David Železný a Vladimír Železný (Praha, 21. září 2016)

David Železný a Vladimír Železný (Praha, 21. září 2016) | foto: Erben EduardČTK

Zemřel starší syn bývalého šéfa Novy Vladimíra Železného

  • 27
Poslední únorový den zemřel starší syn Vladimíra Železného (77) David (†53). O úmrtí informoval web Extra.cz a také nadace Bohemian Heritage Fund, kterou zesnulý spoluzakládal. Podle médií bojoval s rakovinou žaludku.

„Vážení mecenáši našeho nadačního fondu, včera ráno zemřel David Železný. Náš vzácný přítel, spoluzakladatel Bohemian Heritage Fund a mecenáš umění,“ stojí v oznámení fondu na Facebooku.

„Sdílel s námi myšlenku lásky k velkému umění a radost z něj a jeho podpory rozdával okolo sebe. Díky němu jsme mohli pro českou kulturu udělat mnoho a mnoho krásných projektů společně realizovat. David odešel, ale jeho odkaz tu bude s námi i nadále, hledejme v něm inspiraci i my,“ uvedl dále fond.

Vladimír Železný měl s první manželkou Martou Davouze (†73), která zemřela před pěti lety, syny Davida a Jakuba (49). Druhý jmenovaný je moderátorem České televize. S druhou manželkou Konstancií má dceru Ester (15) a syna Benjamina (10).

David Železný byl mimo jiné kurátorem nejrůznějších výstav, galeristou a ve sněmovních volbách 2017 vedl kandidátku hnutí Referendum o Evropské unii v Pardubickém kraji.

Soud Davida Železného v roce 2000 uznal vinným ze znásilnění devatenáctileté dívky u Unhoště na Kladensku v roce 1994 a poslal ho na pět let za mříže. Nejvyšší soud ho však o rok později osvobodil s tím, že soudy nižší instance dostatečně neprokázaly jeho vinu.

V roce 2004 pak před soudem skončil švagr Davida Železného Libor Forman. V říjnu 2003 totiž manžela své sestry brutálně zbil baseballovou pálkou. Nakonec dostal podmínku, protože soudce vzal jako polehčující okolnost fakt, že David Železný v minulosti napadal svou ženu a Formanovu sestru Markétu.