Z chladicí věže v Brně plánovali vyhlídku, teď ji možná raději zboří

  10:30
Už jsou to nejméně čtyři roky, co vedení Brna avizovalo, že z dosavadního industriálního areálu tepláren poblíž centra města vyroste nová lokalita plná inovací a moderních technologií. Chytré čtvrti Špitálka, na vizualizacích zvěčněné se zelení a střechami se sportovišti, dominuje dosavadní chladicí věž, z níž by se měla stát vyhlídka. Jenže nedávno se ukázalo, že je v horším technickém stavu, než se předpokládalo.

Chladicí věž tepláren se měla v chystané brněnské chytré čtvrti Špitálka stát vyhlídkou. Ukázalo se však, že je v natolik špatném stavu, že ji možná bude třeba zbourat. | foto: město Brno

„Není jisté, zda ji bude možné využít pro navrhovanou přestavbu. Z tohoto důvodu je nutné provést podrobný stavebně-technický průzkum a zhodnocení stavu konstrukce chladicí věže,“ stojí v materiálu, který včera projednali brněnští zastupitelé. Souhlasili s tím, že na průzkum vyčlení peníze z fondu rezerv. O konkrétní částce zatím není jasno.

„Upřímně řečeno, já se to dozvěděl ve chvíli, kdy jsem tuto oblast převzal. Nevím, jestli se to dříve nějak řešilo,“ reagoval koaliční zastupitel Martin Příborský (ODS) na dotaz, kdy se na špatný stav přišlo.

Chytré kontejnery, vyhřívané chodníky. Brno plánuje čtvrť ve stylu sci-fi

Ovšem i dnes opoziční zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti), který Špitálku řešil jako náměstek v minulém volebním období, tvrdí, že ho nikdo o podobných problémech nikdy neinformoval. „Za mě se řešilo zachování věže s tím, že její demolice by byla příliš nákladná,“ sdělil.

Nyní je ovšem bourání jednou ze zvažovaných variant. Chystaná studie má zároveň navrhnout úpravy věže včetně určení finančních nákladů a zároveň vyčíslit její životnost bez úprav i s nimi.

Celý projekt chytré čtvrti je však ještě velmi vzdálenou budoucností. Teplárny stále území zcela nevyklidily, není změněný ani územní plán a město rovněž stále nemá investora, s nímž by se na přestavbě této lokality podílelo. „Nechci spekulovat,“ odpověděl Příborský na dotaz, kdy přestavba začne.

Autor: