným Baníkem, navíc na jeho půdě. Po výsledku 3:2 ve prospěch hostů se nicméně z postupu radovala družina trenéra Briana Priskeho.

Po zimní přestávce si Sparta drží formu. V pěti zápasech neprohrála a v tuzemské nejvyšší soutěži dělá vše pro to, aby se dostala ze třetího místa a předběhla jak druhou Plzeň, tak i lídra ligy Slavii. Úspěšní však chtějí být Letenští také v poháru. "Do Liberce jedeme plně soustředěni, víme, že nás tam čeká kvalitní protivník. Musíme v prvé řadě udržet disciplínu v týmu a chceme pokračovat ve vítězné cestě," řekl Priske.

Liberci se tolik nedaří. Po lednovém restartu sezony zvítězil pouze jednou a pohybuje se až v dolní polovině tabulky nejvyšší soutěže. I proto přikládá MOL Cupu značnou důležitost. "Všichni vnímáme, že domácí pohár je pro nás nejjednodušší cesta do Evropy. Že nás čeká Sparta, o to je to větší motivace. Sparta je vyladěná po stránce herní a její výsledky to jen ukazují," uvedl asistent hlavního kouče Slovanu Ivan Kopecký.

Poslední pohárové měření sil sice dopadlo lépe pro Pražany, jakékoli vzájemné soutěžní klání však naposledy ovládl Slovan. Ten v červnu loňského roku připravil pro Priskeho nepříjemnou ligovou premiéru a z Letné si odvezl všechny tři body.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.61 - 2.23

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Slavia Praha - MFK Vyškov

středa 18:00

Příjemným překvapením druhé nejvyšší soutěže je po její podzimní části Vyškov, který by se nyní rád ukázal i v dalším souboji s prvoligistou. A to navíc s pořádně těžkým kalibrem, ve čtvrtfinále MOL Cupu totiž zamíří na hřiště Slavie.

Restart ligové sezony přitom pro Jihomoravany nastane až o víkendu na půdě Táborska. Tam bude nejen hájit své aktuální druhé místo, ale zároveň i vytvářet tlak na lídra s Příbrami, jehož trápí finanční potíže. Už osm soutěžních zápasů přitom Vyškov nepoznal hořkost porážky, naposledy jej skolila začátkem října rezerva sešívaných.

V rámci poháru se mu již povedlo skolit zajímavé soupeře. Nejprve si poradil s celky z nižších soutěží, Uherským Brodem a Všechovicemi, následně ovšem jediným gólem odstranil z cesty i prvoligové výběry Jablonce a Zlína. Dobrou formu navíc ukazoval i v přípravě, kdy vyhrál čtyři ze šesti zápasů, a kromě toho si připsal remízu se slovenským Trenčínem.

Rovněž Vršovičtí se pyšní velmi slušnou formou, obzvláště na domácí půdě. Tam totiž v jedenácti ligových utkáních jedenáctkrát vyhráli, a to navíc s průměrem čtyř vstřelených branek na zápas. Naposledy proti Slovácku zařídil tříbodový zisk za výhru 2:0 v létě odcházející Peter Olayinka.

"Krásný příběh, čtvrtfinále hraje tým z druhé ligy. Pro nás důležitý zápas, kterému věnujeme maximální prioritu. Je to další krok na naší cestě k cíli, který je jasně vytyčený. Vyškov dobře známe, na několika utkáních jsme se během podzimu byli podívat. Viděli jsme oba souboje s prvoligisty, se Zlínem i proti Jablonci. Důkladně se na ně připravujeme, věřím že i pro soupeře to bude hezký zážitek, zahrát si na tak krásném stadionu. My ale samozřejmě chceme v tom zápase uspět," ujišťuje Jaroslav Köstl, asistent trenéra Trpišovského.

Ačkoliv oficiálně půjde o první vzájemný střet, nejsou pro Vyškov červenobílé barvy úplnou neznámou. Jak již bylo zmíněno, v říjnu B-týmu Slavie podlehl poměrem 3:1, když se gólově prosadil i člen hlavního výběru Matěj Jurásek.

Slavii moc dobře zná i brankář Antonín Kinský, který stejně jako obránce František Matys hostuje ve Vyškově právě z Edenu. Přesto dostal svolení do utkání nastoupit.

"Vetší kvalita je samozřejmě na straně Slavie. Doma má neskutečnou bilanci, řekl bych, že za posledních v deset zápasů třeba šestkrát vyhrála šest nebo i sedm nula. Tu kvalitu doma mají, ale pořád je to jen o jednom zápase. Určitě tam pojedeme s odhodláním uspět, protože pokud bychom tam šli jenom s tím, že budeme jen bránit, tak bychom tam mohli klidně dostat i desítku. Takže se na to maximálně připravíme a jak to dopadne, uvidíme po zápase. Jedeme tam s odhodláním bojovat a zároveň si zápas užít," říká mladý gólman.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 10.20 - 19.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (374)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele