Exliberecký sparťan Kuchta zcela zapomněl na „suchej hajzl“ a jásal. A proč Řezníček na Bohemce neslavil?

Exliberecký sparťan Kuchta zcela zapomněl na „suchej  hajzl“ a jásal. A proč Řezníček na Bohemce neslavil?
ČTVRTEČNÍ OFSAJD PAVLA PROCHÁZKY

Roztrhl se s tím pytel, není snad týdne, kdybychom se nedozvěděli, že nějaký hráč v Česku nebo ve světě dal gól svému bývalému celku, ale z úcty k letům stráveným v bývalém působišti i k některým exspoluhráčům branku neslavil. To exliberecký a exslávistický útočník Jan Kuchta, nyní v letenských službách, učinil ve středečním čtvrtfinále Českého poháru/MOL Cupu Slovan Liberec-Sparta Praha (2:2 po prodloužení, 3:5 na penalty) pravý opak.

Když coby náhradník otočil po svém příchodu na hřiště v závěru druhé půle stav z 0:1 na 2:1 a pak v penaltovém rozstřelu po remíze 2:2 proměnil pátý rozhodující gól, slavil velmi divoce. Dokonce provokoval libereckou hlavní tribunu, když po vstřelení branky běžel kolem ní se známým gestem ruky u ucha. Jeden z naštvaných diváků ho za to pak trefil kelímkem s pivem. Kuchta patrně zapomněl na léto 2020, kdy byl U Nisy ve středu 1. července 2020 coby člen libereckého kádru výrazně okraden ve finále MOL Cupu právě se Spartou (1:2). Tehdy totiž ve stylu „suchého hajzlu“ tým Slovanu po policejně odposlechnutém telefonátu s „Náčelníkem“ Romanem Berbrem výrazně poškodil sudí Pavel Královec.   

„Pardon, bratři“

Vraťme se však k praxi (ne)slavení gólů proti svým bývalým týmům. Zde jsou některé příklady z poslední doby:

24. listopadu 2022: Poslal míč do sítě a zvedl ruce. Ale ne na oslavu, ale jako gesto omluvy. „Pardon, bratři.“ Švýcarský útočník Breel Embolo poprvé skóroval na mistrovství světa 2022 v Kataru. Jenže zrovna proti Kamerunu (1:0), odkud pochází. V září svým gólem proti Česku (2:1) zachránil Švýcary v elitní úrovni Ligy národů. V Kataru jim v duelu s rodnou zemí zajistil na světovém šampionátu vítězství, které mělo zásadní roli v boji o postup ze skupiny do osmifinále MS.

14. února 2023: Souboj gigantů na úvod osmifinále Ligy mistrů zvládl Bayern Mnichov, který porazil Paris Saint-Germain 1:0. O výhře rozhodl Kingsley Coman, který svůj gól neslavil, protože dřív za francouzský celek hrál.

27. února 2023: Antonín Barák přispěl svým druhým gólem v dresu Fiorentiny v italské fotbalové lize k vítězství 3:0 na hřišti Verony, odkud loni v létě do klubu přišel. Český reprezentační záložník ve 12. minutě po zpětné přihrávce Ikoného napálil míč levačkou pod břevno. Branku na stadionu Hellasu, kde strávil dva roky, neslavil.

Světoběžník vysvětluje a všeho s mírou

Kuriózním případem je současný nejlepší střelec české nejvyšší soutěže Jakub Řezníček. Světoběžník, který nyní obléká dres Zbrojovky Brno.

„Jestli slavím góly i proti těm klubům, v nichž jsem dříve hrával?  Já jsem to udělal v brněnském dresu jednou, když jsem dal gól Spartě a neslavil jsem to. Fanoušci mi to dali pořádně sežrat, takže teď už se na to nekoukám a slavím všude. Když se podíváte, kde všude jsem hrál, tak bych pak nemohl slavit nikde,“ konstatoval Jakub Řezníček v obsáhlém interview pro březnové číslo magazínu HATTRICK.

To je pravda. Řezníček by v české lize nebo v domácím poháru nemohl slavit nejen v utkáních proti Spartě, ale i proti Příbrami, Mladé Boleslavi, Českým Budějovicím, Plzni, Olomouci a Teplicím. To máme skoro půlku ligy… A v mezinárodních duelech by to nešlo ani proti slovenskému Ružomberoku či belgickému Lokerenu.

Jenže v neděli 26. února 2023, když Jakub Řezníček v brněnském dresu vyrovnával v Ďolíčku na konečných 1:1, tak neslavil, přestože za Bohemians nikdy nehrával! Proč?

Málokdo ví, že Řezníčkovým  nevlastním bratrem je plzeňský gólman Martin Jedlička, který nyní hostuje právě na Bohemce.

„Jsme v kontaktu,  když jsem byl v Brně a on v Dunajské Stredě, tak jsem za ním jezdil, i on za mnou. Když byl v Plzni, měl to ke mně do Újezda půl hodiny cesty. Vídáme se často a jsme v dennodenním kontaktu,“ vysvětloval Řezníček.

Jasně, divoce slavit gól, který jsem dal bratrovi, vskutku není nejvhodnější věc. I když si myslím, že se to s tím okázalým neslavením branek v současném světě nyní až přehání. A může v tom být cítit i trocha pokrytectví. Pamatuji totiž ještě doby, kdy fotbalisté v utkáních proti svým exklubům naopak hecovali  spoluhráče a vypisovali jim v kabině za případný úspěch v duelu se svým bývalým týmem dokonce i odměny. 

Všechno se má ale dělat s mírou. Zcela zapomenout na to, který klub mi dal šanci a vytáhl mě do velkého fotbalu, a nesportovně provokovat, to se nedělá. Navíc při vzpomínce na finále z roku 2000, kdy byl bývalý tým Jana Kuchty okraden rozhodčím o úspěch. Tenkrát sice kvůli zranění v předzápasovém tréninku Kuchta nemohl nastoupit, ale byl jedním z hlavních hráčů libereckého kádru.

Jak se v roce 2020 v Liberci stavěl „suchej hajzl“

Připomeňme si, co se před necelými třemi lety stalo. Kauzu tehdy jako první odhalily v prosinci roku 2020 magazín HATTRICK a server efotbal.cz:

„V policejním spise se mj. píše o tom, že už v pondělí 22. června 2020, tedy devět dní před finále MOL Cupu v Liberci, kontaktuje Roman Berbr místopředsedu komise rozhodčích Martina Wilczeka a ptá se ho, jestli už má pro finálové utkání na středu 1. července nominované rozhodčí (ve své hantýrce říká ‚hráče‘). Zajímavé je, že Berbr zcela opomíjí tehdejšího předsedu komise rozhodčích Jozefa Chovance a řeší věc rovnou s místopředsedou Wilczekem, podle zákulisních znalců faktického šéfa komise. Martin Wilczek Berbrovi odpovídá, že ano a že nasadil ‚naši jedničku‘, tedy mezinárodního sudího Pavla Královce.

Hned poté, co se Berbr tuto informaci dozví, telefonuje Královcovi s tím, že se má u něj zastavit. Ve čtvrtek 25. června 2020, tedy za tři dny a šest dní před libereckým finále, Roman Berbr Pavla Královce kontaktuje znovu a říká mu: ‚Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí (22. června 2020 - pozn. aut.) byl za mnou Pepa Krula (sekretář Sparty - pozn. aut.).‘ 

Královec Berbrovi odpovídá, že to chápe.  Berbr k tomu ještě dodává: ‚Jenom ho potřebuju, ho pozdravuj potom. A ze zbytku udělej suchej hajzl.‘

‚Udělat ze zbytku (zápasu?) suchej hajzl,‘ bude podle všeho ‚odborná‘ hantýrka českých rozhodčích. 

Pavel Královec na to odpovídá, že ‚jim to nedělá problém.‘ A dodává: ‚Ať mají o čem psát.‘

A že bylo o čem psát…“

I stará komise rozhodčích FAČR tehdy musela chtě nechtě konstatovat, že Královec chyboval, protože měl ještě za stavu 0:0 v první půli vyloučit sparťana Frýdka. Jelikož mu ale udělil jen žlutou kartu, ovlivnil tak arbitr citelně průběh zápasu, v němž šlo o účast v základní skupině Evropské ligy, dotované mnoha miliony korun. 

Už proto mohl být Kuchta při této vzpomínce nejspíš ve středu večer v Liberci alespoň trochu zdrženlivější. Slavit ano, ale neprovokovat.

Projekt Stramaccioni č. 2 snad nehrozí

S hráči Sparty po dramatickém postupu do semifinále domácího poháru na hřišti spontánně slavil i dánský trenér Letenských Brian Priske. Pod jeho vedením se sparťanům na jaře daří, a HATTRICK proto Dána ve své nové anketě v březnovém čísle vyhodnotil jako nejlepšího ligového kouče posledního období.

Zaujala však i zpráva od informovaného zdroje serveru efotbal.cz. 

Podle ní měl Priske na jedné z interních klubových porad údajně konstatovat, že pokud po něm vedení Sparty chce, aby v Česku získával trofeje, je nutné angažovat více zahraničních hráčů, protože pouze s těmi českými to nepůjde.  Pokud by tomu tak mělo být, věřme, že se na Letné nebude opakovat nedávný neslavný mezinárodní projekt italského kouče Andrey Stramaccioniho. 

Zatím to tak naštěstí nevypadá. 

Snad každý z gólů Janoška aspiruje na gól roku. Další přestup vidí spíše do zahraničí, tvrdí ředitel Pardubic