InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Čeští vojáci postaví v rámci cvičení logistických praporů na německé letiště Rheine-Bentlage speciální polní středisko

01.03.2023
Rakovnická posádka dnes zahájila cvičení STRONG PEGASUS 2023. Během následujících dní se bude na německé letiště Rheine-Bentlage přesouvat téměř 120 vojáků z Praporu podpory nasaditelných sil a čtyři desítky osobních i nákladních vozidel. Hlavním cílem tohoto cvičení je získání zkušeností z vybudování místa podpory pro konvoje za přesunu (CSC - Convoy Support Center) pro německé logistické jednotky (163. Logistikbataillon Bundeswehr) - pro 300 vojáků a 150 kusů jejich techniky.
Foto: Armáda ČR
"Jsem hrdý na to, že právě náš prapor bude zabezpečovat alianční jednotky v zahraničí a prokáže tak své jedinečné schopnosti, které v rámci NATO máme. Našim spojencům v Alianci jsme už ukázali, že jsme schopni ve velmi krátkém období poskytovat rozsáhlé logistické služby v našich podmínkách. Teď nabereme zkušenosti i v zahraniční. Je to známka naší připravenosti a odhodlání," zdůraznil ředitel Agentury logistiky plukovník gšt. Jaroslav Jírů. V rámci EU není moc praporů podobného typu - Prapor podpory nasaditelných sil zjednodušeně zajišťuje nasazení sil, prostředků a podpory, v co nejkratším čase ve vymezeném prostoru. Díky poskytovaným službám má v rámci NATO jedinečné schopnosti.

Rakovničtí poprvé v zahraničí na tak velkém cvičení


Jde vůbec o první příležitost, kdy budou spolupracovat dva logistické prapory s ojedinělými schopnostmi v takové intenzitě. "Jedná se o první zkušenost v takovém rozsahu. Naši vyjedou poprvé do zahraničí na tak velké cvičení," doplňuje plukovník Jírů. Jejich úkolem bude plnění závazků hostitelské země v rámci procesu RSOM (Reception, Staging and Onward Movement), tedy příjem, soustředění a distribuce materiálu, vybavení a poskytování rozsáhlých logistických služeb. Češi i Němci už spolu ale nějaké zkušenosti mají, například z loňského roku ze cvičení Blue Bridge v Německu.

Ubytování, polní kuchyně i zdravotnické zázemí


V prostoru letiště Rheine budou rakovničtí příslušníci zajišťovat ubytování v několika stanech s vytápěním. Do doby vybudování polní kuchyně budou vojáci stravování formou nových bojových potravinových dávek, které na takovém cvičení většího rozsahu vyzkouší poprvé. Dále v polních podmínkách umístí výdejnu pohonných hmot a maziv, zázemí pro opravy, nebo také střežení zbraní a munice. Nebude chybět ani velitelské stanoviště v leteckých hangárech. Na místě bude také připraveno zdravotnické zázemí, které bude fungovat za pravidel protiepidemických opatření. V praxi se podobná centra staví právě pro tyto přesuny v tuzemsku a zahraničí. Nicméně by mohly být vybudovány i v případě nějaké humanitární pomoci.

Tyto služby budou poskytovány příslušníkům německého praporu od 10. března do 14. března 2023. V táboře bude zabezpečeno celkem pět konvojů od 30 do 140 vojáků po jednotlivých proudech. "Němci si tu chtějí prověřit své schopnost přesunu na delší vzdálenost v podobě kombinované přepravy po železnici a po vlastní ose, a v místě poskytnutí podpory (naše centrum v Rheine) využijí námi poskytovaný kompletní servis, který od nás požadují. Poté budou pokračovat v plnění stanovených úkolů a přesouvají se dál," popsal scénář cvičení velitel rakovnického praporu podplukovník Tomáš Gubáš.

Přeprava tří desítek kontejnerů po železnici


"Naši vojáci získají nové zkušenosti a prohloubí si své dosavadní znalosti také v oblasti doprovodu a průzkumu předem stanovených tras, který provedou jednotky zabezpečení přeprav (MCT - Movement Control Team). Od 2. března 2023 se budou tyto jednotky také podílet na nakládání kontejnerů pro přesun po železnici v Rakovníku, jejichž cílová destinace je město Delmenhorst," popsal náročné přípravy podplukovník Gubáš. V Německu se budou tyto kontejnery s materiálem ve spolupráci se 163. logistickým praporem vykládat v dalších dnech, poté se pak přepraví do Rheine. Celkem se bude po železnici přesouvat na tři desítky kontejnerů.

Cvičení STRONG PEGASUS 2023 potrvá až do 23. března 2023. Spolupráce mezi rakovnickým a německým praporem bude pokračovat i v budoucnu.

Plných operačních schopností dosáhne prapor 1. ledna 2025. Znamená to, že bude kromě poskytování podpory hostitelskou zemí na území ČR schopen tvořit a obsluhovat plnohodnotné místo (centrum) podpory konvojů na území ČR nebo v zahraničí. Dále pak vytvořit a obsluhovat prostor přijetí, soustředění a přípravy personálu a techniky před přesunem do cílových destinací včetně skladování majetku v kontejnerech i mimo kontejnery. Prapor stále přijímá nové uchazeče.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

ČSOB Pojišťovna varuje: Dny polámaných cyklistů jsou tu!

50 % cyklistických úrazů se stane během tří letních měsíců. S teplým počasím přibývá na cyklostezkách a silnicích cyklistů. A statistiky pojišťovny i Policie ČR hovoří jasně. Dopravních nehod cyklistů a úrazů spojených s tímto sportem přibývá. V ...

Podávání žádostí na modernizaci kompostáren nebo techniku pro aplikaci kompostu na ornou půdu se prodlužuje do 2. září

Ministerstvo životního prostředí prodlužuje podporu výstavby nebo modernizace kompostáren, stejně jako pořízení techniky pro aplikaci kompostu na orno ...

SVS: Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v loňském roce v rámci každoro ...

VZP: Prevence je pro úspěšnost léčby melanomu důležitá

Každý rok přibývá lidí, které postihne zhoubný melanom a kolem 400 z nich na toto onemocnění umírá. Klíčovou roli pro úspěšnou léčbu melanomu hraje pr ...

Zemědělci chystají další protest, do Prahy vyjedou 22. května

Zemědělci chystají další protest, který má upozornit na kritickou situaci v zemědělském sektoru. Zástupci zemědělců, sdružení v nevládních organizacíc ...

Doporučujeme



Pondělí 13.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »