Soli bychom měli zkonzumovat maximálně 5 gramů, ale ještě lépe 3 gramy denně. Podle mnohých průzkumů jí většina z nás přijme minimálně dvojnásobek. Děje se tak hlavně proto, že kromě své čisté formy se sůl nachází také v dalších ochucovadlech, jakými jsou kořenicí směsi, marinády nebo sójová omáčka. Dále ji najdete v mase, dokonce i v čerstvých mletých masech, na jejichž obalech je uvedeno, že jde o 100% vepřové či hovězí. Teprve když otočíte na etiketu se složením, zjistíte, že výrobek obsahuje 1 % soli.
Jenže tohle mnoho lidí ani neví, a tak při vaření solí, jak jsou zvyklí. Sůl je pochopitelně obsažena i v uzenářských výrobcích, vegetariánských a veganských polotvarech, v pečivu, sýrech, instantních polévkách. Dokonce se jí může i poměrně velké množství vyskytovat ve snídaňových cereáliích, kaších, sušenkách, dezertech i dalších sladkostech a přirozeně se vyskytuje například v minerálkách.