Uteč, dokud můžeš (Rebecca Zanetti)

Kaskádové pohoří ve státě Washington skrývá děsivé tajemství. Respektive hromadu mrtvol. Kvůli objevu ostatků se domů do Genesis Valley vrací i agentka FBI Laurel Snowová, geniální dítě, ze kterého vyrostla nadaná mladá žena. Expertka přes profily zločinců spojí síly s kapitánem místní horské služby Huckem Riversem, samotářem od přírody. Tomu stačí jeho záchranářský pes a chata na kraji divočiny a je spokojený, žádnou městskou slečinku nepotřebuje. Ale jaksi nedostane na výběr. Spolu snad dokáží zastavit sériového vraha, kterého zabíjení neskutečně baví…

Postava Laurel byla zvláštní – je sice génius, ale žádný autista. Připomíná spíš doktorku Brennanovou ze seriálu Sběratelé kostí. Bere svou výjimečnost někdy spíš jako břímě, co jí brání snadno se spřátelit nebo někam zapadnout. O to vtipnější je její střelená hipísácká mamka, naprostý opak chladně logické Laurel.

Mlčenlivý ranger Rivers je zlatíčko, a má i naznačenou hloubku charakteru, aby si snad někdo nemyslel, že ho autorka stvořila, jen aby jeho mužná síla rozptylovala hlavní hrdinku. Zato doktorka Cainová, to je jiné kafe. Abigail Cainová je geniální, stejně jako Laurel. Na rozdíl od ní ale je na svou zvláštnost hrdá a bere agentku Snowovou jako zajímavý úkaz. Jejich podivné souboje inteligencí vám nasadí brouka do hlavy: jakou hru to ta ženská vlastně hraje?

Kniha má klasický průběh s úžasnou agentkou, která jediná může všechno vyřešit a policie, rangeři a všichni ostatní jsou jen do počtu. Ale vedle toho autorka vypráví ještě jiný příběh, o rodinných vazbách, které můžou pořádně škrtit, stejně jako být záchranným lanem. Taky si možná vzpomenete na odvěkou otázku soudních psychologů, na kolik náš život ovlivňují geny a na kolik prostředí.

Vysoký počet mrtvol by mohl být pořádně děsivý, tady ale můžete mít pocit, že ve městě to nikoho příliš nevzrušuje. Tu správnou „mrazivost“ vyprávění dodává prosincové počasí s celým svým repertoárem. Nejmrazivější na celé knize je ale dost nejednoznačná vedlejší postava, která svůj prostor určitě dostane v dalším dílu postupně se rozjíždějící série. Takže uvidíme…

Originál: You can run, 2022
Překlad: Veronika Lásková
Vydal: Metafora, 2023
363 stran

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Michaela Turková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA