Mastná pokuta za časopis. Piráti se bouří. Hněv i na Okamuru

01.03.2023 20:00 | Ze sítí

Krajský soud v Ostravě uložil pokutu 100 tisíc korun šéfredaktorovi časopisu o konopí Robertu Veverkovi za šíření toxikomanie. Dalších 150 tisíc korun má podle pravomocného rozsudku zaplatit Veverkovo vydavatelství, které časopis Legalizace zastupuje. Veverkovi, který je za Piráty zvoleným zastupitelem na Praze 2, už vyjádřil podporu šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, podle nějž nemůže být šíření neškodných „osvětových“ informací zločinem.

Mastná pokuta za časopis. Piráti se bouří. Hněv i na Okamuru
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda sdružení Legalizace.cz Robert Veverka

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31655 lidí
Veverka na svém facebooku informoval o rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který potvrdil závěry okresního soudu v Bruntále, podle nichž je vydávání časopisu Legalizace trestným činem šíření toxikomanie. Krajský soud Veverkovi zrušil podmínku, navýšil ale peněžité tresty, konkrétně 100 tisíc korun pro Veverku jako šéfredaktora a 150 tisíc korun pro Veverkovo vydavatelství.

„Pokud jde o přesné vymezení skutku a odůvodnění rozsudku, čekáme na jeho písemné vyhotovení a po jeho prostudování se s právníkem rozhodneme, zda přistoupíme k podání dovolání. Bez ohledu na toto rozhodnutí je však trest pravomocný,“ informuje dále Veverka s tím, že budoucnost magazínu Legalizace je nejistá.

Pokračovat bude Veverka prý jen až poté, co bude znát přesné vymezení svého protiprávního jednání. „Tedy kde přesně a čím jsem skutkovou podstatu trestného činu šíření toxikomanie naplnil. Do té doby zůstává existence prvního magazínu o konopí v právní i existenční nejistotě,“ tvrdí Veverka.

Ten považuje své odsouzení za vydávání informací o konopí za systémovou chybu a „gumovost paragrafu“ o šíření toxikomanie. „Je to především zastaralá legislativa, která v kombinaci s konzervativním vnímáním konopí a jeho uživatelů, udržuje při životě narativ, že informování o konopí nebo neoprávněné nakládání s ním je třeba přísně postihovat a trestat,“ má jasno Veverka.

„Pevně věřím, že nejen moje kauza napomůže tolik očekávané změně drogové legislativy, která se dnes diskutuje na nejvyšší politické a expertní úrovni a povede k definitivnímu ukončení nesmyslné války proti drogám,“ uzavírá Veverka.

Změnu drogové legislativy zejména v oblasti konopí dlouhodobě prosazuje Česká pirátská strana, která na Twitteru ihned reagovala, že to tak nenechá. „Časopis Legalizace a jeho šéfredaktor R. Veverka dostali pokutu 250 tisíc korun. Časopis přitom není nijak společensky nebezpečný, naopak zajišťoval osvětu, která napomáhá ke snižování rizik. S Piráty to tak nenecháme. Pracujeme na změnách v paragrafu o šíření toxikomanie!“ vzkazují Piráti.

Rozhodnutí soudu je podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše nesmyslné, protože šíření informací nemůže být zločinem. „Jsou informace a jejich šíření zločinem? Mé přesvědčení je, že nikoli. Tento postoj bohužel nesdílejí české soudy. Odvolací soud v Ostravě dnes sice Roberta Veverku podmíněného trestu zbavil a místo toho mu uložil pokutu 100 tisíc korun, potvrdil tak ale, že je zde kriminalizováno sdílení informací, které je zcela společensky neškodné,“ píše na svém facebooku Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Čeho se Robert Veverka dopustil? Vydává už od roku 2010 dvouměsíčník Legalizace, který se věnuje osvětě o… konopí. Přesně tak, o rostlině konopí. O jejím využití, účincích a kultuře. Co jiného než takové informace naopak přispívá ke snižování rizik spojených s užíváním těchto látek? Informační ticho, cenzura a tabuizace? To těžko,“ má jasno Bartoš a dodává, že Piráti to tak nenechají.

„My to samozřejmě jako Piráti jen tak nenecháme. Usilovně pracujeme na ukončení šikany lidí, jako je Robert Veverka. Tedy těch, kteří naopak pomáhají osvětě a sdílejí nezaujaté a užitečné informace. Zavírat lidem oči a ucpávat jim uši totiž ještě nikdy nijak nepomohlo,“ dodává ministr pro místní rozvoj.

To pirátská europoslankyně Markéta Gregorová rovnou slíbila, že Veverkovi pomůže s úhradou pokut. „Nebezpečný kuchař Robert Veverka byl dnes pokutován 250 tisíci Kč. Já na recepty Robertovi přispěji – a doporučuju to i vám, uleví to od kroucení hlavou,“ uvedla Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Rozhodnutí soudu se podivili i mnozí další jako člen pirátské základny Adam Piechowicz. „Za osvětu trest, tak vypadá ‚spravedlnost‘,“ uvedl na Twitteru.

„Svoboda slova už není, co bývala. Recept na buchtu s trávou už jen tak nezveřejníte, a pokud ano, nejspíše se dopustíte trestného činu,“ přidala se Gabriela G. Macečková.

Podle blogera Ivana Derera je k nevíře, že za vydávání časopisu o konopí soudy trestají, ačkoliv v nejvyšších patrech politiky vesele působí ruští kolaboranti. „Magazín Legalizace svým obsahem šířil toxikomanii, potvrdil soud. Ta únava, která na člověka padá při čtení, je strašná. Třicet tři let... a v Parlamentu mluví hodiny svobodně ruský kolaborant, zatímco vydavatel časopisu o konopí je trestán,“ uvedl Derer v narážce na aktuální opoziční obstrukce ve Sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

konopím to začíná, heroinem a dalšími drogami končí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepatriot1955 , 01.03.2023 20:13:58
Piráti k tomu mají blízko. Jim nejde o naše zdraví, jde jim o obyčejný fet.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…